Dünkü Alımlar Neden Yaşandı?

09.05.2023 09:38
  •  A 

Öncelikle BIST ve hisseler zaten çok iskontolular. Banka bilançoları gelen karlarla hala yüksek potansiyel taşıyorlar. Diğer sektör ve şirketlerde son çeyrek bilançolar deprem ve seçimin belirsizlikleri yüzünden beklentilerden düşük geliyor olabilir. Ama sonuçta önceki yıl bilançolarından devreden çok yüksek eder potansiyelleri zaten henüz fiyatlanmamıştı. Bu nedenle alımlar için sebep aramaya gerek yok. Her an, her gerekçe ile bir anda dünkü gibi alımlar yaşanabilir. 

Ama ben dünkü alımların M.İnce'nin çekileceği yönünde gelen bir spekülasyon etkisinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum. Seans sonrası İnce'den gelen açıklama ise, bu yönde bir kararı olmadığı yönünde idi. Son güne kadar bu konuda da her türlü gelişme yaşanabilir. Ama şimdilik söylenti asılsız çıkmış oldu.

Şu an teknik bile konuşmaya gerek yok. Son dört borsa seansında her türlü tepki mümkün. Ayrıca yabancıların yavaş yavaş alımlar yapıyor olduğunu görüyorum. Bu nedenle banka ve ana hisselerde seçim öncesi kalan bu dört günde benzer sert yabancı alımları da görülebilir. Ama diğer taraftan da, ikinci tura kalan bir sonuç çıkarsa, arada borsa ve kurda olumsuz görüntülerle seçmenin ikinci tur oyları için algı yaratılmaya da çalışılabilir.

Tüm bunları bilerek kararlarınızı alınız. Ben dediğim gibi, ya son bir iki günü, ya da seçim sonuçlarını görüp, ona göre yeni bir alım serisi yapmayı düşünüyorum. Nasılsa açık öngörülerimiz var. Oradaki potansiyel hisseleri görüyorsunuz. Ama yenileri için seçim sonucu gerçekten çok önemli. İktidar değişimi halinde, baskı altında uzun zamandır iskontolu kalmış hisselerde sert yükselişler yaşanırken, kontrolü, sahipliği iktidar yanlısı olan şirketlerde, kayyum atanmış olanlarda, yönetiminde iktidar temsilcilerinin bulunduğu şirketlerde ise baskı sürebilir. Bu nedenle tam yorum yapmak çok da kolay değil.

Umarım ilk turda biten bir seçim olur. Çünkü gecikmeden yapılması gereken çok şey, bir an önce alınması gereken de çok radikal karar var. Yeni gerilimler ve uzayan belirsizlikler ülke ve piyasalar için ekstra zorluklar, maliyetler demek olur. Kim kazanır-kazanmaz detayının yanında, ikinci bir seçimi gerektirecek bir tablonun, yani cumhurbaşkanı bir taraftan, meclis çoğunluğu diğer taraftan olan bir tablonun çıkma riski de var. Bu ihtimal bana göre en olumsuzlardan birisi olur. Ama beklentim cumhurbaşkanı da, meclis çoğunluğu da tek tarafta olacak bir sonuç çıkacağı yönünde. 

Neyse, eğer İnce çekilecek diye dün alımlar geldiyse, bugün bunun satışlarını görürüz. Ama alımlar sürecek olursa, üst dirençler zorlanır. Sizler yine de temkinli olun derim. Birkaç günde kaçıracaklarımız çok önemli değil. Nasılsa sonrasında daha çok fırsat olacaktır. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.05.2023
    08:33

    Artık seçim öncesi son haftaya giriyoruz. Maalesef öncesinde gerilim iyice artmaya başladı. ''Kaos çıkartmak isteyenler için hazırlıklıyız, 15 Temmuz'da yarım kalan işi tamamlayacağız.'' şeklinde siyasilerden gelen açıklamalar, ''Ter&... Devamı »

  • 05.05.2023
    09:13

    Herkese günaydın. Bir günlük aradan sonra yeniden aranızdayım. Çarşamba sabahı 07:30'da uyanmıştım. Çarşamba akşamı arkadaşım 22:00 civarlarında arayıp hadi olta ile balığa çıkalım deyince, 23:30'da İzmir'de evden çıkıp, Bodrum Güllük ... Devamı »

  • 04.05.2023
    00:01

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan artış yaparak, politika faizlerini %5 - %5.25 aralığına yükseltti. Böylece son 16 yılın en yüksek faizine yükselmiş oldular. Başkan Powell şu açıklamaları yaptı; "Enflasyon hala hedefi Devamı »

  • 03.05.2023
    09:26

    Şırnak ilimizin Silopi ilçesi içinde yer alan Cudi-Gabar petrol sahalarındaki keşif tam da seçim öncesi heyecan yarattı gerçekten. Günlük 100 Bin varile ulaşması beklenen bir üretim beklentisi var. İlk okul yıllarından beri, aslında birçok b&oum... Devamı »

  • 02.05.2023
    09:22

    Maalesef bir süredir uyardığım teknik riskler tetiklenmeye başladı. 4680 ve 4601 seviyelerinin önemine dikkat çekmiştim. 5000 üstüne atamadık ve bu destekleri arka arkaya kırdık. Omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlamış oldu. DD(Destek-Direnç) Tab... Devamı »