Banka Batışları BIST'i de Düşürdü!

14.03.2023 09:33
  •  A 

BIST zaten 5500 direncinde zorlanırken, üstüne ABD banka batışları da yaşanınca, yabancılardaki tedirginlik her yerdeki banka ve yabancı ağırlıklı hisselerde satışların yaşanmasına neden oldu. BIST de bundan nasibini aldı. 

FED Karar Değiştirir Mi?
             ABD'de gelen ekonomik ve istihdam verileri FED'in faiz artışlarına devam etmesine neden olacak şekilde geliyordu. Bu nedenle de, FED en az 50 baz puanlık faiz artışı yapar ve sonrasında da devam eder diye bekleniyordu. Bu beklenti ABD borsalarında ve ons altında satış baskısı yaşatırken, artan tahvil faizleri ve mudilerin paralarını çekme istekleri bir anda iki ABD bankasının batmasına neden oldu. 

Şimdi FED, banka batışlarının diğer bankalara yayılmasını önlemeye çalışıyor. Likidite ihtiyaçlarının karşılanacağını açıkladı. Bu durumda bakalım beklenen faiz artışlarını yapabilecek mi? Şimdi sorun enflasyon mu öncelikli görülecek, yoksa banka batışlarının devam etme riski mi anlayacağız. Önümüzdeki hafta FED faiz toplantısı var. Gelişmeler nedeniyle FED'in faiz artışı yapamayacağı, yaparsa çok daha düşük oran olacağı, hatta yılın ikinci yarısında faiz indirimlerinin başlatılması da söz konusu olabilir beklentileri yükselmiş durumda. Bu beklentinin ve banka batışlarının yarattığı güven kaybı nedeniyle ons altına yönelme yaşanıyor. Geçen hafta 1800$'a kadar düşmüş olan ons, banka batışları ile birlikte 1910$ seviyesine yükselmiş durumda.

Eğer FED gelecek hafta faiz artışı yapamaz, üzerine de yıl içinde faiz indirimlerini başlatabileceği mesajı verecek olursa, ons 1914$ yakın direncini de kırıp, 1950 Dolar'daki fincan-kulp direncine yönelebilir. Ki, asıl o seviye görülür ve kırılacak olursa, daha da hızlanan bir ons görebiliriz.

Ama tüm bunlar aslında ekonominin gereği değil, batan bankaların endişesinin ve FED artık faiz artışı yapamaz beklentilerinden kaynaklanıyor. Ama FED'in enflasyonu da göz ardı edemeyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle dirençler kırılmadan ons için de daha üst dirençleri beklemek fazla iyimserlik olabilir. Sonra dirençlerde bir anda satışlar gelirse, yatırımcı bir de ons maduriyeti yaşayabilir. Normalde dirençler kar satışlarının yapılacağı, eğer kırılırsa üst direnç hedefi ile yeniden alımların daha üstten yapılması gereken seviyelerdir. Lütfen bu uyarılarımı dikkatli okuyunuz. Üst hedef beklentileri de, olası satış ve düşüş risklerinin de şartlarını içerdiğini unutmayınız.

Eğer FED faiz artışını düşük tutar ya da yapmazsa, sonrası için de faiz indirimleri bu yıl olabilir mesajı verecek olursa, bu borsalarda da alımların gelmesine neden olabilir. Yani bu durumda yaşanan banka düşüşleri alım için fırsat olur. Görüyorsunuz ki, piyasalar bir anda nasıl da tam tersi algılara dönebiliyor.

Ülke olarak biz de seçime gittiğimiz için temkinli olmalı, alımları seçim sonrasını düşünerek vadeli aldığımızı baştan kabul etmeliyiz. 

Bilançolar Bittti!
              Son gelen bilançolarda kötü sürprizler de var. Arka arkaya gayet iyi geldiği halde bir anda bozulmuş bilançolar da görüyoruz. Açıkçası bilanço dönemleri en tedirgin olduğum zamanlardır. Her zaman kötü sürprizler yaşanabilir. 12 aylık bilançolarda da bizleri üzen bilançolar görüyoruz.

Bu sıra karları daha sık realize etmek sanırım daha tedbirli bir davranış olacak. Yoksa tam kar daha da artar mı derken, bir anda gelen kötü bilanço etkisi, ya da aniden çıkan banka batışları tüm karları yok edebiliyor. Bir de üstüne zarar oluşursa, sonra bunları yeniden kara çevirmek zaman alıyor.

Neyse, ben seçim sonrası için umutlu beklentilere sahibim. Ama öncesinde kar satışları, hisse değişimleri yine de olacak gibi duruyor. 

BIST 5000-5500 arasında biraz genişçe bir kanal aralığında işlem görüyor. DD tablomuzda detaylı teknik kademeleri bulabilirsiniz. Bunların kırıldığı yönlere göre o yöndeki sıralı destek ve direnç seviyeleri yeni teknik beklentiler olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.03.2023
    09:28

    2008 yılında temmuz'da dünyanın en başarılı ve karlı bankası seçilen Lehman B. kasım ayında 600 Milyar Dolar büyüklükle batmıştı. Sonra ABD ve AB'de birçok banka battı. Birleşti, kamulaştı. Gelişmiş ülkelerdeki enflasyon kontrol altına alınamadığı ... Devamı »

  • 10.03.2023
    09:48

    Seçim tarihi netleşip, muhalefet adayı da açıklanınca borsada banka, holding ve ana hisseler de dahil yükseliş yaşanıyor ve BIST zirve seviyelerine doğru denemeler yapıyor. Alıcılara bakınca hafif bir yabancı alımı da görüyoruz. Bu alımın devamının çok fazla gelme... Devamı »

  • 09.03.2023
    09:38

    Aklımdaki bazı konuları paylaşmak istiyorum! Öncelikle piyasalar seçimi istiyor. Seçim ertelenir mi görüşleri öne çıkınca satışlar, seçim olacak, erken olacak açıklamaları çıkınca alımlar geldi. Demek ki, yatırımcılar seçim olm... Devamı »

  • 08.03.2023
    09:40

    Geçen haftadan başlayan yükseliş ve alımlar, dün 5497 seviyesinde kar satışları ile karşılaştı. Bu durum gayet doğal. Sonuçta bir seçime gidiyoruz. Öncesi ve sonrası belirsizlikleri yatırımcıların zaman zaman kar satışlarına yönelmesine neden olabilir. Ama da... Devamı »

  • 07.03.2023
    09:27

    Kemal Kılıçdaroğlu ittifak adayı, diğer genel başkanlar da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilan edildiler. Ankara ve İstanbul belediye başkanları da, cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun uygun gördüğü bir tarihte, icracı cumhurbaşkanı adayı olarak görevlendirile... Devamı »