Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sürüyor!

15.05.2023 03:24
  •  A 

Henüz resmi sonuçlar tamamlanmadığı için bu sözü sarf ettim. Şu anki tabloya göre ikinci tura kalma ihtimali de var gibi duruyor. 

Bu seçim bir şeyin altını bir daha çizdi! Türk seçmen sol partiye ve adaya oy veremiyor. Sağ seçmenin oyuyla sol, ya da sosyalist aday seçmeye çalışmak başarılı sonuç vermiyor. DP-AP-CHP döneminden beri %30 sol seçmen, %70 sağ seçmen dağılımımız vardı. Sağ seçmen kendi içinde milliyetçi, muhafazakar, merkez sağ şeklinde dağılıyordu. AP, Anap, DYP merkez sağ görevi yapmışlardı. MHP milliyetçi muhafazakar, MSP ise din ağırlıklı muhafazakar parti görevindeydi. 2002'den beri ise, merkez sağ ile birleşmiş muhafazakar sağ olarak AK Parti tek başına iktidarı elinde tutuyor. MHP ise milliyetçi kanat partisi olarak siyasetteki yerini koruyor.

Ülkede bu denli derin bir ekonomik kriz yaşanıyor olmasına rağmen bu sonuçlar çıkıyorsa, Cumhur İttifakı başarılı, Millet İttifakı ise başarısız çıktı demek gerekir. Henüz tamamlanmamış resmi olmayan sonuçlara göre Meclis çoğunluğu Cumhur İttifakında gözüküyor. Bu tabloda en başarılı olan partiyi ise, MHP olarak görüyorum. Her seçimde baraj altında kalması beklenirken, yine seçimden %10 üzeri oy ile çıkmış durumdalar. Sonuçların en önemli belirleyici partisi MHP oldu görüşündeyim. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, diğer başarılı olan bir aday da, Sinan Oğan olur. Kilit öneme sahip olan bir oyu var. İkinci tur için iki tarafın da, yanına çekmek isteyeceği bir aday olarak büyük önem taşıyacaktır.

Henüz resmi olarak tamamlanmamış olsa da, seçimin olaysız geçmiş olması ülkemiz için güzel bir tablodur. Umarım sürecin devamı da aynı şekilde yaşanır ve tamamlanır. Sonuçlar ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.

Borsanın Tepkisi Ne Olur?
              Son günlerde Millet İttifakı adayı kazanacak beklentisi ile yabancı payının %30.21 seviyesine çıktığı görüşündeyim. Aynı şekilde Isctr, Ykbnk başta özel bankaların ve Kchol başta holdinglerin öne çıktığını düşünüyorum. Buna karşılık koza grubu ve kardemirlerde ise satış baskıları oluştuğunu düşünüyorum. Bu durumda, haftaya karışık bir borsa ile başlayabiliriz. Holdingler ve bankalarda yabancı satışları ile bir baskı görebiliriz. Ama bunun yanında, olası bir iktidar değişimi riskinden çekindikleri için satmış olan yerli yatırımcılar ise alıma geçebilirler. Bu durumda koza grubu, thyao ve kardemirlerin öne çıkabileceğini düşünüyorum. Aynı şekilde çok sayıda tali hisse de öncesinde düştüğü için, onlarda da alımlar görebiliriz. 

Ama ikinci tur için de önemli bir risk sürüyor! Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi bu turda bitmez de, ikinci tura kalırsa, ikinci turda Sayın Kılıçdaroğulu'nun kazanması halinde, büyük şehir belediyelerindeki gibi bir tablo oluşur. Yani Cumhurbaşkanı başka, meclis ise başka partileride olur. Bu tablo siyasi gerilimin sürmesi demektir. Borsanın böyle bir tabloyu çok isteyeceğini sanmam. Aynı şekilde yabancılar açısından da tereddüt edecekleri bir tablo olabilir.

Seçim ilk turda bitecek olursa, ben ilk anda alıcıların daha güçlü olacağı görüşündeyim. Ama bu alıcılar mevcut polikaların sürmesi halinde yine yerliler olacak, yabancı bir süredir aldıklarını geri verip uzak durmaya devam edecektir diye düşünüyorum.

Cumhurbaşkanı yine Sayın Erdoğan olursa, belli olduğu andan itibaren ise, para politikaları ve ekonomi kadroları önem kazanacaktır. Mevcut kadrolar ve politikalarla devam etmekte ısrar edersek, kurlar, gerçek faizler ve enflasyon konusunda endişelerim sürecektir. Bu da borsanın üzerindeki baskının sürmesi, seçimden sonra gelecek olası alımların sınırlı kalması demek olur. 

Şimdilik benden bu kadar. Biraz uyuyalım ki, seans öncesine gücümüz olsun. Seçim sonuçları ülkemiz için tekrar hayırlı olsun. 

İyi geceler...



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.05.2023
    09:02

    M.İnce'nin adaylıktan çekileceği söylentileri ile haftaya yükselişle başlayan BIST, dün İnce'nin çekildiği açıklaması ile çok sert bir yükseliş yaşadı. 1,5-2 aydır yazılarımda belirttiğim kchol öncülüğünde holdingler, Isctr&... Devamı »

  • 11.05.2023
    09:39

    Açıklanan bilançolarda ülkemizde çok sayıda can ve mal kaybına neden olan deprem felaketinin etkileri görülüyor! Ciddi bir süre ülke genelinde arz ve talepte, iş gücünde daralma yaşandı. Bu etkinin bir tarafı. Diğer kısmı da, depremin etki... Devamı »

  • 10.05.2023
    09:31

    Yine bir bilanço dönemindeyiz. Benim bilanço dönemlerinin riskleri, sürprizleri nedeniyle çok sevmediğim bir dönem olduğunu ara ara yazarım. Peşin vergi tahsilatları yüzünden üç aylıklarda beklenmeyen bozulmalar görülebilir. Ka... Devamı »

  • 09.05.2023
    09:38

    Öncelikle BIST ve hisseler zaten çok iskontolular. Banka bilançoları gelen karlarla hala yüksek potansiyel taşıyorlar. Diğer sektör ve şirketlerde son çeyrek bilançolar deprem ve seçimin belirsizlikleri yüzünden beklentilerden düşü... Devamı »

  • 08.05.2023
    08:33

    Artık seçim öncesi son haftaya giriyoruz. Maalesef öncesinde gerilim iyice artmaya başladı. ''Kaos çıkartmak isteyenler için hazırlıklıyız, 15 Temmuz'da yarım kalan işi tamamlayacağız.'' şeklinde siyasilerden gelen açıklamalar, ''Ter&... Devamı »