Yine Yoğun Veri Haftası Olacak!

30.01.2023 09:51
  •  A 

Bizde enflasyon ön planda olacak. ABD'de çarşamba günü FED, AB ve İngilere'de de perşembe günü ECB ve İngiltere Merkez Bankalarından faiz kararları açıklanacak. FED'de en az 25 baz puan fiyatlanmış durumda. Gelen büyüme verisi ABD ekonomisindeki faiz baskısının sürmesine neden oluyor. Aynı şekilde Perşembe günü ECB'nin ise 50 baz puanlık bir artış yapması bekleniyor. İngiltere'de ise işler daha karışık. Siyasi olarak da bir türlü durulmuyor. Bu ortamda olursa en fazla 25 baz puanlık bir faiz artışı beklentisi var. Hatta faizlerde 25 baz puanlık indirim bekleyenler de var.

BiST tarafında ise, nedense çok yüksek kar açıklamaları beklense de bankalarda yaşanan satışlar BIST'i düşürmeye devam ediyor. Bankalarda bu baskı, diğer hisselerin de hemen hepsine yansımış durumda. Bir tek ulaştırmada thyao ve pgsus kısmen ayrışıyor. Onlarda da çok yüksek karların beklenmesi buna neden oluyor ama, genel satış baskısı onları da seans içi olumsuz etkiliyor.

Korkmalı mıyız?
              Yıl sonu bilanço karlarının oldukça iyi gelmesini bekliyorum. Seçim öncesi de borsanın yüksek olması tercih edilecektir bu nedenle borsanın yükselmesi için destekler görmeyi ve endeksin TL bazında yeni zirveler görmesini bekliyorum. Bu görüşlerimi önceden zaten biliyorsunuz. Arada düzeltme beklentimi çok kez yazdım. 5704 seviyesinden %19 düşüşle 4601 seviyesini görerek düzeltmenin ilk düşüşünü yaşadık. Sonrasındaki yükselişte de zirveye kadar olan birkaç direncin çok önemli olduğu, eğer 5704 geçilirse yeni yükseliş trendi başlayabileceğini, ama bu seviyenin bankalar olmadan geçilemeyeceğini yazdım. Bu durumda ara dirençlerden yeni düzletme risklerine dikkat çektim. 

Tamam bunların hepsi oldu oluyor ama, ben bankalarda bu satışları beklemiyordum. Hisselerde de bu denli baskı beklemiyordum. Bunlar beklentilerimin üzerinde gerçekleşiyor. Ama piyasaları da bozan gelişmeler oluyor! Elektrik şirketlerine fazla tarife açıklaması geldi bir anda. Fazla tahsilatları geri iade etmeleri gerektiği açıklandı. Gübrelerin fiyatları birkaç ay sabitlendi. En son da KKM'faizinde üst sınır kaldırıldı. Bankalarda karşılıklarda yeni faiz kararları çıktı. İşte bu kararlar baskıları arttırıyor. Özellikle faiz borsanın önemli rakiplerinden birisidir. Dövize olan ihtiyaç arttıkça faizin önü açılıp daha fazla faiz vererek daha fazla döviz gelmesini sağlamak çabası farklı baskıları da beraberinde getiriyor.

Seçimlere giderken, her alanda oya dönüşmesi için destekler, teşvikler, indirimler gelmeye devam edecektir. EYT'de bunların başında. Doğalgaz, elektrik indirimleri de sürecektir. Avrupa'da doğalgaz ve elektrik fiyatlarında çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Aynı şekilde gıda fiyatlarında da düşüşler var. Bizde ise gıda önemli bir sorun. Maalesef fiyat artışları et, süt başta sürmeye devam ediyor. Genç emekliliğin önü yine açıldı. Vergi, prim, borç yapılandırması da çıktı. Tüm bunlar kamunun yükünün artmasına neden oluyor. Bu nedenle yabancıdan yeni satışların geldiğini görüyoruz. Yabancının seçim sonuçlarını görmeden yoğun bir giriş yapmalarını beklemiyorum.

İşte tüm bu gelişmeler nedeniyle seçimlere kadar ve hatta sonrası için risklere ve baskılara da açık bir piyasayız. Bu nedenle bu dönem yapılan alımlarda beklemeyi, gerektiğinde maliyetli taşımayı göze almak gerekiyor. Bunu da en başta ifade etmiştim. Ama bilanço ederleri benim için esas olduğundan, ben korku yaşamıyorum. Korkmaya da gerek olduğunu düşünmüyorum. Ama bir süre maliyetli beklemek durumunda kalma riskimiz maalesef yüksek. Bununla birlikte, yine de seçimler öncesi TL bazlı endekste yeni zirve beklentilerimi koruyorum.

Aynı zamanda bilançolar da başlayacağı için, hisse bazlı ayrışmalar daha çok görülecektir. Bu ortamda karlar görüldükçe realize etmeyi de bilmek, kesinlikle kredisiz olmak. Muhakkak belli bir oranda (%25-%50) arası nakit durmak da önemli davranışlar olur diye düşünüyorum.

Destek-Direnç(DD Tablosunda) teknikler değişmeden aynı hisselerde tekrarlamalar yapmayabilirim. Bu nedenle DD tablosunda hisselerin önceki paylaşımlarını da dikkat alabilirsiniz. Hisse filtresi yaparak hisselerinizin tekniklerine bakmanız daha doğru olur.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.01.2023
    10:06

    KKM'de haftalık politika faizinin en fazla %3=%12 olan faiz üst sınırı kaldırıldı. Her gün dövizi baskılayabilmek için yeni bir karar çıkıyor. Tüm bunlara rağmen yeterli olmadığını düşündükleri için olabilir şimdi de kkm faiz üst sınır... Devamı »

  • 26.01.2023
    09:23

    Tekniklerde ilginç grafikler oluşuyor. Bir tarafta ikili dip denen, ama asıl ikili dip dirençleri kırıldıktan sonra formasyonun netleşeceği ve yükselişin hızlanabileceği yükseliş formasyonu görüntüleri var. İkili dip desteği denen seviyeler bu formasyonun olası... Devamı »

  • 25.01.2023
    09:41

    Bilanço zamanındayız, seçim gündemlerimiz başladı. Bu ortamda uzun zamandır ısrarlı yükselişten sonra 5704 seviyesinde %19'u bulan endeks bazında bir düzeltme yaşadık. Endeks 4601 seviyesine kadar indikten sonra yukarı tepki verdi. Endeksin bu oranda düzeltmesin... Devamı »

  • 24.01.2023
    09:34

    Cuma günkü ''Zirveye Yaklaştıkça Realizasyonlar Geliyor!'' başlıklı yazımın İlk cümlesi; ''Endeks 5416 üzerinde 5566 - 5651 ve 5704 diye sıralı dirençlere sahip.'' diye başlıyordu. İşte yaşanan tam da bu oldu. Endeks sıralı ilk direnc... Devamı »

  • 23.01.2023
    09:58

    Bugün tarihin en kapsamlı borç yapılandırması için kabine toplanıyor. Hemen söyleyeyim, vergi, sgk prim, borç, okul, hapis cezaları dahil getirilen aflar çok hassas konulardır. Belki çok uzun aralıklarda istisna olarak yapılabilir ama bizim ülkemizde... Devamı »