Kar Realizasyonları Yaşandı!

24.01.2023 09:34
  •  A 

Cuma günkü ''Zirveye Yaklaştıkça Realizasyonlar Geliyor!'' başlıklı yazımın İlk cümlesi; ''Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip.'' diye başlıyordu. İşte yaşanan tam da bu oldu. Endeks sıralı ilk direnci olan 5566'yı geldiğinde, 5568 görerek kırmayı denedi ama, devamı gelmeyince bir anda her yerde kar satışlarının yağmaya başladığını ve birçok hissenin devre kestiğini gördük.

Bu hatırlatmayı neden yazıyorum? Çünkü şimdi aynı son düzeltmede olduğu gibi neden düştük diye sorulabilir. İşte cevabı cuma günkü yazıda mevcuttu zaten demek istedim. O yazıma göre kar realizasyonu yaşadık. Ama aynı yazının şu an değil ama, düşüş sürecek olursa ikili tepe riski uyarısı da var. Şimdilik bu riske uzağız ve ben olmasını da beklemiyorum. Cuma yazımın yukarıdaki başlığına tıklarsanız yazıyı bir kez daha okumuş olursunuz. Bence okuyun ki, teknik ihtimalleri bir kez daha hatırlamış olun.

Bana göre sıralı dirençlerden 5566 kırılamayınca kar satışları geldi. Şimdilik 5315 seviyesinde bollinger desteği var. Ben orada tutunup yeniden yükselişe dönmesini bekliyorum. Ya da satış zorlaması sürerse bir kademe daha altındaki 5258 desteğinin çalışmasını bekliyorum. Ama bu realizasyonlar hepimize bir şeyi daha hatırlatmalı! Hisseler beklentilerine dimdik gitmeyebilirler. Aradaki düzeltmelerden onlar da etkilenebilirler. Bu nedenle endeks ve hisse bazlı dirençleri yakından takip edin. Kar satışlarının geldiğini görünce, sizlerin de benzerini yapmanız halinde düşüşlerde kayıplarınız az olur. Tekrar ediyorum, yükselişte erken satmak kârınızın daha az olmasına neden olur. Ama düşüşlere yakalanıp da hisselerinizi daha aşağıdan satmak ise zarar yapmanıza sebep olabilir. Biri kârdan kayıp iken, diğeri zarar riskidir.

Neyse, dediğim gibi bir kar realizasyonu yaşandığı görüşündeyim. İlk desteğimiz 5315 seviyesinde. Bir altında da 5258 seviyesi bulunuyor. Ben dünkü düşüşün sürmesini beklemiyorum. Hatta bugün güne alıcılı başlanması beklentisindeyim. Fakat ne alırsan değil, hisse bazlı ayrışmalarla bunlar yaşanacaktır. 

Yıl Sonu Bilanço Sürprizleri Başlıyor!
              Beklentiden yüksek gelecek karlar hisseleri ekstra yukarı taşırken, beklenti altında kalan yıl sonu karları ise, satış baskılarına neden olacaktır. Hatta, olası karları bilenlerin önceden hareketlerini görebiliriz. Yani satış baskısı yüksek olan şirketlerde sonrasında bilançonun da beklenti altında kalma riski olabilir. Sözüm ona önceden bilgiyi kullanma, öğrenme insider trading suçudur. Bilgi suistimalidir. Cezaları vardır. Ama bakın bazı elektrik şirketleri bir süredir satış baskısı yaşıyorlardı. Arkasından da yüksek tarife cezaları geldi. Şimdilik öncesinde satanlardan ceza yiyenleri duymadık. Umarım gerekli incelemeler yapılıyordur.

Kısacası yeri geldiğinde karlarınızı realize etmeyi bilmek iyi bir şeydir. Fırsatlar her zaman çıkar. Hisselerle inatlaşmak doğru değildir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.01.2023
    09:58

    Bugün tarihin en kapsamlı borç yapılandırması için kabine toplanıyor. Hemen söyleyeyim, vergi, sgk prim, borç, okul, hapis cezaları dahil getirilen aflar çok hassas konulardır. Belki çok uzun aralıklarda istisna olarak yapılabilir ama bizim ülkemizde... Devamı »

  • 20.01.2023
    09:29

    Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip. 5566 ve 5704 çok önemli seviyeler Özellikle önceki TL zirve olan 5704 seviyesi geçilmeden yeni bir düzeltme başlayacak olursa, teknik olarak ikili tepe denen bir düşüş forma... Devamı »

  • 19.01.2023
    09:37

    Faizlerin %9 olarak bırakılması bekleniyor. Merkez Bankası düşen enflasyonu ileri sürerek, yeni bir faiz indirimi daha yapmasını beklemiyorum. ABD'de Kötü Veri Kötü Piyasa Etkisi Yapıyor! ABD'de ÜFE beklentiden fazla düştü. Am... Devamı »

  • 18.01.2023
    09:37

    ABD'de görülen Halkbank Davasında dün bir karar çıkmadı. Yargıçlar arasında da görüş ayrılıkları olduğu söyleniyor. Bu konu hala bir belirsizlik ve risk olarak durmaya devam ediyor. BIST'e gelince ise, düzeltme desteği sonrası endeks ve hi... Devamı »

  • 17.01.2023
    09:41

    BIST 5704 zirvesine doğru giderken her an gelebilecek teknik bir düzeltme uyarısını yaptık. Düzeltme bankacılık manüpülasyonu esnasında %18 olarak yaşanmıştı. Bu sefer de şu an için %19 olarak endeks bazında bir düzeltme yaşandı. %10-%15 endeks düzeltmesi hissele... Devamı »