Seçimden Önce Gergin Hafta!

08.05.2023 08:33
  •  A 

Artık seçim öncesi son haftaya giriyoruz. Maalesef öncesinde gerilim iyice artmaya başladı. ''Kaos çıkartmak isteyenler için hazırlıklıyız, 15 Temmuz'da yarım kalan işi tamamlayacağız.'' şeklinde siyasilerden gelen açıklamalar, ''Terör örgütü ile ilişkili olanlara halkımız koltuğu vermez'' ifadeleri benzer bilinmezlik içeriyor. Yurt dışından oy kullanma sürecini denetleyenlerden gelen; oy pusulaları bazı aday ve parti seçeneklerinin üzeri işaretli şekilde  veriliyor bunları tespit ettik açıklamaları, seçime yaklaştıkça bir takım kişilerin açıkladığı videolarda anlatılan ifşaatlar, alındığı söylenen rüşvetler, devletin milyarlarca dolar dolandırılma ihbarları, siyasilerle kendisi ortak yaptıkları haksız kazanç, ihale soygunlarını ifşa edenler derken, en son dün de İmamoğlu'nun Erzurum Mitinginde provakosyon çıkartanların taşlı saldırı görüntüleri toplumu iyice germiş durumda.

İşte benzer birçok belirsizlik ve risk nedeni ile seçimde iktidar değişiminden çekinenlerden seçim öncesi ve hatta sandık sonuçlarını görünce satışlar gelebilir uyarısı yapıyordum. Bu uyarılarıma gerekçe olacak bir açıklama da Kılçdaroğlu'ndan geldi! Kemal Kılıçdaroğlu; ''15 Mayıs sabahı borsaya soruştırma emri vereceğim'' açıklaması yaptı! ''Kasım 2022'de borsada yatırımcıları kandırmaya yönelik manipülasyonlar yapılıyor, bunlara dikkat edin demiştim. Maalesef bu dediklerim yaşanıyor. Yatırımcılar dolandırılıyor, bunların hepsini araştıracağım'' dedi.

Şimdi eğer seçimde iktidar değişimi yaşanmasından çekinenler ve bu manipülasyonları yapanlar, anlatılan ifşaatlardaki ihale yolsuzlukluklarına bulaşanların borsada yatırımları varsa, seçim öncesi artan gerilim nedeniyle satışları sürebilir. Nakite çıkıp paralarını sistemden çekmek isteyenler olabilir. Eğer seçimlerde gerçekten iktidar değişirse, sonucu görünce de yaşanacak bir satış dalgası olması mümkün. Bu korku ile yaşanacak satışlarda fiyat, eder gözeltilmeyeceği için de gördüğünüz düşüşler yaşanıyor olabilir. 

Maalesef yapacak bir şey yok. Sabredip, seçim sonuçlarını bekleyeceğiz. Değişim halinde belki son bir satış dalgası daha yaşanabilir. Ama sonra programlar, ekipler, tedbirler açıklandıkça piyasada normale dönmeye başlar. Alıcılar kur ve faizdeki gidişatı görüp, borsaya girmeye başlarlar. Aynı şekilde, sandıktan değişim çıkmazsa, bu takdirde de öncesinde seçimden çekindiği için satanlar varsa, onlar hemen verdiklerini geri almaya başlarlar. Bu durum daha hızlı yükseliş tepkisi yaşanmasına neden olur. Ama sonrası açıklanacak program ve kadrolara göre değişir. Hep yazdım, yaşadığımız sıkıntıların ana nedeni güven sorunu! Özellikle ekonomi - maliye kadrolarına güvensizlik, Kasım 2021'den beri uygulanan bana göre hatalı para politikalarının verdiği hasarlar yüzünden yaşanan finansal ve ekonomik sorunlar borsanın da baskılanmasına neden oluyor. Bu hatalı politikalardan kim dönerse dönsün, mevcut durumdan daha pozitif bir ortam oluşacaktır görüşündeyim.

Kısacası böyle bir ortamda seçime bir hafta kalmışken, bilanço nasıl, karı iyi mi kötü mü sorularının, ya da bunların cevaplarının çok bir önemi yok. Battık, bittik sözlerinin de şu an için bir anlamı yok. 1994, 2001, 2008-2009 krizlerinde de, dönemin riskleri yüzünden hisseler düşüş yaşadılar. Hatta o krizlerde şu an yaşanan %50 kayıplardan çok daha fazla, 1/3, 1/5, 1/7, 1/10 gördükleri fiyatlara göre düşen çok sayıda hisse görmüştük. Ama sonra bu düşüşlere neden olan sebepler düzeldikten sonra kayıpların fazlası ile geri kazanıldığını gördük. Yine aynı durumun yaşanmasını bekliyorum. Şu an kayıplar çok ama, yeterki gerekli tedbirler, değişimler olsun. Yapılması gerekenler yapılınca, bu ortamdan çok hızlı çıkacağımız konusunda hiç endişem yok. 

Ben son bir seri öngörü yapmak için son ana kadar, ya da seçimin sonuçlarını bekleyeceğim. Uygun gördüğüm anda yeni öngörülerim gelebilir. Umarım bu süreyi çok çabuk tamamlar, en kısa sürede yeniden toparlanma sürecine geçeriz. Bu arada hisselerde gördüğüm son teknikleri paylaşıyorum. Bir kısmını geceden yapmıştım. Devamını az sonra sürdüreceğim. Teknik paylaşımlarımı iki yönlü düşünmeniz gerektiğini unutmayınız!

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.05.2023
    09:13

    Herkese günaydın. Bir günlük aradan sonra yeniden aranızdayım. Çarşamba sabahı 07:30'da uyanmıştım. Çarşamba akşamı arkadaşım 22:00 civarlarında arayıp hadi olta ile balığa çıkalım deyince, 23:30'da İzmir'de evden çıkıp, Bodrum Güllük ... Devamı »

  • 04.05.2023
    00:01

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan artış yaparak, politika faizlerini %5 - %5.25 aralığına yükseltti. Böylece son 16 yılın en yüksek faizine yükselmiş oldular. Başkan Powell şu açıklamaları yaptı; "Enflasyon hala hedefi Devamı »

  • 03.05.2023
    09:26

    Şırnak ilimizin Silopi ilçesi içinde yer alan Cudi-Gabar petrol sahalarındaki keşif tam da seçim öncesi heyecan yarattı gerçekten. Günlük 100 Bin varile ulaşması beklenen bir üretim beklentisi var. İlk okul yıllarından beri, aslında birçok b&oum... Devamı »

  • 02.05.2023
    09:22

    Maalesef bir süredir uyardığım teknik riskler tetiklenmeye başladı. 4680 ve 4601 seviyelerinin önemine dikkat çekmiştim. 5000 üstüne atamadık ve bu destekleri arka arkaya kırdık. Omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlamış oldu. DD(Destek-Direnç) Tab... Devamı »

  • 28.04.2023
    09:17

    Üç aylık bilançolar başladı. Maalesef seçim sürecinin başlaması nedeniyle yıl sonu bilançolarındaki gayet güzel rakamlar karşılığını göremeden, üç aylıklarda açıklanan düşük karlar ya da zararlar hisselerde yeni bir baskı n... Devamı »