Yardımlarda Sıkıntılar Yaşanıyor!

10.02.2023 10:37
  •  A 

Maalesef yardımlarda bölgede yaşanan çok büyük bir sorun var! 1999 depreminde ben de hemen bölgeye gidip, tek tek deprem şehirlerini Yalova'dan başlayıp gezmiştim. Doğal olarak duyan herkes, ülkenin her yerinden bir şeyler yapmak istiyor. Paralar hesaplara gittiği için orada çok sorun çok. Ama tırlar, araçlarla gönderilen her türlü sarf ve yardım malzemeleri, giysiler, battaniyeler konusunda organizasyon sorunları yaşanabiliyor.

Bölge zaten deprem yaşadığı için, gelen tırların yüklerini indireceği yerler konusunda yetersizlik olabiliyor. Nakliyeciler de mümkün olduğunca çabuk götürüp, indirip, dönmek istiyorlar. Bu nedenle eğer enkaz bölgesinde teslip alanları yoksa, bir yere boşaltıp dönüyorlar. Bir tarafta o yollananlara ihtiyaç duyanlar ama gelen yardımlar ellerine ulaşamayanlar, diğer tarafta ise bir yere yığılıp bırakılmış bir çok yardım yükleri. 

Bu koli ve poşetleri orada gören, bulan insanlar yırtıp açıyor, kendilerine yarayanları almak için hepsini döküyorlar. Maalesef sizlerin büyük özenle gönderdiği bir çok şey ortalığa saçılıyor. Yerde çamur oluyor ya da yağmur yağarsa ıslanıp bozulabiliyor.

Az önce Kahramanmaraş Elbistan ilçesinden bir video yollanmış. Maalesef tırların, kamyonların yol kenarlarına bırakıp gittiği yardım yüklerini gördüğüm ve anlattığım tablolar yaşandığı için bunu yazmak istedim. Lütfen yardımları ihmal etmeyin. Ama muhakkak teslimini de organize edin. Gönderilen yardım araçlarında sizlerden de birileri olsun. Güvenli bir yere teslimini yaptıktan sonra bırakıp dönülmesi için bu çok önemli. 

Deprem bizim kaçamayacağımız bir kaderimiz belki. Ama sağlam inşaatlarla çok daha az can kayıpları ile bu sorunla mücadele edebiliriz. Aynı şekilde deprem bölgelerine gönderilen yardım araçlarının yüklerini indirmesi için de en başında organizasyon yapılmalı. Yardımları organize eden kurumlar teslim yerlerini öncelikli hazırlayıp, bu yerleri ilan etmeli. Eğer depolama ve dağıtım yapılacak teslim için uygun binalar yoksa, büyük sahra çadır depoları kurulup yardımlar korunmaya alınmalı. Çünkü içlerinde ekmek dahil yiyecek, giysi, her türlü hijyen malzemesi dahil akla gelen her şey olabiliyor. Kontrolsüz açılmaları, etrafa saçılmaları, üzerine yağmur, kar yağması halinde kullanılmaz hale gelebiliyorlar. 

Tekrar ediyorum, kimse yardımı esirgemesin. Ama yerine teslim edilmesini de sağlasın lütfen. Onlara ihtiyaç duyan insanlar var çünkü.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.02.2023
    12:53

    Öncelikle yazmak istiyorum ki, ilan edilen pazartesi gününe kadar öngörü yazmak, teknikleri paylaşmak istemiyorum. Bu bana adil, etik, ahlaki, hukuki gelmiyor. Türkiye'nin 10 ili ve çevresini kapsayan, 13,5 Milyon nüfusu doğrudan, daha fazlasını da... Devamı »

  • 07.02.2023
    11:36

    Ülke böyle bir felaket yaşarken borsa tatil olmalıydı. Göçük altında binlerce hayat kurtarılmayı beklerken, milyonlarca insan deprem mağduru olmuşken, başkalarının borsada alım satım yapması hem ahlaki değil, hem de etik değil. Milyonlarca yatırımcı kendisinin, yakınının c... Devamı »

  • 07.02.2023
    09:46

    Maalesef ancak böyle büyük afetlerde insan olarak ne kadar aciz kaldığımızı ve insanlar arasında hiç bir farkın olmadığını anlıyoruz. Tüm Türkiye ve dünya, hiç bir etnisite, inanç, dil, ırk gözetmeden elbirliği ile enkaz altında kalan vatandaşl... Devamı »

  • 06.02.2023
    09:42

    Maalesef 10'dan fazla ilimizi etkileyen 7.7'lik deprem nedeniyle ülke olarak can kayıplarımız var. Enkaz altında kalan, ulaşılamayan çok vatandaşımız var. Bölgeden arkadaşlarımı aradım, ailelerinden enkaz altında kalan var. Allah hepsinin, herkesin, ülkemin yardımcısı o... Devamı »

  • 02.02.2023
    09:36

    Dün BIST'de yine sert satışlar gördük. Endeks daha öncesinde bir çok kez dikkat çektiğim 4711 - 4601 destek bölgesine geldi. Hareketler çok sert oluyor. Son ana kadar 500-600 milyon TL ekside olan bir kurum bir bakıyorsunuz kapanış işlemlerinden sonr... Devamı »