Varlık Fonundan Yeni Destek Söylentisi !

28.02.2023 09:39
  •  A 

Borsanın deprem sonrası 8-10 Milyar TL'lik BES desteği ve şirketlerin geri alım açıklamaları ile deprem sonrası açılan BIST, bu alımların BES kaynaklı olanları bitince yeniden aşağı-yukarı dalgalanmaya başlayınca, yeni bir destek paketi spekülasyonu ortaya atıldı!

Varlık Fonu şirketlerinden aktarılacak paralarla Varlık Fonu'nun en az 1 Milyar Dolar'lık alım yaparak seçimler öncesi borsayı destekleyeceği haberleri piyasaya düştü. Haberler sonrasında dün ana şirketler ve bankalar başta, genel bir yükseliş yaşandığını görüyoruz. Henüz bu paket oluşturulmamış, resmi bir açıklama yapılmamış ve bu kapsamda alımlar başlamadan bile dün tepkisi olumlu oldu. Mart'ın ilk haftası netleşmesi beklendiği söylenen haber gerçekleşirse, BIST için olumlu etkisi sürecektir. Lakin deprem sonrası yapılan geri alımlar ve BES fon alımları yabancılardan ve diğer bazı fonlardan satışlarla karşılanmış ve BIST ilk tepki verdiği seviyelerde tutunamayıp, sonra yeniden düşüş göstermişti. Kısacası bu durum yine yaşanırsa, yani seçimler öncesi ve sonrası belirsizlik, riskler ve deprem gelişmelerinden çekinen yabancı bu durumu satış için kullanırsa, bu durumda yeni destek paketinin etksi tam düşünüldüğü gibi olmayabilir. Ama ilk anda olumlu etki yaratacağını söyleyebiliriz.

Deprem'in Maddi Hasarı 34 Milyar Dolar'ın Üzerinde!
              Dünya Bankasının değerlendirmelerine göre GSYH'nın %4'ü oranında, yaklaşık 34.2 Milyar Dolar büyüklüğünde bir hasar meydana gelmiş olabileceği açıklandı. Avusturya büyüklüğünde bir bölgede aynı anda gerçekleşmiş olması da, büyüklüğünün çok ciddi boyutta olduğunu ve hasarın bu nedenle büyük olduğunu gösteriyor açıklamasında bulundular.

Olası Varlık Fonu alımı haberlerinin etkisi ile alıcılı açılışın görülmesini bekliyorum. Teknik üst destekleri paylaştım. Her bir direnç satış getirebilir. Varlık Fonu haberi ile ilgili resmi bir teyit olursa işin doğruluğu ve boyutu netleşmiş olur. Bu nedenle bu esnada BIST alımlar sonrası dirençlerde yabancı satışları ile yeniden realize yaşama riskine sahiptir. Ama unutmayalım; BIST, bankalar, holdingler, ana sanayi şirketleri, ulaştırmalar dahil bir çok hisse için iskonto içerdiklerini söylediğimi biliyorsunuz. Seçim sonrası yeni TL zirveleri beklediğimi de çok kez tekrarladım. Deprem nedeniyle ve seçim öncesi yeni TL zirve görme konusunda tereddütlerim vardı. Varlık Fonu alımları gibi destekler devam edecek olursa, TL zirveleri seçim öncesinde de denenebilir. Ama ben zirveler görülüp, kırılmadan bu beklentiye odaklanmayı doğru bulmuyorum. Sonra tam zirvede yeniden yakalanıp, bu desteklerle yakalanmış olan satış fırsatlarını kaçırmak çok üzücü olur diye düşünüyorum. Ama görülen o ki, seçim öncesi borsa desteklerini sürdürmek isteyen bir iktidar olacak gibi duruyor.

NOT: Cuma günü aranızda olmayacağım. Kısmetse balık tutmaya gideceğim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.02.2023
    09:35

    Yoksa, uzadıkça ülkede gerilimler artacak. Siyaset çok sertleşecek gibi duruyor. Umarım en geç zamanında seçimleri yapıp bitiririz. Yıllardır TCMB dahil, tüm kurum ve üniversiteler için hep liyakatın önemine vurgu yapıyorduk. Kurumların öze... Devamı »

  • 24.02.2023
    09:20

    Dün faiz kararını açıklayan TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) 50 baz puanlık indirim yaptı. Böylece haftalık politika faizi %9 seviyesinden %8.50 seviyesine indirildi. Gerekçe olarak veriler daha iyi olsa da, jeopolitik riskler ile faiz artışlarının gelişmiş ülkelerde reses... Devamı »

  • 23.02.2023
    09:24

    Genel beklenti faizlerin yine düşürüleceği yönünde. Oran olarak da 100 baz puan indirimle haftalık politika faizinin %8'e indirilmesi bekleniyor. Bu oranın çok üstünü bekleyen görüşler de var. Benim de beklentim 100 baz puanlık bir indirim... Devamı »

  • 22.02.2023
    09:38

    Deprem sonrası açık olan ilk iki günün alımları sonrasında, 16 Şubat tarihinde 5315 seviyesindeki dirence 5 puan üstünü görsek de takılmış ve ciddi kar realizasyonları görmüştük. Dün yine bu seviyelere yaklaşınca kar satışlarının geldiğini g&o... Devamı »

  • 21.02.2023
    09:58

    Dün gece Hatay'da 5.8 ve 6.4 büyüklüğünde iki yeni deprem daha yaşandı. İlk belirlemelere göre maalesef 6 kişi hayatını kaybetti. 294 kişi de yaralandı. Çok sayıda bina da yıkıldı. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı... Devamı »