Kar Realizasyonları Gayet Doğal!

22.02.2023 09:38
  •  A 

Deprem sonrası açık olan ilk iki günün alımları sonrasında, 16 Şubat tarihinde 5315 seviyesindeki dirence 5 puan üstünü görsek de takılmış ve ciddi kar realizasyonları görmüştük. Dün yine bu seviyelere yaklaşınca kar satışlarının geldiğini gördük. Detaya bakınca deprem öncesi kısmen alışa dönmüş olan yabancılardan deprem sonrası satışların geldiğini görüyoruz. Borsayı desteklemek için alınan tedbirleri satış yapmak için fırsat görmüşler olarak anlıyorum. Bu durum yine sürebilir. Çünkü deprem nedeniyle bir seçim belirsizliği yaşıyoruz. Acaba seçimler ötelenecek mi, yoksa en geç zamanında yapılacak mı bu konuda bir belirsizlik ortaya çıkması olumlu görülmemiş olabilir.

Bu gayet de doğal, çünkü arada yaşanan felaketin devletin kaynaklarını zorlayacağını düşünerek, seçimler geriye kalırsa ekonomik görünümde bozulmadan endişe ediyor olabilirler. Ben de benzer endişelere sahibim. Şu an şirketlerden çok iyi yıl sonu karları geliyor ama, depremin yaratacağı bütçe açığını telafi için nasıl bir vergi vs. kararı alınacak bunları da görmek lazım. Ayrıca, süre uzadıkça kurlar üzerindeki baskıları ne boyutta sürdürebilecekler bu konu da belirsizlik yaratıyor olabilir. Bu nedenle de yabancı satıyor olabilir ve bu satışlara da devam ederse yakın BIST desteklerinin kırılması moralleri bozar. Bu seviyeleri destek-direnç tablosunda paylaşıyorum. Aradaki desteklerden de dönüş gelebilir. Ama 4897 desteğine iner ve orayı da aşağıya kıracak olursak, satışlar artmaya başlayıp düşüş hızı da ivme kazanabilir. En tehlikeli teknik ise, BIST'in 4601 ve 4480 seviyesindeki dip destek bölgesinin kırılması olur. Eğer bu seviyelere bir daha iner ve aşağıya kıracak olursak, o zaman OBO(omuz baş omuz) denen bir düşüş formasyonu tetiklenir ve endeks ciddi bir bozulma içine girebilir.

Peki ben bunları bekliyor muyum? Açıkçası OBO yaşanmasını beklemiyorum. Ama açıklanan pay piyasası kredi kullanımını bir anda sona erdirme kararının etkisi gibi kararlar alınacak olursa bu risk de yeniden görülebilir. Bir de seçimlerin zamanından çok daha geriye atıldığı açıklamaları gelecek olursa bu moralleri bozup satışların artmasına neden olabilir.

Ben seçimlerin en geç Haziran'daki normal tarihine kadar yapılmasını bekliyorum. Geriye bırakılırsa, ekonominin kontrolünün kaçması iktidar için çok daha zor şartları yaratabilir. Deprem nedeniyle yaşanacak inşaat sektörü ürünlerindeki talep artışı ve bölgedeki zirai ve hayvansal üretim kayıpları enflasyon artmasına neden olabilir. Eğer seçimler en geç normal tarihinde yapılacak açıklaması gelirse, 2023 yılı için öncesinde sahip olduğum yeni TL zirve beklentilerimi korurum. Yaşadığımız deprem çok ciddi bir maddi külfet, ciddi üretim ve kaynak kayıpları yaratacak. Ancak diğer taraftan da ekonominin ana dinamosu inşaat sektörünü tümden tetikleyecek bir ivme yaratacağı için, şirketler açısından büyüme ve ekstra karlar yaratacak uzun bir süreç yaşanacaktır. Sadece bilmediğimiz acaba şirketlere ne kadarlık yeni bir vergi faturası çıkacak(deprem için), özellikle çimento-demirçelik gibi ürünlerde kar marjlarına müdahale gelecek mi, benim yapılmasını doğru bulduğum sektöre ihracat yasağı kararı çıkarsa bu durum şirketleri ve sektörü baskılayacak mı bu detaylar da beklentilerim için önemli belirsizlikler. Ancak, dediğim gibi, eğer seçim ötelenmezse yeni TL zirve beklentilerimi koruyorum. 

Bir süre ise endeks olarak değil de, yine hisse bazlı odaklanmayı doğru buluyorum. Ama bankalar dahil olmadan yeni TL zirveleri görmekte zorlanırız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.02.2023
    09:58

    Dün gece Hatay'da 5.8 ve 6.4 büyüklüğünde iki yeni deprem daha yaşandı. İlk belirlemelere göre maalesef 6 kişi hayatını kaybetti. 294 kişi de yaralandı. Çok sayıda bina da yıkıldı. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı... Devamı »

  • 20.02.2023
    09:48

    Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki, hala enkaz başında yakınlarının bir umut sağ kurtarılmalarını bekleyen vatandaşlarımız, ya da en azından cenazelerine ulaşmak için bekleyen insanlarımız varken borsa yorumlarını yapmak beni gerçekten çok zorluyor. Çok karışık duyg... Devamı »

  • 17.02.2023
    09:57

    BIST, SPK, Devlet ve Bankalardan bir çok destek kararları geldi. Ama BIST açılışının ikinci günü realizasyonlara sahne olmaya başladı. Çünkü hatalı bir kararla ilk iki gün açık tutulan BIST'de panik ve kredililerin zorunlu satışları, yabancı f... Devamı »

  • 16.02.2023
    09:54

    BIST için açıklanan destek kararları sonrasında, dün neredeyse hisselerin çoğu tavan oldu. Özellikle devlet katkılı BES'lerin hisse oranlarının yükseltilmesi ile on gün içinde BIST'e yaklaşık 10 Milyar TL civarı alım gelecek olması bu tavanları... Devamı »

  • 15.02.2023
    02:56

    Maalesef ülke olarak çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Şu ana kadar kurtarma faaliyetleri yüzünden hassas arama yapıldığı için yoğun enkaz kaldırımı yapılmıyordu. Maalesef artık yaşam belirtisi alınmayan yerlerde enkaz kadırma faaliyetine geçildiği ... Devamı »