TCMB 50 Baz Puanlık İndirimle Yetindi!

24.02.2023 09:20
  •  A 

Dün faiz kararını açıklayan TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) 50 baz puanlık indirim yaptı. Böylece haftalık politika faizi %9 seviyesinden %8.50 seviyesine indirildi. Gerekçe olarak veriler daha iyi olsa da, jeopolitik riskler ile faiz artışlarının gelişmiş ülkelerde resesyon riskinin sürmesine neden olduması gösterildi. Yani gelişmiş ülkelerdeki bu riskler olmasa daha fazla inerdi demek istedi. Sonuçta beklenti 100 iken 50 baz puan daha faiz indirilmiş oldu.

BIST'de Yabancı Satışları Durmuyor!
              50 baz puanlık indirim sonrası güne iyi başlayıp yükseliş yaşayan bankalarda kar satışları görüldü. BIST'in genel ana hisselerine bakınca, yükselişlerde yabancıdan satışlar gelmeye devam ettiği için, BIST açıklanan tüm tedbirlere rağmen istenildiği gibi yülselemiyor. Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var. 5320 yukarı kırılırsa alımlar artabilir ama iki defa döndüğümüz bu seviyeye şimdilik uzak kaldık. Bu nedenle asıl dikkat edilmesi gereken 5014 civarındaki destek olmalı. Eğer bu destek kırılacak olursa, alt sıralı desteklere doğru kar satışlarının arttığını da görebiliriz. Kısacası yabancı hisse sattıkça yükseliş daha sınırlı kalacak gibi duruyor. 

Seçimlerle ilgili açıklamalar, ya da seçimler sonrası tablo yabancının kararlarını etkileyebilir. Ama şimdilik belirsizlikler yabancıyı BIST'e uzak tutuyor. Bu nedenle seçimlerin bittiğini görene kadar hisse odaklı tekniklere odaklanmak daha doğru olacak bir dönemdeyiz. Ama zaman zaman da teknik dirençlere gelince, beklentisi yüksek olan hisselerde dahi kar realizasyonu yapmayı bilmek lazım. Verip alttan almak karlarınızı korumanıza yardımcı olur. Eğer verdiniz ama kaçırdınız, sorun yok. Nasılsa kısa sürede alınacak başka hisseler de bulabiliyorsunuz. Yoksa bu denli belirsizlikler ve riskler varken, çok büyük bir deprem enkazı ve olası etkileri varken, herşey süt liman gibi en üst beklentilerde ısrarlı olmak en azından seçim öncesinde çok doğru olmayabilir.

Lütfen tekniklere çok daha dikkatli bakınız. Kırılan seviyeler desteklerse, sıralı alt desteklere düşme, kırılan dirençlerse, sıralı üst dirençlere yükselme beklenmelidir. Bu beklentilere göre davranmak da doğru olur.

Akşam eşimle birlikte İstanbul'a gideceğiz. Kısmetse pazar günü akşam saatlerinde dönmüş olmayı planlıyoruz. 17:00 gibi ekranı bırakıp yola çıkabilirim. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.02.2023
    09:24

    Genel beklenti faizlerin yine düşürüleceği yönünde. Oran olarak da 100 baz puan indirimle haftalık politika faizinin %8'e indirilmesi bekleniyor. Bu oranın çok üstünü bekleyen görüşler de var. Benim de beklentim 100 baz puanlık bir indirim... Devamı »

  • 22.02.2023
    09:38

    Deprem sonrası açık olan ilk iki günün alımları sonrasında, 16 Şubat tarihinde 5315 seviyesindeki dirence 5 puan üstünü görsek de takılmış ve ciddi kar realizasyonları görmüştük. Dün yine bu seviyelere yaklaşınca kar satışlarının geldiğini g&o... Devamı »

  • 21.02.2023
    09:58

    Dün gece Hatay'da 5.8 ve 6.4 büyüklüğünde iki yeni deprem daha yaşandı. İlk belirlemelere göre maalesef 6 kişi hayatını kaybetti. 294 kişi de yaralandı. Çok sayıda bina da yıkıldı. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı... Devamı »

  • 20.02.2023
    09:48

    Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki, hala enkaz başında yakınlarının bir umut sağ kurtarılmalarını bekleyen vatandaşlarımız, ya da en azından cenazelerine ulaşmak için bekleyen insanlarımız varken borsa yorumlarını yapmak beni gerçekten çok zorluyor. Çok karışık duyg... Devamı »

  • 17.02.2023
    09:57

    BIST, SPK, Devlet ve Bankalardan bir çok destek kararları geldi. Ama BIST açılışının ikinci günü realizasyonlara sahne olmaya başladı. Çünkü hatalı bir kararla ilk iki gün açık tutulan BIST'de panik ve kredililerin zorunlu satışları, yabancı f... Devamı »