Düzeltme Beklerken, Yaşanınca Panik Neden?

13.01.2023 09:25
  •  A 

Endeks 5500-5600-5700 diye yükselirken, hatırlarsanız benim gibi çok sayıda kişiden kesintisiz yükselişlerin düzeltmelerinin de sert olabileceği uyarıları vardı. Sağlıklı bir düzeltmenin de en az %10-%15 arasında olabileceği uyarılarını yapıp, endekste böyle bir düzeltmenin hisselere yansıması %30, %40'ları bulabilir diyorduk. Olan ne şu an, birebir bu dediklerimiz değil mi? Peki o zaman düşüş yaşanıyor diye panik yapmanın manası nedir? 

Eylül ayında bankalarla yükselen endekste 3715 ile 3048 arasında iki haftada %18 bir düzeltme yaşanmış, sonra borsa bildiğiniz gibi 5704 seviyelerine yükselmişti. Son yaşadığımız benim düzeltme dediğim düşüş de endeks olarak %19 seviyesinde gerçekleşti. Tabii şu an için bu böyle. Umarım devamı gelmez. Bu seferki zirve sonrası düzeltme süremiz şimdilik 9 gün oldu. 

Zirvelerde düzeltme ve realizasyon risklerine rağmen, bu uyarılar gerçekleşince panik varsa bunun nedeni uyarılara uyulmamış olmasıdır. Yoksa, realizasyonları yapanlar bu düşüşleri nakitte oldukları için nereden alsak diye alım fırasatı olarak görürler. Ama satmayıp hisseleri ile düşenler ise, daha da mı düşecek endişelerine kapılırlar. 

Kısacası ben yaşananları, uyarılarını ve seviyelerini öncesinden söylediğim sağlıklı bir düzeltme olarak görüyorum. Ama eğer yeniden düşüşe geçer de daha da alt seviyelere inmeye kalkarsak, beklediğimin üzerinde bir düşüşe dönmüş olur. 

Bu düşüşün tepkisinde de tavanlar görülür!
              Endeksin %19 düştüğü ortamda bankalar da bile %30 düşüşler gördük. Hisselere %30-%40 şeklinde yansıyan düşüşler yaşandı. Ama aynısını zaten önceden yazmıştık. Şimdi bir şey daha söylüyorum. Bu sağlıklı bir düzeltme ise, sonrasında yeniden 12 aylık bilanço beklentileri ile yükselişe geçtiğimizde, ilk anda birçok hissede tavanlamalar göreceğimizi düşünüyorum. Ama tavan tavan değil de, ilk anda düşüşün bittiği görüldüğünde gelecek alımlarla ilk tepkiler karşılığını tavanlamalar şeklinde görebiliriz.

Kısacası ben tedirgin değilim. Ama seçimlere giderken sertleşen gelişmeler beklentilerimizi zaman zaman etkileyip, öteleyebilir. Her şey de benim çizdiğim plan dahilinde gitmeyebilir. Ama ara gecikmeler olsa da, ben yeniden ve daha yüksek olacak yeni bir yükseliş trendine girmeyi bekliyorum. Yıl sonu bilançoları bizlere daha yüksek seviyeleri gösterecektir görüşündeyim.

Bu arada ABD tüfesi beklendiği gibi %6.50'ye düşerek geldi. Dolar endeksi de 103.50 altına inince gelişmiş borsalarda pozitif tepkiler görüyorum ama ben gelişmiş borsalar için gereğinden fazla iyimser olmayı doğru bulmuyorum. Enflasyonlardaki düşüşler talep daralması nedeniyleyse, bilançoların bozulduğunu görürüz. Bozulan bilançolar resesyona neden olursa, o zaman da şirket hisselerinde resesyon fiyatlamaları yeni satış baskıları yaratır. Bu riskin sürdüğü görüşündeyim.

Bizim tarafta genel ekonomide işler ve riskler artarak sürüyor. Para bu ortamda kendisi için gayrimenkul, mevduat, döviz ve borsayı alternatif korunma yeri olarak görüp bu alanlara yönelir. Ama gayrimenkulde zaten fazlası ile yükseliş oldu. Mevduat ve dövizde de malum baskılar sürdüğü için, geriye borsa alternatif olarak kalıyor. Seçimlere giderken de borsanın iyi görülmesi tercih nedeni olacağını düşündüğüm için, bir süre sonra yeniden borsanın yükseliş trendine girmesini bekliyorum. Ama tabi tüm hisseler değil, bilançoları destekleyen hisselerde seçici olmak şartı ile.

NOT: Pazartesi aranızda olmayacağım. Akşam üzeri kısmetse eşimle İstanbul'a gideceğiz. Pazartesi akşam üzeri dönmeyi planlıyoruz. Yokluğumda borsayı toparlarsınız diye umuyorum :)

 Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları... 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.01.2023
    15:26

    Öngörülerimiz tabi ki bitmez hep gelecek de, son demem yaşanan düzeltmenin desteklerine göre seri öngörülerim için. Bugüne ait yazımda da belirttiğim 4711 desteği çok önemli. Bu seviyeyi de kırmayı deniyor ama sonra yeniden üst&uum... Devamı »

  • 12.01.2023
    09:26

    5 Ocak sonrası dün ikinci grup yeni öngörülerimizi yaptık. Ama endeks kapanışta daha da düşerek 4728 kapattı. Zaten bu seviyeyi görmesinden çekiniyordum. Ama maalesef bunun kesin olacağını bilemediğimiz için biz o an gördüklerimizi öngö... Devamı »

  • 11.01.2023
    09:52

    Öncelikle yeni üye olan arkadaşlarımız, lütfen beklenti yazılarımı en azından on gün öncesinden itibaren okusunlar. Çünkü Endeks 5704'e yükselirken her an düşüş başlayabileceği, %10, %15'i bulbilecek sağlıklı teknik düzeltmeye d&o... Devamı »

  • 10.01.2023
    09:49

    Bugünlerde nedense uyanamıyorum. Daha doğrusu gün doğmadan bir türlü yataktan çıkamıyorum. Yaşlanıyoruz sanırım. Gece yatışımı en geç 01:00'e indirmem lazım. Böyle geç başlayınca da adapte olmak zor oluyor. Neyse piyasaya dönersek, Ço... Devamı »

  • 09.01.2023
    09:46

    Uzun zamandır sürekli yükselen endeks ve hisseler için yaptığımız düzeltme hareketini yine çok hızlı bir şekilde yaşadık sanki! Sanki diyorum, çünkü henüz olası düzeltme bitti mi net değil. Bugün-yarın bunu anlayacağız. Evet, düz... Devamı »