Alım Öngörülerim Sürecek!

06.01.2023 09:45
  •  A 

Uzun zamandır uyarısını yaptığım düşüşler yaşanıyor ve düzeltmeye dönüşmüş durumda. Dün 5258 altına inince ikili tepe denen düşüş formasyonu tetiklendi ve bir anda satışlar derinleşip devre kesiciler başladı. Borsa da devre kesti, açıldı bir daha devre kesici ile kapandı. Kapanış seansı ile de gördüğümüz düşükten kapatmış olduk.

Bugün dün açığa alıp da satamayanlar ve kredili alıp da teminat azalması nedeniyle satmak zorunda olanların satışlarının da geldiğini görebiliriz. Eğer piyasaya gizli bir el desteği gelirse, bu satışlarda endeks 5045 seviyelerini kırmadan tepki verebilir. Ama şimdiye kadar hep gelen bu sihirli el desteği gelmezse, 4700 civarına kadar düşen bir endeks de görebiliriz. Bu seviyelerin detaylı desteklerini teknik paylaşımlarımda bulabilirsiniz.

Gerekçe ne peki demeyin. Çünkü hiç bir gerekçesiz de bu düşüş olabilir diye devamlı uyardığımı biliyorsunuz. Ama gerekçe sayalım derseniz, seçimlerin erkene alınması, İmamoğlu'nun görevden alınacağı spekülasyonu, döviz konusunda gelen sermaye kontrolü görüntüsünü destekleyen kararlar, düşüşte robotların algoritmalar tarafından tetiklenmesi ile bir anda yağan otomatik satışlar, seçim öncesi farklı gerilim senaryoları, açıklanan teşviklerin devletin üzerine getireceği yükler, cari denge açığının artarak sürmesi, pay-repo teminatla kredi kullanımına son verilmesi nedeniyle bazı kurumların satış yapma zorunluluğu... diye yazmaya başlarsak sayısı çok daha fazla olabilecek birçok gerekçe sayılabilir. Önce satışlar ya da alımlar gelir, sonra nasılsa gerekçeleri ortaya atılır. Biz bunları beklemeden uyarılarımızı önceden yapmaya bu nedenle özen gösteriyoruz.

İşte sebepli sebepsiz üç gündür düşüyoruz. Beklediğim düşüşler olduğu için, ben bu düşüşleri alım fırsatı olarak görüyorum. Dün kapanırken alım öngörülerine başladım. Bugün de duruma göre devamının geldiğini görebilirsiniz. Destek-Direnç paylaşımlarımda yer alan hisseler yeni alımlara konu olabilecek hisselerimiz olabilir. 

Bilanço dönemindeyiz. Bilanço beklentileri yakında öne çıkmaya başlar. Mevcut bilançolarına göre de bazılarının iskontolu olduğunu düşündüğümüz hisselerde öngörüler sürecek. Lakin piyasa birebir bizim beklentilerimize göre gelişmez. Nasıl ki, yükselişte uyarılarımıza rağmen alanlar varsa, düşerken de paniğe gerek yok dememize rağmen yapılan panik satışları nedeniyle artan düşüş, beklediğim seviyelerin de altına inebilir. İşte bu nedenle, seçim döneminde de olduğumuzu düşünerek, alımlarınızı hisseleri bir süre taşımak zorunda kalabileceğinizi göze alarak yapmak gerekeceğini bilmenizi isterim. Ama tepki erken gelirse, karlı satışlarınız da erken olabilir.

Dün robotların satışları tetiklemesi nedeniyle biraz abartılı bir kapanış olduğu görüşünde olduğum için, açılışın alıcılı olmasını bekliyorum. Ama yine devamının nasıl gelişeceği önemli. Bu alımlar sonrası 5258 altında kalmaya devam edersek, sonrasında yeniden satışlar başlayabilir. 

Şimdiden hepinize soğukkanlılık, sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.01.2023
    09:48

    BIST iki gün kapanışını eksi yaptı. Hisselerin çoğunda da eksi kapanışlar ve seans esnasında düşüş nedenli devre kesiciler oluştu. Şimdi aklınızda sorular olabilir? Neden düşüyor ve nereye kadar düşebiliriz? İlk soruya gerek yok aslında. Çünkü, b... Devamı »

  • 04.01.2023
    09:50

    Özellikle başlık atarak bu soruyu sormak istedim. Çünkü beklenti yazılarımda ilgili uyarılarıma rağmen, gelen sorular bu konuyu bir kez daha işlemek gerektirdiğini gösterdi bana. Evet, hemen zaten kısa olacak beklenti yazıma başlayalım. Borsada esas olan mevcut varlığı... Devamı »

  • 03.01.2023
    09:41

    BIST yıla yine yeni TL rekorları ile başladı. Hisselerde yükselişler sürdü. Bugün de aralık ayı enflasyonu açıklanıp, 2022 enflasyonu bağlanacak. Bu oran memur ve emekli zamları için, hatta düşük kaldığı söylenen asgari ücretliler için &ou... Devamı »

  • 02.01.2023
    09:53

    Türkiye'nin kış şartları nedeniyle Nisan ortası sonuna kadar seçim olmaz. Nisan ortası-sonundan sonra yapılacak bir seçim de benim için erken seçim olmaz. Zaten normal seçim Haziran sonu olacağı için, bir iki ay öncesinde seçim kararı al... Devamı »

  • 30.12.2022
    09:55

    Öyle ya da böyle, borsa için çok güzel bir yılı bitirmek üzereyiz. Çok farklı etkenleri var ama yabancının tarihi düşük seviyelerde(%29.53) olmasına rağmen, böyle yüksek fiyatlamaların olmasındaki bana göre en önemli etken &ccedi... Devamı »