Algoritma Robotları Dengeleri Bozuyor!

09.01.2023 09:46
  •  A 

Uzun zamandır sürekli yükselen endeks ve hisseler için yaptığımız düzeltme hareketini yine çok hızlı bir şekilde yaşadık sanki! Sanki diyorum, çünkü henüz olası düzeltme bitti mi net değil. Bugün-yarın bunu anlayacağız. 

Evet, düzeltme riski için ne diyorduk? Endeks bazında %10-%15 bir düzeltme sağlıklı olur. Bu düşüşün hisse bazında yansıması %30, %40'ları bulabilir diyorduk. BIST gördüğü 5704 seviyesine göre 4961seviyesine kadar düştü ki, bunun karşılığı %13'e denk gelir. Hisselere bakınca da bir çok hissede %20 ile %40 arası düşüşler yaşanmış. Yani beklediğim düşüşün ciddi yansımalarını görüyoruz. Ama sorun ne? Bu işler o kadar hızlı oluyor ki, önceden tedbir almadıysanız, işlemler esnasında yakalama şansınız çok az. 

Düşüş uyarısını önceden yaptığımız ve kredili olmayın dediğimiz için, en azından %50 nakit olmalı uyarıları yaptığımız için, buna uyanlar düşüşte daha az hasar görmüşlerdir. Bunun diğer yanı olan, olası düşüşün alım fırsatı olacağı görüşüne hazırlananlar için de, perşembe günü seans sonu bir çok alım öngörüsü yaptım. Cuma sabahı da alım öngörülerim sürecek diye yazıp, olası alım öngörüleri için DD tablosu paylaşımlaırmı referans verdim. 

Bunların hepsi gayet güzel. Lakin 5258 altında ikili tepe tetiklendiği için yaşanan sert düşüşler yüzünden  olası düşüşte 5045-5000 seviyesi kırılmadan tepki görebiliriz demiş olmama rağmen, BIST cuma sabahı 5000 seviyesini kırıp düşüşler bir anda hızlanınca, bu sefer 4850-4700 seviyelerine mi düşeceğiz endişesi ile ek öngörülerimi yapmak için beklemede kaldım. 

İşte sorun da tam burada! 5258 kırılında satışların hızlanmasına neden olan algoritma robotları, 5045-5000 destekleri kırılınca da aynı şekilde piyasaya satışların çok hızlı gelmesine neden oldu. Bir anda 4961 seviyelerine indik. Ama yine aynı hızla robotlar devreye girince, BIST ve hisseler gördükleri düşüklere göre %10 tepki verdiler. İşte bu sert düşüşü maalesef alım öngörülerimi sürdürmek için kullanamadım. Düşüş 4850-4700'e mi gidecek yoksa diye bekleyince, cuma yaşanan sert düşüş esnasındaki alım fırsatlarını kaçırmış oldum. İnsan hızı ile değil de, robotların hızı ile işlemler bir anda terse dönünce, 3-5 dakika içinde zaten hisseler düştükleri yerden %4-%5 civarı yukarı tepki vermişlerdi. Sonra da devamı gelince bu tepkiler %10'ları buldu.

Anlayacağınız perşembe yaptığım alım öngörüleri ve cuma destek-direnç paylaşımlarımla kaldık. Umarım cuma destek-dirençlere göre hareket edenleriniz olmuştur. Bugün de haftaya alıcı başlangıç yapan bir viop var. Spot da bu şekilde tepkilerle başlayacak gibi duruyor. Yeni bir yükseliş trendine başlamak için geçilmesi gereken seviye 5705. Bu seviye kırılırsa yeni bir yükseliş trendi başlayabilir. Ama bu seviyeye gelmeden ne kadar alttan yeniden satışlar gelecek olursa, bu takdirde düzeltme bitmemiş olur. Kısacası dikkatli olmaya devam. Açık öngörülerimi yukarı revize ettim. Ama yeni öngörü vermek için yine de bekleyeceğim. Perşembe-cuma yaşanan hareketler biraz daha netleşmeli. 

Ama bu yıl için çok daha yüksek TL zirve beklentim, yıl sonu bilançoları için pozitif fiyatlama beklentim sürüyor. Fakat seçim riskleri ile ilgili çok farklı gündemlerle yeni baskı nedenleri ortaya çıkabilir. İBB'ye kayyum riski yanında, şimdi de Ankara büyük şehir başkanı M.Yavaş'tan da, ''herhangi birimiz görevden alınırsa, hepimiz görevi bırakıp, sinei millete dönelim'' teklifinde bulundu spekülasyonu var! Doğru ve gerçekleşirse ciddi gerilim nedeni olabilecek bir konu. 

Bu ortamda önümüzdeki günleri yaşayacağız. Hiç bir şey için net konuşmak mümkün değil. Hissettiklerimi sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.01.2023
    09:45

    Uzun zamandır uyarısını yaptığım düşüşler yaşanıyor ve düzeltmeye dönüşmüş durumda. Dün 5258 altına inince ikili tepe denen düşüş formasyonu tetiklendi ve bir anda satışlar derinleşip devre kesiciler başladı. Borsa da devre kesti, açıldı bir daha d... Devamı »

  • 05.01.2023
    09:48

    BIST iki gün kapanışını eksi yaptı. Hisselerin çoğunda da eksi kapanışlar ve seans esnasında düşüş nedenli devre kesiciler oluştu. Şimdi aklınızda sorular olabilir? Neden düşüyor ve nereye kadar düşebiliriz? İlk soruya gerek yok aslında. Çünkü, b... Devamı »

  • 04.01.2023
    09:50

    Özellikle başlık atarak bu soruyu sormak istedim. Çünkü beklenti yazılarımda ilgili uyarılarıma rağmen, gelen sorular bu konuyu bir kez daha işlemek gerektirdiğini gösterdi bana. Evet, hemen zaten kısa olacak beklenti yazıma başlayalım. Borsada esas olan mevcut varlığı... Devamı »

  • 03.01.2023
    09:41

    BIST yıla yine yeni TL rekorları ile başladı. Hisselerde yükselişler sürdü. Bugün de aralık ayı enflasyonu açıklanıp, 2022 enflasyonu bağlanacak. Bu oran memur ve emekli zamları için, hatta düşük kaldığı söylenen asgari ücretliler için &ou... Devamı »

  • 02.01.2023
    09:53

    Türkiye'nin kış şartları nedeniyle Nisan ortası sonuna kadar seçim olmaz. Nisan ortası-sonundan sonra yapılacak bir seçim de benim için erken seçim olmaz. Zaten normal seçim Haziran sonu olacağı için, bir iki ay öncesinde seçim kararı al... Devamı »