Borsa Tatil Olmalıydı?

07.02.2023 11:36
  •  A 

Ülke böyle bir felaket yaşarken borsa tatil olmalıydı. Göçük altında binlerce hayat kurtarılmayı beklerken, milyonlarca insan deprem mağduru olmuşken, başkalarının borsada alım satım yapması hem ahlaki değil, hem de etik değil. Milyonlarca yatırımcı kendisinin, yakınının can derdinde iken, borsayı açık tutup, diğer kişilerin işlem yapmasını sağlamak adil değil. Deprem mağduru olan insanları bir de borsa yatırımlarında mağdur etmek doğru değil. Diğer insanlara böyle bir ortamda avantaj sağlamak hiç doğru değil.

Maalesef borsa açık diye yazmak bazı şeyleri paylaşmak zorunda kalıyorum. Ama gönlüm paylaşım yapmak bile istemiyor. Bunlar bireysel tercihlere bırakılmamalı borsa en azından yas ilan ettiğimiz süre boyunca tatil olmalıydı.

Diğer bir düşüncem de, asker ülkenin her yerinde mevcut. Bu kadar büyük bir alanı etkileyen depremde, organize olan deprem ekiplerinin tüm enkazlara müdahale edebilme imkanı sınırlı. Hiçbir ülkede de böyle büyük bir alanda deprem olsa bunlara müdahale edecek özel deprem ekipleri yeterli olmaz. Bu nedenle ülkenin her yerinde olan askeri birliklerimizi çok daha hızlı enkaz bölgelerine sevk etmek çok doğru olurdu diye düşünüyorum. Eminim bir şekilde yapılıyordur. Ama mevsim şartları ve depremin etki alanı düşünüldüğünde bu kararların çok hızlı alınıp, çok yüksek sayıda kurtarma ekibi oluşturulabilmeli. Ordu en organize ve hazır güç olduğu için askerin çok daha yüksek sayıda ve hızla devreye alınması mecbur diye düşünüyorum. Yoksa insanlar enkaz altında canlı bile olsalar, bu soğukta ulaşana kadar yaşamaları çok zor olabilir. 

Ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Bundan da elbet çıkacağız. Ama depremleri engelleyemeyeceğimize göre, kendimizi ve yaşam birimlerimizi depremlere göre düzenlemeyi öğrenmeli, tüm öncelikleri buna vermeliyiz. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.02.2023
    09:46

    Maalesef ancak böyle büyük afetlerde insan olarak ne kadar aciz kaldığımızı ve insanlar arasında hiç bir farkın olmadığını anlıyoruz. Tüm Türkiye ve dünya, hiç bir etnisite, inanç, dil, ırk gözetmeden elbirliği ile enkaz altında kalan vatandaşl... Devamı »

  • 06.02.2023
    09:42

    Maalesef 10'dan fazla ilimizi etkileyen 7.7'lik deprem nedeniyle ülke olarak can kayıplarımız var. Enkaz altında kalan, ulaşılamayan çok vatandaşımız var. Bölgeden arkadaşlarımı aradım, ailelerinden enkaz altında kalan var. Allah hepsinin, herkesin, ülkemin yardımcısı o... Devamı »

  • 02.02.2023
    09:36

    Dün BIST'de yine sert satışlar gördük. Endeks daha öncesinde bir çok kez dikkat çektiğim 4711 - 4601 destek bölgesine geldi. Hareketler çok sert oluyor. Son ana kadar 500-600 milyon TL ekside olan bir kurum bir bakıyorsunuz kapanış işlemlerinden sonr... Devamı »

  • 01.02.2023
    12:49

    Son durumu ve cevabını bilemediğim ama BIST'i etkileyen konulara kısaca değinmek istiyorum! Öncelikle BIST için bu yaşanan satışlar, realizasyonlar, bana göre halen süren teknik düzeltme kapsamında gayet normal aralıklarda yaşanıyor. Sadece hisselere yansıma oranla... Devamı »

  • 01.02.2023
    09:53

    Bugün ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıklayacak. ABD ekonomisi canlı. Büyüme beklentilerin üstünde geldi. İşsizlik tam istihdam düzeyi olarak kabul edilen %3.5 seviyesinde. Yani FED'in hemen gevşeme göstermesini beklemiyorum. Bu nedenle en az 25 b... Devamı »