FED'den Yılın İlk Faiz Kararı Açıklanacak!

01.02.2023 09:53
  •  A 

Bugün ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıklayacak. ABD ekonomisi canlı. Büyüme beklentilerin üstünde geldi. İşsizlik tam istihdam düzeyi olarak kabul edilen %3.5 seviyesinde. Yani FED'in hemen gevşeme göstermesini beklemiyorum. Bu nedenle en az 25 baz puanlık bir faiz artışı bekliyorum. 50 baz puan bile deseler bana sürpriz olmaz. Ama asıl başkan Powell'ın sonrasındaki konuşması önemli olacaktır. Başkanın enflasyon ve faiz konusunda sonrası için açıklamaları daha önemli. Eğer faizler artık artmayacak, ya da belki bir kez daha artacak ama sonra faiz artışları durup, yıl sonuna doğru indirim olabilir derse borsalar ve ons altın için pozitif yansıma yaratır. Ama açıkçası ben, böyle bir konuşmadan ziyade, ''gerektiğinde faiz artışları sürecek, enflasyon önemini halen sürdürüyor, bu yıl içinde faiz indirimi olmaz'' gibisinden açıklamalar bekliyorum. Aslında yaşanan enflasyonun ana nedeni mortgage krizinden  bu yana piyasaya verilen aşırı likiditedir. Bu aşırı likiditenin piyasadan geri çekilmesi lazım. ABD bunu yapmadığı müddetçe, benzer enflasyon krizlerini sonrasında da yaşamaya açık bir ekonomi olacaktır.

BIST'e gelince, dün Akbnk bilanço açıkladı. 60 Milyar yıl sonu karı var. Bugün de Garanti bilanço açıklamış. Onda da 58 Milyar kar var. Bu rakamlar oldukça yüksek. Bankaların 1,5 yıllık karı piyasa değerine denk geliyor. İnanılmaz iyi bir oran. Enflasyon değerlemesine geçilecek olsa bile bu rakam yine de çok iyi bir fiyat artış potansiyeli taşıyor. Ben çok beğendim. Lakin bankaların üzerindeki kur-kredi baskıları, kkm ve mevduatta yaşanan faiz artışları kısmı olumsuzluk yaratıyor. Ama asıl bundan ziyade rekor kıran cari açık sorunu çok daha önemli. Seçimlerden sonra kur-faiz politikası değişecek olursa, ki ben bunun olmasını bekliyorum. Bu durumda ellerindeki tahvil ve sendikasyon borçları yüzünden maliyet artışları yaşayabilirler, bu da karlarının düşmesine neden olabilir riski bankalarda baskı yaratıyor olabilir. Ama ben bunlara rağmen bile çok iyi bir kar olarak görüyorum. Fakat artık yapılacak alımlarda seçim sonrasına beklemeyi bile göze almak doğru olur. Seçimde iktidar değişimi bekleyenlerden öncesinde gelebilecek satışlar piyasayı baskılayabilir. Sonuçta kur-faiz politikası değişimi, Varlık Fonu'nun lav edilmesi seçim vaadları arasında yer alıyor. Öncesinde verilen kredilerin sorgulanacağı, SPK'nın manüpülasyon konusunda destekleneceği açıklamaları muhalefetten geliyor. Bunlar birilerini tedirgin ediyorsa, satışların bu nedenle geldiğini bile düşünebiliriz. 

İşte bu nedenle yeni alımlarda sonrasında yeniden satışlarla fiyat düşüş riskleri olabileceğini bilmenizi ve seçim sonuna kadar gerekirse maliyetli beklemeyi göze alarak bu kararları vermenizi doğru buluyorum. Cari açık bu kur-faiz politikası ile devam edilmesini riskli kılıyor. Bence sandıktan iktidar da çıksa ciddi politika değişimleri bekliyorum. Ama sandıktan muhalefet çıkarsa ki, ben yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle bu ihtimali artık çok yüksek görüyorum. Bu durumda 20 yıllık bir iktidarın değişmesi ihtimali, piyasalarda köklü politika değişimleri olabilir endişesi yaşayan bazı yatırımcıların öncesinde nakite dönmek isteklerini da arttırmış ve arttıracak olabilir.

