Başın Sağ Olsun Türkiye'm!

06.02.2023 09:42
  •  A 

Maalesef 10'dan fazla ilimizi etkileyen 7.7'lik deprem nedeniyle ülke olarak can kayıplarımız var. Enkaz altında kalan, ulaşılamayan çok vatandaşımız var. Bölgeden arkadaşlarımı aradım, ailelerinden enkaz altında kalan var. Allah hepsinin, herkesin, ülkemin yardımcısı olsun. Kayıplarımıza Allah rahmet eylesin. Yaralılara Allah şifa versin. Ama artık bu deprem gerçeğinin gereği yapılmalı. Depremlerden ziyade, özellikle inşaat teknolojilerinde gerekli tedbirlerin alınmamasının asıl kayıplara sebep olduğu görülmeli. 

Şu an canımız yanıyor. Önceliğimiz elbetteki deprem ve kayıplar. Ama maalesef diğer taraftan da hayat devam ettiği için çok kısa olsa da bazı uyarılar yazmak istiyorum! 1999 depremlerini İstanbul'da ilkini 20'nci katta, ikincisini de büyük bir otelin bodrum katındaki bir toplantı salonunda yaşadım. 

BIST'de ilk anda açılışta bölgede merkezleri olan borsada açık şirketlerin genel durum bilgileri gelene kadar hisse sıraları kapalı kalacakmış. İlk anda BIST'in genelinde bir satış baskısı görülebilir. Etkilenme durumu olan şirket hisselerinde farklı ve sert kayıplar görülebilir. Ama 1999 depremi sonrası, ilk andaki düşüşlerden sonra demirçelikler, camlar, çimentolar tavan olmuş ve uzun süre de tavan işlem görmüşlerdi. Yaşanan enkaz nedeniyle demirçelik, cam, ilaç ve çimentolarda borsanın tersi yükselişler de yaşanabilir. Ama tekrar ediyorum her şirkette direkt bunlar olmaz. Eğer depremden etkilenen ilgili şirketlerden varsa tabii ki onlar kötü etkilenebilir. 

ABD'de cuma günü gelen tarımdışı istihdam ve işsizlik verileri beklentilerden çok iyi geldi. Bu nedenle FED'in faiz artışlarının sürmesi beklentisi arttığı için ons altın sert düştü. ABD borsalarında da baskılar görülüyor. 

Türkiyem tekrar geçmiş olsun. Hepimizin başı sağ olsun. Kayıplarımıza Allah rahmet eylesin. Umarım en kısa zamanda enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ olarak ulaşılır.

Hepinize sağlık dileklerimle...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.02.2023
    09:36

    Dün BIST'de yine sert satışlar gördük. Endeks daha öncesinde bir çok kez dikkat çektiğim 4711 - 4601 destek bölgesine geldi. Hareketler çok sert oluyor. Son ana kadar 500-600 milyon TL ekside olan bir kurum bir bakıyorsunuz kapanış işlemlerinden sonr... Devamı »

  • 01.02.2023
    12:49

    Son durumu ve cevabını bilemediğim ama BIST'i etkileyen konulara kısaca değinmek istiyorum! Öncelikle BIST için bu yaşanan satışlar, realizasyonlar, bana göre halen süren teknik düzeltme kapsamında gayet normal aralıklarda yaşanıyor. Sadece hisselere yansıma oranla... Devamı »

  • 01.02.2023
    09:53

    Bugün ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıklayacak. ABD ekonomisi canlı. Büyüme beklentilerin üstünde geldi. İşsizlik tam istihdam düzeyi olarak kabul edilen %3.5 seviyesinde. Yani FED'in hemen gevşeme göstermesini beklemiyorum. Bu nedenle en az 25 b... Devamı »

  • 31.01.2023
    09:43

    BIST'in bu şekilde baskı altında kalması, BIST'in hala desteğini bulup dönmemesi çok sıkıcı oluyor. Alıp-satılmasına, öngörülerin seri şekilde kapanmasına ne güzel alışmıştık. BIST'in gevşemesi sürecek olursa 5020-4920 seviyelerinde destek bulup, alım... Devamı »

  • 30.01.2023
    09:51

    Bizde enflasyon ön planda olacak. ABD'de çarşamba günü FED, AB ve İngilere'de de perşembe günü ECB ve İngiltere Merkez Bankalarından faiz kararları açıklanacak. FED'de en az 25 baz puan fiyatlanmış durumda. Gelen büyüme verisi ABD ekonomis... Devamı »