TCMB Şubat Faiz Kararı Açıklanacak!

23.02.2023 09:24
  •  A 

Genel beklenti faizlerin yine düşürüleceği yönünde. Oran olarak da 100 baz puan indirimle haftalık politika faizinin %8'e indirilmesi bekleniyor. Bu oranın çok üstünü bekleyen görüşler de var. Benim de beklentim 100 baz puanlık bir indirim yönünde. Hoş bu beklentiler piyasa ve ekonominin gerçeklerine göre mi yapılıyor derseniz, hiç ilgisi yok. Tamamen ekonomiden kopmuş, enflasyona bakmadan faizleri indireceğim diyen bir mantık olduğu için, aslında herkes olması gerekeni değil de, TCMB'nın olası kararını tahmin etmeye çalışıyor. Ama inen faizlere rağmen, şirketlerin finansman giderlerinin artmasına bakınca, şirketlerin krediye ulaşabilme imkanlarının hem zor, hem de artan maliyetlerle olduğunu anlıyoruz. Şirketlerin kredi faizleri %25-%30'a çıkmış durumda. Anlamsız bir ikili faiz süreci kime yarar sağlıyor bilmiyorum. Kendimizi kandırmaktan öte bir şey yapmıyoruz. Yanlış politika sürüyor. Kurları baskılasak da, konut fiyat ve kiralarına, araç fiyatlarına, her türlü tüketim ve hizmet fiyatlarına bir bakın bakalım TCMB'nın inen faizlerine paralel mi?

Sonuçta faiz inecek beklentisinden eskiden bankalar olumlu etkilenirdi. Çok yüksek tepki verirler mi bu ortamda emin değilim, ama grafiklerine göre de sanki bankalar birkaç gündür yukarı gitmek isteyen görüntüler veriyorlar. Kısmi bir yükselişin yaşandığını görebiliriz. Ama endeksi yeni zirvelere götürecek bir yükseliş trendi olmasını beklemiyorum. Çünkü ana hisseler ve bankalarda gelen alıcıların bir anda satışlarla karşılandığını görüyoruz. Yabancıdan satışlar geliyor. Deprem ve seçim riskleri yabancının satışlara devam etmesine neden oluyor sanırım. Seçimlerden evvel yoğun bir yabancı girişi olmasını beklemiyorum. 

Bu arada seçimlerle ilgili son durum sanki mayıs ayında seçimler olacakmış izlenimi veriyor. Cumhurbaşkanına seçim sunumu yapılmış. Eğer seçimler mayıs-haziran olacak denirse, bu olumlu bir tepki yaratabilir. 

Enflasyon ve PMI verileri ABD için canlı bir ekonomi izlenimi vermeye devam ediyor. Bu yüzden de FED'in faiz artışları sürecek beklentisi genel çevrelerde arttığı için ABD borsalarında düşüşler yaşanıyor. Dow için 33000 civarı seviyeler önemli bir destek bölgesi. Buradan yukarı tepkiler mümkün ama kalıcı yükseliş beklemiyorum. Bilakis, destek seviyesi aşağıya kırılacak olursa yeni bir satış dalgası riski de var diyebilirim. DD Tablomuzda(Destek-Direnç) ABD endekslerinin teknik paylaşımlarını görebilirsiniz. 

BIST'e gelirsek, deprem sonrası tavan tavan giden çimento ve demirçelikler dün kar satışları yediler. Bu gayet doğaldır ki, zaten öncesinde uyarılarımı paylaşmıştım. Deprem nedeniyle sektör çok ciddi bir üretim ve satış sürecine girecek ama bunun ürün fiyatlamaları nasıl olacak, ihracat sektör için yasaklanacak mı, enerji maliyetlerinde imdirim teşvikleri olacak mı bunlar detay ama bizlerin bilmediği önemli detaylar. Bu yüzden sektörde sonuçta gidilecek seviye çok daha yüksek olacak olsa da, ara düzeltmeler her zaman olacaktır. Dün de bu düzeltmelerden birini yaşadık diye düşünüyorum. Bundan sonra aralarından ayrışmalar olacaktır.

Bugün 5014 - 4897 BIST destekleri çok önemli. Sırası ile kırılacak olurlarsa özellikle 4897 kırılırsa satışlar artar ve alttaki daha riski seviyelere inişimiz hız kazanabilir. Benim ise beklentim şimdilik bu yönde değil. Ben alıcılı bir gün olmasını, bankaların öne çıkmasını bekliyorum. Diğer hisselerden de pozitif tepkiler verenlerin olacağını düşünüyorum. Ama teknikler görüşlerden daha önemli olmalı. Geceden hepsini paylaştım. Kırılan hangi yöndeki tekniklerde devamının da o yönde gelişmesini beklemek daha doğru olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.02.2023
    09:38

    Deprem sonrası açık olan ilk iki günün alımları sonrasında, 16 Şubat tarihinde 5315 seviyesindeki dirence 5 puan üstünü görsek de takılmış ve ciddi kar realizasyonları görmüştük. Dün yine bu seviyelere yaklaşınca kar satışlarının geldiğini g&o... Devamı »

  • 21.02.2023
    09:58

    Dün gece Hatay'da 5.8 ve 6.4 büyüklüğünde iki yeni deprem daha yaşandı. İlk belirlemelere göre maalesef 6 kişi hayatını kaybetti. 294 kişi de yaralandı. Çok sayıda bina da yıkıldı. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı... Devamı »

  • 20.02.2023
    09:48

    Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki, hala enkaz başında yakınlarının bir umut sağ kurtarılmalarını bekleyen vatandaşlarımız, ya da en azından cenazelerine ulaşmak için bekleyen insanlarımız varken borsa yorumlarını yapmak beni gerçekten çok zorluyor. Çok karışık duyg... Devamı »

  • 17.02.2023
    09:57

    BIST, SPK, Devlet ve Bankalardan bir çok destek kararları geldi. Ama BIST açılışının ikinci günü realizasyonlara sahne olmaya başladı. Çünkü hatalı bir kararla ilk iki gün açık tutulan BIST'de panik ve kredililerin zorunlu satışları, yabancı f... Devamı »

  • 16.02.2023
    09:54

    BIST için açıklanan destek kararları sonrasında, dün neredeyse hisselerin çoğu tavan oldu. Özellikle devlet katkılı BES'lerin hisse oranlarının yükseltilmesi ile on gün içinde BIST'e yaklaşık 10 Milyar TL civarı alım gelecek olması bu tavanları... Devamı »