Kentsel Dönüşümü Depreme Bırakmayın!

21.02.2023 09:58
  •  A 

Dün gece Hatay'da 5.8 ve 6.4 büyüklüğünde iki yeni deprem daha yaşandı. İlk belirlemelere göre maalesef 6 kişi hayatını kaybetti. 294 kişi de yaralandı. Çok sayıda bina da yıkıldı. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Ama artık depremler bize gösterdi ki, en kısa zamanda deprem yönetmeliğine uymayan konutlar, işyerleri, okullar, hastahaneler, kamu binaları, velhasıl tüm binalarımız ve alt yapı için kentsel dönüşümü kendi elimizle ve hiç gecikmeden yapmaya başlamalıyız. İstanbul'da yoğunlaşmış sanayimizi, kontrollü şekilde en kısa zamanda İsntanbul dışındaki deprem riski daha düşük şehirlere taşımalıyız. Bunu yaparken de, kişilere insiyatif bırakmamalı, denetim ve kontrollerini ağır yaptırımlara bağlamalı, onay ve denetimlerin altında imzası bulunan ustabaşı-kalfaya kadar herkesi bundan sorumlu tutmalıyız. Yoksa çürük, sağlam ayrımını depremlere bırakırsak can, mal, iş, üretim, varlık kayıplarımız, hatta siyasilerin ağzından düşmeyen beka riskimiz çok daha büyük olur.

Bunu yaparken de, özellikle imar aflarını bir daha hiç gündeme dahi gelmeyecek şekilde gerekirse anayasal suç olarak kesinleştirmeliyiz. İmar yasağına aykırı bina yapan, bölgesinde bunu görmeyen, durdurmayan, yıkmayan mülki ya da yerel yöneticiler kimse hepsini ağır yaptırımlara maruz bırakmalıyız.

Eğer biz bu dönüşümü kendi elimizle yaparsak, can kaybı yaratmadan, iş ve üretim dahil mal kaybı yaratmadan kontrollü şekilde ve daha az maliyetle yaparız. Ama depremler sonrasına bırakırsak, gördüğünüz gibi çok ağır maliyetleri oluyor. Umarım artık depremler uzun süre gündemimizde olmayacak şekilde ülke gündemimizden çıkar ve ülkemizi terk eder. Ama depremler ülkemiz için bir gerçek ve bundan sonra da muhakkak yaşayacağımızı hiç unutmadan tedbirlerimizi alarak yaşamaya devam etmeliyiz.

Maalesef yine deprem gündemi ile bir seans açıyoruz. Dün güzel ve yükselen bir BIST vardı. Bugün depremin etkisi ile satışlar görebiliriz. Ama sonrasında hisse bazlı olmak üzere yeniden ayrışmaların ve pozitif yükselişlerin olmasını bekliyorum. Bilanço dönemindeyiz. İyi gelecek bilançolar da olumlu etkiler yaratabilir. 

Bu hafta TCMB faiz kararı açıklanacak. Genel beklenti 100 baz puanlık yeni bir faiz indirimi yapılacağı yönünde. Ki, ben de bu görüşteyim. Bunun bankalara olumlu etkisini görebiliriz. Bu nedenle, bugün bankalarda kar realizasyonları olan açılışlar yaşanırsa, devamında alıcıların geldiğini görebiliriz.

Fazla uzun yazmak istemiyorum, iyi bilançoları olan ve gelmesi beklenen hisselerin ayrışacağı, hisse bazlı günlere dönüyoruz diye düşünüyorum. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.02.2023
    09:48

    Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki, hala enkaz başında yakınlarının bir umut sağ kurtarılmalarını bekleyen vatandaşlarımız, ya da en azından cenazelerine ulaşmak için bekleyen insanlarımız varken borsa yorumlarını yapmak beni gerçekten çok zorluyor. Çok karışık duyg... Devamı »

  • 17.02.2023
    09:57

    BIST, SPK, Devlet ve Bankalardan bir çok destek kararları geldi. Ama BIST açılışının ikinci günü realizasyonlara sahne olmaya başladı. Çünkü hatalı bir kararla ilk iki gün açık tutulan BIST'de panik ve kredililerin zorunlu satışları, yabancı f... Devamı »

  • 16.02.2023
    09:54

    BIST için açıklanan destek kararları sonrasında, dün neredeyse hisselerin çoğu tavan oldu. Özellikle devlet katkılı BES'lerin hisse oranlarının yükseltilmesi ile on gün içinde BIST'e yaklaşık 10 Milyar TL civarı alım gelecek olması bu tavanları... Devamı »

  • 15.02.2023
    02:56

    Maalesef ülke olarak çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Şu ana kadar kurtarma faaliyetleri yüzünden hassas arama yapıldığı için yoğun enkaz kaldırımı yapılmıyordu. Maalesef artık yaşam belirtisi alınmayan yerlerde enkaz kadırma faaliyetine geçildiği ... Devamı »

  • 10.02.2023
    10:37

    Maalesef yardımlarda bölgede yaşanan çok büyük bir sorun var! 1999 depreminde ben de hemen bölgeye gidip, tek tek deprem şehirlerini Yalova'dan başlayıp gezmiştim. Doğal olarak duyan herkes, ülkenin her yerinden bir şeyler yapmak istiyor. Paralar hesaplara gittiği... Devamı »