Lakin mevcut ve açıklanmasını beklediğimiz bilançolara göre BIST de, hisseler de halen ciddi iskontolar içeriyorlar. Bu nedenle seçimler sonrasında ilk anda değil belki ama sonrasında politik netleşmeler başlayınca, çok ciddi bir fon girişleri ve yükseliş süreci bekliyorum. Ama öncesinde maalesef bu baskılar sürüyor.

Teknik olarak stochastic alıma uygun seviyelerde. Ama 4728 ve 4601 destekleri halen önemli risk içeren seviyeler. Bu destekler görülür de kırılırsa önceden yazdığım ikili tepe düşüş formasyonu tetiklenir ve düşüşlerin devamı daha da sert gelebilir. Ama ben 4920 civarı ara desteklerden, olmadı en kötü ihtimalle yukarıda yazdığım alttaki diğer iki destek görülecek olursa oralardan her an yukarı tepki vermemizi bekliyorum. Bugün artı bir açılış yapabiliriz. Ama sonrası önemli asıl. Maalesef son dönem sonradan gelen satışlarla borsanın ısrarla baskılandığını görüyoruz. Bu daha ne kadar sürer bilemiyorum. Ama buralardan yükseliş tepkisi verecek olursa, bu takdirde dip desteğimiz de yükselmiş olur. Bu durum BIST'in yeni bir yükseliş trendine girmesi için olumlu bir görüntü olur. Ancak, tekrar ediyorum yeni yükseliş trendinin başlaması için şart 5705 seviyesinin yukarı kırılmasıdır. Oraya kadar da arada kırılması gereken 5200 civarına inen bir bollinger ve az daha üstünde 5315 seviyesinde yer alan dirençlerin de olduğunu bilmenizi isterim.

Ne olacaksa olsun, taşımayı düşünerek alım yapmak, krediden uzak durmak önemli bir tedbir olur. Bir seçim öncesini tam bilmek olası belirsizlikler yüzünden oldukça zor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.01.2023
    09:43

    BIST'in bu şekilde baskı altında kalması, BIST'in hala desteğini bulup dönmemesi çok sıkıcı oluyor. Alıp-satılmasına, öngörülerin seri şekilde kapanmasına ne güzel alışmıştık. BIST'in gevşemesi sürecek olursa 5020-4920 seviyelerinde destek bulup, alım... Devamı »

  • 30.01.2023
    09:51

    Bizde enflasyon ön planda olacak. ABD'de çarşamba günü FED, AB ve İngilere'de de perşembe günü ECB ve İngiltere Merkez Bankalarından faiz kararları açıklanacak. FED'de en az 25 baz puan fiyatlanmış durumda. Gelen büyüme verisi ABD ekonomis... Devamı »

  • 27.01.2023
    10:06

    KKM'de haftalık politika faizinin en fazla %3=%12 olan faiz üst sınırı kaldırıldı. Her gün dövizi baskılayabilmek için yeni bir karar çıkıyor. Tüm bunlara rağmen yeterli olmadığını düşündükleri için olabilir şimdi de kkm faiz üst sınır... Devamı »

  • 26.01.2023
    09:23

    Tekniklerde ilginç grafikler oluşuyor. Bir tarafta ikili dip denen, ama asıl ikili dip dirençleri kırıldıktan sonra formasyonun netleşeceği ve yükselişin hızlanabileceği yükseliş formasyonu görüntüleri var. İkili dip desteği denen seviyeler bu formasyonun olası... Devamı »

  • 25.01.2023
    09:41

    Bilanço zamanındayız, seçim gündemlerimiz başladı. Bu ortamda uzun zamandır ısrarlı yükselişten sonra 5704 seviyesinde %19'u bulan endeks bazında bir düzeltme yaşadık. Endeks 4601 seviyesine kadar indikten sonra yukarı tepki verdi. Endeksin bu oranda düzeltmesin... Devamı »