İkili Dip Mi? Yoksa OBO Mu?

26.01.2023 09:23
  •  A 

Tekniklerde ilginç grafikler oluşuyor. Bir tarafta ikili dip denen, ama asıl ikili dip dirençleri kırıldıktan sonra formasyonun netleşeceği ve yükselişin hızlanabileceği yükseliş formasyonu görüntüleri var. İkili dip desteği denen seviyeler bu formasyonun olası dipleri oluyor.

Diğer tarafta ise, ikili dip yapmasını beklerken, dönüp ikili dip desteğini de aşağıya kırması halinde, çok daha büyük ölçekte oluşan OBO(omuz baş omuz) denen düşüş formasyonu oluşumları var. Bu formasyonun da oluşması için, ilgili destek seviyesinin aşağıya kırılması lazım. Bu seviyeleri paylaşımlarımda görebilirsiniz.

İşte bu tarz grafikler çok artmış. Ben dokuz aylık bilanço ederlerine göre iskontolu hale gelen ve yıl sonu bilançolarında karları daha da artacaktır diye düşündüğüm çoğu hissede oluşan bu grafiklerin ikili dip formasyonlarına evrilmesini bekliyorum. Umarım böyle de olur. Çünkü OBO oluşturması halinde ek ve biraz daha güçlü kayıplar yaşatırlar.

Beklentisi iyi olan hissede OBO'ya yakalandınız ne yapmalı? Eğer OBO başlatan destek seviyesi kırılınca, alttan yerine koymak için o anki zararınıza bakmadan verip alttan almayı deneyebilirsiniz. Alttan ifadesi görecelidir. OBO'nun olası alt destek risklerine bakıp, düşüş hızına göre buna karar verebilirsiniz. Ya da ben ederine güveniyorum deyip, riske etmez düşse de beklerim denebilir. Ama bu durumda geçici olarak ek düşüşlerin yaratacağı kayıplarla bir süre yaşamayı baştan kabullenmeniz gerekir. 

Peki İkili Dip Formasyonunda ne yapmak gerekir? Formasyonun başlaması için krılması gerekli olan direnç seviyesine kırılmazsa diye satış yazılabilir. Ama kırılırsa hemen formasyon hedefi için bir kaç kademe üstten yerine koymayı göze alarak bu satışı yazmak gerekir. Ya da, bu direnç kırılır ikili dip formasyonu oluşur diyorsanız, o zaman ilgili direnç kırılırsa, destek seviyesi ile direnç seviyesi arasındaki birimi, direnç fiyatının üstüne koyarak hissenin olası gideceği hedef fiyata satışlarınızı yazabilirsiniz. Ya da o fiyatı ve üstünü hedefleyebilirsiniz.

Velhasıl son düşüşlerde bu şekilde çok sayıda hissede ikili dip desteklerinin görülüp, yükseliş tepkileri verdiklerini görüyorum. İlgili dirençlerini de kıracak olurslarsa çoğunda ikili dip formasyonları başlatmaları sanki an meselesi. Bunu yaparlarsa, düşüşte devre kesen birçok hissede ilk anda tavanlar da görebiliriz.

Ama dikkat edin, tek yönlü yazmadım! Düşüş halinde OBO riski de var bazı hisselerde. Ben pozitif ayrışma yönündeyim. Umarım böyle olur. Bu görüntüleri veren bazı hisselerde yeni teknik öngörülerim gelebilir. DD Tablomuzdaki paylaşımlarımda ilgili hisseleri görebilirsiniz.

Önceden de yazdığım gibi, seçimlere gittiğimiz, bilançolar başlayacak olan bu günlerde taşımayı göze alarak yeni alımlar yapılmalı. Hızlı gerçekelirse ne mutlu. Ama beklemek gerekirse de bunu başından bilerek kabullenmelisiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.01.2023
    09:41

    Bilanço zamanındayız, seçim gündemlerimiz başladı. Bu ortamda uzun zamandır ısrarlı yükselişten sonra 5704 seviyesinde %19'u bulan endeks bazında bir düzeltme yaşadık. Endeks 4601 seviyesine kadar indikten sonra yukarı tepki verdi. Endeksin bu oranda düzeltmesin... Devamı »

  • 24.01.2023
    09:34

    Cuma günkü ''Zirveye Yaklaştıkça Realizasyonlar Geliyor!'' başlıklı yazımın İlk cümlesi; ''Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip.'' diye başlıyordu. İşte yaşanan tam da bu oldu. Endeks sıralı ilk direnc... Devamı »

  • 23.01.2023
    09:58

    Bugün tarihin en kapsamlı borç yapılandırması için kabine toplanıyor. Hemen söyleyeyim, vergi, sgk prim, borç, okul, hapis cezaları dahil getirilen aflar çok hassas konulardır. Belki çok uzun aralıklarda istisna olarak yapılabilir ama bizim ülkemizde... Devamı »

  • 20.01.2023
    09:29

    Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip. 5566 ve 5704 çok önemli seviyeler Özellikle önceki TL zirve olan 5704 seviyesi geçilmeden yeni bir düzeltme başlayacak olursa, teknik olarak ikili tepe denen bir düşüş forma... Devamı »

  • 19.01.2023
    09:37

    Faizlerin %9 olarak bırakılması bekleniyor. Merkez Bankası düşen enflasyonu ileri sürerek, yeni bir faiz indirimi daha yapmasını beklemiyorum. ABD'de Kötü Veri Kötü Piyasa Etkisi Yapıyor! ABD'de ÜFE beklentiden fazla düştü. Am... Devamı »