KKM'de Mevduatta Faiz Sınırı Kaldırıldı!

27.01.2023 10:06
  •  A 

KKM'de haftalık politika faizinin en fazla %3=%12 olan faiz üst sınırı kaldırıldı. Her gün dövizi baskılayabilmek için yeni bir karar çıkıyor. Tüm bunlara rağmen yeterli olmadığını düşündükleri için olabilir şimdi de kkm faiz üst sınırını kaldırdılar. Bu durum borsaya alternatif olarak baskı unsuru olacaktır. Her gün ayrı bir karar ile piyasa stratejisini kurgulamak da iyice zorlaşıyor. 

Ben teknik ve stratejik olarak yıl sonu bilançolarınaı daha da iyi gelecek diye düşündüğüm için ki, TCMB Başkanı da son çeyrekte ihracata yönelik sanayide rakamlarda toparlanmaların arttığını söyledi. Doğalgaz ve elektrikte indirimler de devreye giriyor. Onlar da ilk üç aylık bilançoları destekleyecektir. Bu nedenle teknik düzeltme kendisine bir taban desteği bulduktan sonra, yeniden alımların ve hisse bazlı yükselişlerin yaşanmasını bekliyorum.

Bu kapsamda düşüş esnasında uygun gördüğüm kademelerde yeni teknik alım öngörülerimi yapmaya devam ediyorum. Ayrıca, sizlere bu süreçte aldığınız hisseleri bir süre taşımayı göze almanız gerektiğini de söylediğimi biliyorsunuz. Yabancıdan satış hala sürüyor. Dün TCMB açıklamaları ve KKM faiz uygulaması kararı sonrası banka hisseleri başta satışlar sürdü. Endeks için DD tablosunda alt sıralı destekleri görüyorsunuz. Bunların içinde en önemlisi 4601 görüp de döndüğümüz destek seviyesi olur. Eğer orası yeniden görülür ve kırılacak olursa, işte o zaman önceden da uyarısını yazdığım ikili tepe denen düşüş formasyonu tetiklenir. Bu formasyon devreye girerse, maalesef satışlar derinleşir. Ben bu uyarıları düzeltme esnasında da yazdım ama yaşanmasını beklemediğimi de söylemiştim. 

Yine beklemiyorum. 5091 civarına kadar her ara destekten alım tepkisi gelebilir. Ama açıkladıkları kararlarla borsaya baskılar yaratmaları beklentilerimin dışındaki gelişmelerdi. Ben seçim yaklaşırken, her yere gelen destekler gibi, borsanın da yükselişine destek verecek gelişmelerin açıklanmasını, yaşanmasını bekliyorum. Kar realizasyonlarının olabileceğini yazarken, bu yaşanıyor diye panik yaşamıyorum. Sadece ekstrası olunca maliyetli beklemek çok da mutlu etmiyor. Yapacak bir şey yok. Düşebileceğini göze alarak alım yapılır. Yoksa herzaman her alım sonrasında hiç düşmeden yükseliş yaşamalı beklentisi gerçekçi olmaz. 

ABD Beklentiler Üzerinde Büyüdü!
              ABD'de açıklanan büyüme beklentileri aştı. Bu durumda önümüzdeki toplantıda FED'in faiz artışı kesin görülüyor. En düşük 25 baz puanlık bir artış olacaktır beklentisi %90'ları aşmış durumda. Resesyon riskinden mi, yoksa iyi ekonomide enflasyon riskinden mi korkulacak hepsi birbirine karışmış durumda. İlk anda bilançoların iyi gelmesine neden olacak diye ABD borsalarına olumlu etkisini gördük. Ama sonrasında da faiz artışı olacak diye satışlarının da geldiğini görebiliriz. Bu sene sadece bizde değil, dış piyasalarda da karışık seyir olacak.

Güne eksi başladık. Umarım en kısa zamanda dip destekleri buluruz. Yoksa bir süre eskiden zaman zaman yaşadığımız gibi, burayı unutup, başka işlerimize yoğunlaşmak durumunda kalacağız. Bugün dd paylaşımlarımı seans içinde duruma göre yapacağım. Dünkü paylaşımlarım şu an teknikleri kapsıyor.

Gök Delindi!
              İzmir'de gece yarısından sabaha kadar şimşek, dolu, sağanak ne varsa yaşadık. Gece havlaması üzerine bahçeye indiğimde köpeğimiz su içinde kalmış. Gece 02:30'da sağanak altında onu kulubesine taşımak zorunda kaldım. Sabah da alt bahçenin her yeri çamur olduğu için, üst bahçedeki kulubesine taşıdık. Artık çok yaşlandığı için, kalçalarında sorunlar başladı. Yatınca arka bacaklarına kolay basıp kalkamıyor. Lucky ile meşgul olduğum için yazım gecikti. Yaşlılık her canlı için sorun maalesef. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.01.2023
    09:23

    Tekniklerde ilginç grafikler oluşuyor. Bir tarafta ikili dip denen, ama asıl ikili dip dirençleri kırıldıktan sonra formasyonun netleşeceği ve yükselişin hızlanabileceği yükseliş formasyonu görüntüleri var. İkili dip desteği denen seviyeler bu formasyonun olası... Devamı »

  • 25.01.2023
    09:41

    Bilanço zamanındayız, seçim gündemlerimiz başladı. Bu ortamda uzun zamandır ısrarlı yükselişten sonra 5704 seviyesinde %19'u bulan endeks bazında bir düzeltme yaşadık. Endeks 4601 seviyesine kadar indikten sonra yukarı tepki verdi. Endeksin bu oranda düzeltmesin... Devamı »

  • 24.01.2023
    09:34

    Cuma günkü ''Zirveye Yaklaştıkça Realizasyonlar Geliyor!'' başlıklı yazımın İlk cümlesi; ''Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip.'' diye başlıyordu. İşte yaşanan tam da bu oldu. Endeks sıralı ilk direnc... Devamı »

  • 23.01.2023
    09:58

    Bugün tarihin en kapsamlı borç yapılandırması için kabine toplanıyor. Hemen söyleyeyim, vergi, sgk prim, borç, okul, hapis cezaları dahil getirilen aflar çok hassas konulardır. Belki çok uzun aralıklarda istisna olarak yapılabilir ama bizim ülkemizde... Devamı »

  • 20.01.2023
    09:29

    Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip. 5566 ve 5704 çok önemli seviyeler Özellikle önceki TL zirve olan 5704 seviyesi geçilmeden yeni bir düzeltme başlayacak olursa, teknik olarak ikili tepe denen bir düşüş forma... Devamı »