Teknikler Çok Önemli Seviyelerde!

02.02.2023 09:36
  •  A 

Dün BIST'de yine sert satışlar gördük. Endeks daha öncesinde bir çok kez dikkat çektiğim 4711 - 4601 destek bölgesine geldi. Hareketler çok sert oluyor. Son ana kadar 500-600 milyon TL ekside olan bir kurum bir bakıyorsunuz kapanış işlemlerinden sonra 500 Milyon alım fazlasına dönmüş. Bu işler çok normal değil. Umarım bu algoritmalar ve robotlar da günün ciddi birinde incelemeye tabi olurlar.

Şu an bu verdiğim seviyelerden yukarı dönersek endeks ve hisselerde yükseliş formasyonu olan ikili dip tekniklerine göre destekler oluşmuş olur ve aynı sertlikle alımlarla tepki toparlanmasını görebileceğimiz gibi, bu olmaz ve ilgili destekler aşağıya kırılacak olursa, endeks ve hisse tekniklerinde ikili tepe, OBO(omuz baş omuz) denen düşüş formasyonları tetiklenir. Bu durumda ise maalesef satışlar bir anda yağmura dönüşür. Genele yayılır. Dün olduğu gibi endeks ve hisse bazında devre kesiciler görülebilir. 

Mevcut ve gelen bilançolar bu düşüşe uygun değil. Hatta yükselişleri ve yeni zirveleri destekleyecek şekilde geliyor. Bu nedenle geldiğimiz bölgeyi 12 Ocak tarihinde olduğu gibi destek-dip dönüş bölgesi olarak kullanabiliriz. Bunun olma ihtimalini düşünenler, ama her şekilde gerektiğinde yüksek maliyetlerle beklerim, aldıklarımı taşırım diyenler genel alımlarda bulunabilirler. 

Ancak, mevcut ve gelen bilançolara rağmen sanki bir el BIST ve hisseleri düşürmek için uğraşıyor. Eğer bu amaçlarına ererler ve destekler de aşağıya kırılacak olursa, gün içinde dahi çok önemli fiyat farkları oluşur. İlk anda alanlar çok ciddi yüksek maliyetlenmiş olabilirler. Dün harika bir bilanço açıklayan akbnk'ı gördünüz. Açılışta ve sonunda gördüğü fiyatlar ne demek istediğimi izah ediyor. 

Dün gece geç saate kadar teknikleri paylaştım. İkili dip ya da ikili tepe-OBO ihtimallerinin olası yansımalarını endeks, bankalar ve hisselerde nasıl yansıyabileceğini paylaşımlarımdan görebilirsiniz. Şunu bilin, bu bilançolar daha sonra hak etmesi gereken yerleri göreceklerdir. Ama şu an satım yönlü bir baskının olduğunu gördüğüm için, desteklerin kırılmasından çok çekiniyorum.

Bu riski çok uzun zamandır dile getiriyorum. Ama ben bu kadar düşüş beklemiyordum. Bu konuda yanılmış oldum. Ben seçimler öncesinde bu düzeltmeler olsa da,  yeni TL zirvesi görülmesini bekliyordum. Bu beklentim belki de yine dolacak. Ama öncesinde bu denli sert kayıplar beklentilerimin dışındaydı. 

Bu uyarıları yaparken ya orta-uzun vadeli maliyetli yatırımcı olarak geri çekilip beklemek zorunda kalacaksınız, ya da ilgili destekler kırıldıkça alt desteklerden geri almak için ellerinizdeki hisseleri zarar-kar bakmadan vereceksiniz ve düşüşlerde alt desteklerden geri alıp zararınızı düşürmeye çalışacaksınız diye yazdım. Ama bunu yapmak öyle çok da kolay değildir. Yükseliş zirvelerinde bile vermek istemeyenler, böyle düşüşlerde destekler kırıldı diye çok zor verirler. 

Bugün çok önemli bir gün olacak. Umarım dip desteği olarak görülür ve tepki yükseliişleri başlar. Yoksa, çok sayıda yatırımcı bir süre borsayı düşünmemek zorunda kalabilir. Ama nasıl ki, satmayınca ulaştığınız karlar sizin değilse, aynı şekilde satmadıktan sonra zararlarınız da sadece kağıt üzerindedir. 

