Sakin Olmak Lazım!

25.01.2023 09:41
  •  A 

Bilanço zamanındayız, seçim gündemlerimiz başladı. Bu ortamda uzun zamandır ısrarlı yükselişten sonra 5704 seviyesinde %19'u bulan endeks bazında bir düzeltme yaşadık. Endeks 4601 seviyesine kadar indikten sonra yukarı tepki verdi. Endeksin bu oranda düzeltmesine rağmen, hisse karşılıkları %30, %40'ları gördü. 

Yıl sonu bilançoları başlıyor. bilanço dönemleri sürprizler barındırır. Çok kötü giden bilançolarda bir anda sert düzelmeler görebileceğimiz gibi, gayet iyi gelen bilançolarda da bir anda bozulma görebiliriz. Bu yüzden ben bilanço dönemlerini riskli sürprizleri yüzünden çok sevmem. Neyse, yıl sonu bilançolarının birçok sektör ve şirket için bu fiyatların daha yukarı gitmesini destekleyecek şekilde dokuz aylıklardan çok daha iyi gelmesini beklediğimi biliyorsunuz. Bu düşüncemi koruyorum.

Ama son dönem büyük halka arzlar yaşandı. Bu büyüklüklere rağmen arzın çok üstünde talepler geldiğini gördük. Bunun hepsi nakit karşılığında yapılmıyor, bazılarında bir çok karşılık teminat olabiliyor. Ama sonuçta arzlar ne kadar büyükse, öncesinde piyasada satış baskısı da yaratabileceğini unutmamak lazım. Diğer hisselerden çıkıp, yeni arza yönelmek isteyenlerden satışlar gelebilir. 

Bunun dışında seçim adım adım yaklaşıyor. Ben seçim öncesi TL bazında daha yüksek zirveler görülmesini bekliyorum. Ama sonuçta piyasalar ben ne dersem onu yaşayacaklar diye bir kural yok. Eğer görüşümde haklı çıkarsam, bu düzletmeler sonrası dengeler oturunca alımların güçlenmesini bekliyorum. Bununla birlikte endeksin 5566 - 5651-5705 dirençlerini geçmesi çok kolay değil. En üstteki 5705 direnci geçilmeden yeni bir yükseliş trendi başlıyor diyemeyiz. En üst dirence kadar aradaki her dirençten pazartesi günü yaşandığı gibi kar satışları her an gelebilir. Bu satışlar geldiğinde, endeksin %19'luk düzeltmesi esnasında yaşanan düşüşler görüldüğü için, panik satışlar artıyor. Endeks ve hisselerde bir anda devre kesicilerin geldiğini görüyoruz. Sonrasında da bunlar olacaktır.

İşte bu nedenle sakin olmak lazım. Yatırımcı olduğunuzu da unutmayınız. Bugün alıp yarın kazanacağım beklentisi doğru olmaz. Başlatılan konut kampanyalarının ilk taksitleri için de borsada satışlar yaşanmış olabilir. Kısacası ulaştığımız seviyeler ve seçim riskleri nedeniyle her sebepten, her an kar satışlarının tekrarları olabilir. Ben bu ortamda bilançosuna göre halen iskonto içerirken, yıl sonu bilançosunda bu iskonto oranı daha da artacak diye düşündüğüm hisselere odaklanmayı daha doğru buluyorum. Zaten paylaşımlarımdan da bunu görebilirsiniz.

Ancak 5705 zirvesinin kırılması için bankaların da devreye girmesi gerektiği görüşündeyim. Fakat özellikle bankalarda hala yabancı satışları görülüyor. Yabancı takası %29.43 düzeyinde. Hatta %29.15 seviyelerine düşmüştü. Hafif bir artış görüyoruz. Ama seçimlere kadar ekstra bir yabancı alımı gelmesini beklemiyorum. Yabancı yatırımcı ve fonların seçim sonuçlarını bekleyeceği görüşündeyim.

Seçimlere kadar TL bazında daha yüksek endeks zirveleri bekliyorum ama seçimlere çok kısa süre kala, nakit ağırlıklı olmayı tercih etmek düşüncesine sahibim. O gün gelince bu düşüncem değişecek mi göreceğiz.

Tekrar ediyorum. Düşüşler esnasında algoritmalar robotları tetikliyor. Bir anda satışlar artıyor. Bu esnada alıcılar kayboluyor. Gelmeye devam eden satışlar çok daha hızlı düşüşlerin olmasına, destek düşünülen seviyelerin de altının görülmesine neden oluyor. Elinizdeki hisselere güveniyorsanız, panik yapmaya gerek yok. Ama zaman zaman düşük değerlerde beklemek zorunda kalmayı da göze almak gerekiyor.

Neyse, ben bugün biraz daha iyi bir açılış ve sonrası seans bekliyorum. Uygun gördüğüm öngörüleri de eklediğimi görüyorsunuz. Gerisini yaşayıp, göreceğiz. Türkiye yaşayacağı en önemli seçimlerden birisine yaklaşıyor. Hepimiz için şimdiden hayırlı olsun. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.01.2023
    09:34

    Cuma günkü ''Zirveye Yaklaştıkça Realizasyonlar Geliyor!'' başlıklı yazımın İlk cümlesi; ''Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip.'' diye başlıyordu. İşte yaşanan tam da bu oldu. Endeks sıralı ilk direnc... Devamı »

  • 23.01.2023
    09:58

    Bugün tarihin en kapsamlı borç yapılandırması için kabine toplanıyor. Hemen söyleyeyim, vergi, sgk prim, borç, okul, hapis cezaları dahil getirilen aflar çok hassas konulardır. Belki çok uzun aralıklarda istisna olarak yapılabilir ama bizim ülkemizde... Devamı »

  • 20.01.2023
    09:29

    Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip. 5566 ve 5704 çok önemli seviyeler Özellikle önceki TL zirve olan 5704 seviyesi geçilmeden yeni bir düzeltme başlayacak olursa, teknik olarak ikili tepe denen bir düşüş forma... Devamı »

  • 19.01.2023
    09:37

    Faizlerin %9 olarak bırakılması bekleniyor. Merkez Bankası düşen enflasyonu ileri sürerek, yeni bir faiz indirimi daha yapmasını beklemiyorum. ABD'de Kötü Veri Kötü Piyasa Etkisi Yapıyor! ABD'de ÜFE beklentiden fazla düştü. Am... Devamı »

  • 18.01.2023
    09:37

    ABD'de görülen Halkbank Davasında dün bir karar çıkmadı. Yargıçlar arasında da görüş ayrılıkları olduğu söyleniyor. Bu konu hala bir belirsizlik ve risk olarak durmaya devam ediyor. BIST'e gelince ise, düzeltme desteği sonrası endeks ve hi... Devamı »