BIST'de Ne Oluyor?

15.03.2023 09:39
  •  A 

Hadi ABD'de Banka Batışı Var, Peki Bizde Ne Var?
              Evet ABD'de bir anda yaşanan banka batışları dış piyasalarda borsalarda satış getirdi. Digital paralar ve ons altında ise hızlı bir yükseliş gördük. ABD'de yaşanan banka satışlarının benzerleri aynı tedirginlik nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde de yabancılar tarafından yaşandı.

Ama zaten öncesinde uyarılarımızı hatırlayın! Bir kerede kırılmasını beklemediğimiz dirençlere gelmiştik. 5500 - 5568 önemli dirençlerdi. Bu seviyeler kırılmadan üstündeki 5651 - 5704 direncine yönelmeyi beklemek erken olur. Bu nedenle önce düzeltmeler gelebilir ama pozitif ayrışmalar da söz konusu olabilir diyorduk.

Tam 5500 dirençte gelen realizasyon satışlarını karşılarken, dışarıda yaşanan banka batışları yabancılardan başta bankalar olmak üzere daha da güçlü satışların gelmesine neden oldu. Bu nedenle BIST yerli yabancı satışları yüzünden düzeltme yapmak zorunda kalıyor.

Bu anormal bir durum değil. 5503 seviyesinden dünkü kapanış 5205 %5 lik bir düzeltmedir. Endeks için 5500-5045, hatta 5000 aralığında bir düzeltme teknik olarak normal bir davranış riski olarak zaten beklentilerimiz dahilinde olduğunu bilmenizi isterim.

Ama seçimin netleşmesi, altılı masa adayının ortaya çıkıp, ilk andaki gerilimin sonrasında uzlaşmanın sağlanması, Varlık Fonu düşüşlerde alıma geçebilir denmesi ile gelen alımlarda acaba seçim öncesi en üstteki TL direnç olan 5704 de kırılacak mı beklentisi bizi yanılttı. Bu beklenti ile banka, holding başta genele yayılan alımlar sonrasında, bu yükselişi desteklemeyen şirket bilançoları ve eregl gibi şirketlerde temettü ödemeyeceğiz açıklamaları da gelince hisse bazlı sert realizasyonlar görüldü. ABD banka gelişmeleri de tuzu biberi oldu.

Görünen o ki, seçim belirsizliği riskleri bitmeden, sandık açılıp da kazanan belli olmadan yabancı net bir alımla karşımıza gelmeyecek. Gelecek olursa da, bunu uzun soluklu beklememek, dirençlerde satmayı bilmek lazım. Dirençler kırılmadan üst direnç beklentileri için erken.

ABD-Rusya Arasında Uçak Krizi!
              Dün Karadeniz'in üstünde iki Rus uçağı ile bir ABD insansız dronu karşılaşmasında, Rus uçaklarının çarpması ile ABD dronu düşürülmüş. Bunun gerilimi de dünkü satışların tetiklenmesinde etkili oldu diyenler de var. Kısacası bölgemizdeki gerilim kaynakları, ABD'de banka batış riskleri, bizde seçim, tüm bunların içinde bizde gelen cari denge açığının aynı hızla büyüyor olması da yabancı açısından satış riski olacağını biliniz.

ABD tüfesi şubat ayında beklentilerdeki gibi yıllık %6, aylık %0.4 olarak geldi. Yıllık enflasyonda beklenildiği gibi kısmi düşüş ve bankalardaki riskler FED'in faiz artışlarını bırakmasına neden olacak mı bu piyasalarda yeni beklentiler yaratmış durumda. Öncesinde gelen pozitif veriler FED'in en az 50 baz puanlık artış yapacak beklentisi yaratmış, bu nedenle de borsaları ve ons altın düşmüştü. Şimdi ise, faiz artışı yapmaz, yaparsa 25 baz puanı geçmez, hatta faiz indirimi yapar diyenler bile var. Bu nedenle ons altında ciddi bir yükseliş yaşandığını görüyoruz. 21-22 Mart FED toplantıları sonrası faiz kararı açıklanacak. Ben enflasyon önemini koruduğu için, FED'in faiz politikasında geri adım atmasını çok beklemiyorum. Enflasyon kontrol altına alınmadan faiz artışları bitmeyecektir. Sadece bankacılık krizinin yatışması için 50 değil de 25 baz puanlık bir artış yapıp, daha ılımlı açıklamalar yapabilir. Ama faiz artışı 50 baz puan olur ve devamı geleceği gibi, yıl içinde indirim yok derlerse, o zaman da bundan en olumsuz etkilenen ons yatırımcısı olur diye düşünüyorum.