Bu arada Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, faizleri daha da düşüreceğiz açıklamasında bulundu. Biz dünyanın tersine faizleri indirmekte kararlıyız. Ekonomi Benim alanım, indirimlerimize rağmen %84 olan faiz %64'e düştü dedi. Bu sözlerden seçimler öncesinde ve sonrasında iktidar devam ederse daha düşük faiz oranları kararını duymuş olduk. Lakin 2021 sonunda politika değişimi başlayıp da faiz indirimleri başladığında enflasyon %84 değil, %18 civarındaydı. Israrlı faiz indirimleri sonrasında kurlar katlandı. Kurlar katlanınca ithalata bağlı ekonomimizde her şeyin fiyatı da uçtu ve enflasyon patlaması yaşadık. Şimdi dünyada enerji fiyatlarının da düşmesinin desteği ile genel bir enflasyon düşüşü görülüyor. Biz de bu arada ulaştığımız seviyelerden iniyoruz. Ama kurların üzerindeki baskı sürüyor. Bu baskıyı sürdürmekte zorlanınca KKM'de faiz üst sınırı da kaldırıldı. Umarım sayın Cumhurbaşkanının dediği gibi olur. Arada yaşadığımız tüm enflasyon yıkımına rağmen, bir süre sonra normalleşmeyi görürüz. Ama bu politikalarla ben bunu oldukça zor görüyorum. 2021 sonundan beri de enflasyon konusunda uyarılarımı hep yazdım.

FED Beklediğim Gibi!
              Banka 25 baz puan faiz artışı yaparak, %4.50-%4.75 seviyesine faizleri taşımış oldu. Ama Powell'dan gelen açıklamalarda hala enflasyon riski ön planda tutuluyor. Sonrasında yine faiz oranı düşük olsa da, çoklu faiz artışlarının gerekebileceğini konuşuyoruz diyerek yeni faiz artışları da olabilir demiş oldu. Aynı şekilde 2023 için faiz indirimi düşünülmemesi gerektiği iması verildi. Aslında bunlar oldukça şahin mesajlar. Ama soru cevap kısmında Powell'ın aşırı sıkılaşmaya niyetimiz yok demesi, mal enflasyonunda düşüşler başladı sözleri piyasalar tarafından güvercin mesajlar olarak algılandı ve ons altın ile ABD borsalarına ciddi alımlar geldi. 

Dow ve ABD endeksleri için bence risk sürüyor. Fazla iyimserlik doğru değil diye düşünüyorum. Ama eğer teknik olarak Dow 34490-34707 seviyelerinde bulunan dirençlerini görür ve yukarı kıracak olursa, bu takdirde TOBO(ters omuz baş omuz) denen yükseliş formasyonları gereği hızlı yükselişlerle 36000 endeks seviyelerine yönelebilirler. Ben bunun şimdilik olmayıp, yine dirençlerden, hatta daha da öncesinden geri dönüş risklerinin de yüksek olduğu görüşündeyim.

Bugün AB Merkez Bankalarının faiz kararları var. 50 baz puanlık artışlar bekleniyor. Böyle olur ve devamı gelecek şekilde açıklamalar da yapılırsa, paritede dün görülen yükseliş 1.1185 - 1.1274 seviyesine doğru sürebilir. Paritenin yükselmesi cari denge açımızdan lehimize bir durum olduğu için bize yarıyor.

Ülkelerden Terör Uyarıları da Piyasayı Baskılıyor!
              Son günlerde bazı ülkelerin terör ve güvenlik uyarıları-endişesi ile konsolosluklarını kapattıkları açıklamaları geliyor. Buna yabancı okullarının da katıldığı haberleri var. Suriye'de silahlı güçlerimizin bir terör liderini öldürdüğü ve buna karşılık terör grubundan intikam yemini edildiği haberleri dolaşıyor. Belki bununla ilgili olarak bu kararlar alınıyor olabilir. Ama terör uyarıları da son düşüşler üzerinde etkili oluyor olabilir.

Sözü bağlarken, tekrar ediyorum. Bu seviyeler çok ciddi destek seviyeleri. Stochascticler aşırı satım bölgesindeler. Yani alıma uygun yerlere inmiş durumdalar. Bu nedenle elinde para olanlar alımı düşünebilirler. Ama olur da destekler kırılırsa diye, yaşanabilecek ek ve sert düşüşlerde de alım fırsatlarını kullanmak düşüncesi ile kenarda nakit bırakmalarında yarar var. 

