BIST'in bu şekilde baskı altında kalması, BIST'in hala desteğini bulup dönmemesi çok sıkıcı oluyor. Alıp-satılmasına, öngörülerin seri şekilde kapanmasına ne güzel alışmıştık. BIST'in gevşemesi sürecek olursa 5020-4920 seviyelerinde destek bulup, alımların görülmesini bekliyorum. Ama bu desteklerin bir altındaki 4728 - 4601 desteklerine yönelmesi halinde ise stresimiz artar. 4601 kırıp ikili tepe başlatırmı endişesinden uzaklaşmak için, bu seviyelere inmeden alımların gelmesi hepimizi rahatlatır. Ama direnç olarak da çok yakın seviyeler var. 5260 bollinger ve hemen üzerinde 5300 seviyesi yakın dirençler olarak duruyorlar.
Bugün Akbank ile 12 aylık bilançolar başlıyor. Ben bankalarda yine çok yüksek karlar açıklanmasını bekliyorum. Bu nedenle bilançoların destekleri ile bankalar toparlanmanın öncüleri olurlar diye umuyorum. Aynı şekilde otomitiv, lastik ve yan sektörleri de pozitif bilançolar açıklayabilirler diye bekliyorum. Bunlara holdingleri, ulaştırmayı, orman kağıt, seramik, cam, çimento, sigorta, gsmleri, ilaçları, petro kimyaları ekleyebiliriz. Bu kadar çok şirket ve sektör için iyi beklentiler varken düşüşün destek bulup yeniden alımların güçlenmesini bekliyorum. Ama KKM'de üst faiz limitinin kaldırılması, bankalarda mevduat faizlerinde artışların başlaması gibi, yatırımcıya alternatif alanların ortaya çıkması BIST'de fonların satışlarını da getiriyor. Aynı şekilde seçim belirsizlikleri, seçime yönelik açıklanan kararların yaratacağı yükler yabancıların satışlarının sürmesine neden oluyor. Yabancı konusunda zaten seçimler öncesi geri dönmelerini beklemediğim düşüncemi biliyorsunuz.
Velhasıl, bir süre böyle keyifsiz borsalara hazırlıklı olmamız gerekecek sanırım. Tabii bu arada halka arzları da bir süre dinlendirmekte yarar olabilir. Muhalefetin Varlık Fonunu lav etme düşüncesi de, Varlık Fonundaki hisselerde baskı yaratıyor olabilir. Anlayacağınız seçimlere kadar bir öyle, bir böyle gelişmelere açığız.
NOT: BDDK Bankaların sermaye rasyosu hesaplamalarında baz aldığı döviz kurunu 2021 yıl sonu kuru rakamından 2022 yıl sonu kuruna yükseltti. 2021 yıl sonu Dolar 13.70 civarıydı. 2022 yıl sonu ise 18.70 civarında bulunuyordu. Bankalardaki baskıların bir, hatta ana nedeni bu da olabilir. Rasyolarda düşüşe neden olabilir. Ama karlılıkları çok iyi olduğu için kalıcı bir sorun olacağını sanmıyorum.
Keyifsiz bir açılış olacak gibi duruyor. 5020 - 4920 en kötü ihtimalle destek olursa sorun yok. Alımlar geldiği zaman bir günde maliyetleri yakalamak çoğunda mümkün. Ama bir süre başka işlerimize ve hobilerimize de zaman ayırmaya çok vaktimiz olacak gibi duruyor.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_