BIST 5200 bollinger desteğine sahip. Bugün buradan alımların geldiğini görebiliriz. Ama dediğim gibi 5045 ve 5000'e kadar yaşanacak düzeltme de gayet normaldir. Bilançolar bitince kısmı bir düzeltme dönemi olur. Ben endeksin 5000-5704 aralığında hareketlerle seçimlere gitmesini bekliyorum. Bu ana hatların ara seviyelerini zaten tablolarımızda görüyorsunuz. Yukarı ya da aşağı yönlü ana teknikler kırılmadan fazlası ile karamsarlaşmak ya da, fazlası ile iyimserliğe bürünmek  doğru olmaz.

Sakin olun. Düşüşler yeni alım fırsatları yaratacaktır. Düşüşlerde yeni alım öngörülerim görülebilir. Ama seçimleri göze almadan alım düşünmeyin. Her türlü ani gelişme gördüğünüz gibi satışları getirebiliyor. Uyguladığımız kur-faiz modeli yüzünden yabancı zaten kur riski gördüğü için Türk varlıklarına sıcak bakmıyor.

Eğer dün gördüğümüz 5207 seviyesini destek yapamazsak, 5180-5054 - 5045 - 4980 alt desteklerine inme riskimiz var. Bu yaşanacak olursa, panik yapmayıp, alım fırsatlarını kullanmak doğru olur. Eğer endeks destek bulup, yükselişe geçerse, o zaman da dirençleri kar satışı olarak kullanmak doğru olur. Eğer ben uzun vadeli düşünüyorum diyorsanız, o zaman da seçime kadar olan bitene bakmayıp, başka işlerinizle ilgilenin derim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.03.2023
    09:33

    BIST zaten 5500 direncinde zorlanırken, üstüne ABD banka batışları da yaşanınca, yabancılardaki tedirginlik her yerdeki banka ve yabancı ağırlıklı hisselerde satışların yaşanmasına neden oldu. BIST de bundan nasibini aldı. FED Karar Değiştirir Mi? ABD'de gelen ekono... Devamı »

  • 13.03.2023
    09:28

    2008 yılında temmuz'da dünyanın en başarılı ve karlı bankası seçilen Lehman B. kasım ayında 600 Milyar Dolar büyüklükle batmıştı. Sonra ABD ve AB'de birçok banka battı. Birleşti, kamulaştı. Gelişmiş ülkelerdeki enflasyon kontrol altına alınamadığı ... Devamı »

  • 10.03.2023
    09:48

    Seçim tarihi netleşip, muhalefet adayı da açıklanınca borsada banka, holding ve ana hisseler de dahil yükseliş yaşanıyor ve BIST zirve seviyelerine doğru denemeler yapıyor. Alıcılara bakınca hafif bir yabancı alımı da görüyoruz. Bu alımın devamının çok fazla gelme... Devamı »

  • 09.03.2023
    09:38

    Aklımdaki bazı konuları paylaşmak istiyorum! Öncelikle piyasalar seçimi istiyor. Seçim ertelenir mi görüşleri öne çıkınca satışlar, seçim olacak, erken olacak açıklamaları çıkınca alımlar geldi. Demek ki, yatırımcılar seçim olm... Devamı »

  • 08.03.2023
    09:40

    Geçen haftadan başlayan yükseliş ve alımlar, dün 5497 seviyesinde kar satışları ile karşılaştı. Bu durum gayet doğal. Sonuçta bir seçime gidiyoruz. Öncesi ve sonrası belirsizlikleri yatırımcıların zaman zaman kar satışlarına yönelmesine neden olabilir. Ama da... Devamı »