Şimdi nakit imkanı olanlar almazlarsa bu ikili dip desteklerinden alım fırsatlarını kaçırabilirler. Ama aldıklarında da destekler kırılırsa sert düşüşlerle ciddi kayıplar yaşayabilirler. Maalesef borsa böyle bir yer. Bu kararları almak da bu nedenle çok zor. 

İyi de, zaten maliyetli ve hisselerde yakalandıysak ne yapacağız diyenler de bence çoğunluktadır. Maalesef full malda olanlar bir süre borsa ve hisselerini unutmak durumundalar. Onların da destekler kırıldıkça ne yapabileceklerini risk uyarılarını yazarken hep anlatıyoruz. Ama anlatılanı okumak başka, uygulayabilmek başka şeydir.

Sadece bilinmesini istediğim şey, bu fk'lar, bu karlar bu fiyatları hak etmiyor. Borsa ve hisseler her zaman olması gereken, hak ettikleri yerleri sonradan görürler. Herkesi borsaya çeken aşırı halka arzlar sürmeye devam ettiği için, faiz sınırlamaları, pay piyasasında kredi kullanma imkanları sonrasında bir bir kaldırılmaya başlanınca,  borsaya alternatif faiz yatırımı da çıkmaya başladı. Bu da seçim öncesi belirsizliklerden(ki, bunlara da dün ikinci beklenti yazımda değindim) çekinenlerin hisselerini satmaya yönelmelerine neden olmuş olabilir. Bu fiyatlar ciddi iskontolu. Ama destekler kırılırsa bu iskontolarına rağmen teknik düşüş riskleri yüzünden daha da iskontolu olma riski de var. İkili dip olursa bir anda tavanlar, ikili tepe olursa da bir anda ekstra tabanlar ve devre kesiciler görebiliriz.

İşte karar alması çok zor olan böyle bir gün yaşayacağız. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: Cuma sabahı kızımın bir doktor randevusu var. Bu nedenle yarın açılışta aranızda olmayacağım. Sanırım öğleye doğru ekran başına geçebilirim. Bilginiz olsun. Ekstra bir durum değil. Telaş etmeyin.      


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.02.2023
    12:49

    Son durumu ve cevabını bilemediğim ama BIST'i etkileyen konulara kısaca değinmek istiyorum! Öncelikle BIST için bu yaşanan satışlar, realizasyonlar, bana göre halen süren teknik düzeltme kapsamında gayet normal aralıklarda yaşanıyor. Sadece hisselere yansıma oranla... Devamı »

  • 01.02.2023
    09:53

    Bugün ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıklayacak. ABD ekonomisi canlı. Büyüme beklentilerin üstünde geldi. İşsizlik tam istihdam düzeyi olarak kabul edilen %3.5 seviyesinde. Yani FED'in hemen gevşeme göstermesini beklemiyorum. Bu nedenle en az 25 b... Devamı »

  • 31.01.2023
    09:43

    BIST'in bu şekilde baskı altında kalması, BIST'in hala desteğini bulup dönmemesi çok sıkıcı oluyor. Alıp-satılmasına, öngörülerin seri şekilde kapanmasına ne güzel alışmıştık. BIST'in gevşemesi sürecek olursa 5020-4920 seviyelerinde destek bulup, alım... Devamı »

  • 30.01.2023
    09:51

    Bizde enflasyon ön planda olacak. ABD'de çarşamba günü FED, AB ve İngilere'de de perşembe günü ECB ve İngiltere Merkez Bankalarından faiz kararları açıklanacak. FED'de en az 25 baz puan fiyatlanmış durumda. Gelen büyüme verisi ABD ekonomis... Devamı »

  • 27.01.2023
    10:06

    KKM'de haftalık politika faizinin en fazla %3=%12 olan faiz üst sınırı kaldırıldı. Her gün dövizi baskılayabilmek için yeni bir karar çıkıyor. Tüm bunlara rağmen yeterli olmadığını düşündükleri için olabilir şimdi de kkm faiz üst sınır... Devamı »