Seçim Yılına Girdik!

02.01.2023 09:53
  •  A 

Türkiye'nin kış şartları nedeniyle Nisan ortası sonuna kadar seçim olmaz. Nisan ortası-sonundan sonra yapılacak bir seçim de benim için erken seçim olmaz. Zaten normal seçim Haziran sonu olacağı için, bir iki ay öncesinde seçim kararı alınabilir. Üniversite sınavları kesişmesin diye de bu yapılabilir. Kısacası bu yıl her şekilde seçim yılı olacak. Ama bir kaç ay evvel yapılacak olsa da artık buna erken seçim demeye gerek yok.

Umarım hepimiz ve ülkemiz için iyi bir yıl yaşarız. Borsa için seçim öncesi ve seçim sonrası iki farklı dönem olacak bana göre. Seçimler öncesinde iyi bir piyasa algısı yaratmak için her alanda, EYT lerde olduğu gibi, pozitif bir hava yaratılmaya devam edilecektir. Bu nedenle konut kredi kampanyası, araç alımlarında ötv indirimi vs. gibi kampanyalar, çiftçi için benzer açıklamalar, destekler, her alanda likitideyi arttırıcı gelişmeler bekliyorum. Borsada da Varlık fonunun kardemir kararı benzerlerini başka sektör ve alanlarda da görebiliriz. Yani BIST için yükselişin gidebileceği daha üst zirveler olmasını bekliyorum.

Bir de seçim sonrası olacak! İktidarın sandıktan çıkacağı bir seçim sonrası ile, muhalefetin sandıktan çıkacağı bir seçim sonrasının yansımaları da farklı olacaktır. Ama şu bilinmeli ki, sandıktan kim çıkarsa çıksın, bir takım sıkılaştırıcı tedbirler seçimden sonra uygulamaya alınacaktır. Cari dengede devamlı artan açığın bu şekilde swap paraları ile sürdürülme imkanı olacağını düşünmüyorum. Para politikasında değişimler bekliyorum. Bu nedenle seçim sonrası için borsada şans ve riskler söz konusu olacak. O tarih yaklaştıkça bu konuyu daha detaylı incelemeye devam edeceğim. Ben pozitif açılış bekliyorum.

Bugün yeni yılın ilk işlem günü. Artık gün içinde ve bir iki günü bulacak kar satışları ve düzeltmeleri her an olabilir. Aynı şekilde 5850-6000 ve 6400 seviyelerine doğru yükseliş yaşansa da, sonrasında bu kar satışları riskleri olacaktır. Anlayacağınız yükselen bir trend sürüyor ama bu trendin desteği de her gün yükseldiği için, kırılması halinde satışların geleceği seviyeyelere de hep yakın olacağız. 

Yıla endekste yeni TL rekorları ile başlayabiliriz. Tekniklerde olası direnç seviyelerini yukarıda ve aşağıdaki destekler olarak bulabilirsiniz. Pozitif ayrışanlar da, ekstra satış yiyenler de olacaktır. Bugün sakin olmak lazım. Yılı bitirirken portföy satanlar, yeniden pozisyonlar da açabilirler. Yılı yüksek kapatmak isteyen, bu nedenle yıl sonu alım yapanlar bugün bu aldıklarını vererek de başlayabilirler. Yaşayalım bakalım nasıl olacak görelim. Nasılsa kaçacak bir şey yok. Önümüzde daha çok fırsat olacaktır. 

Cuma 15:30 civarı ABD tarafından kamu bankalarımızın İran ticareti nedeniyle ceza spekülasyonları yapılan aslını bilmediğimiz bir haber dolaştı. Ama cuma 15:30'de düşmesine rağmen çok büyük bir etkisi olmadığından aslı astarı var mı bilemiyorum. Ama büyük bir ceza çıkacak böyle bir gelişme ve haber olumsuz yansır demeye gerek yok sanırım. Aynı şekilde bu konuda süren dava düşerse o da olumlu yansır. Ama ABD ile gerilimlerimiz ortada, ABD'nin ülkemiz için çok da iyi planları olmamasından ötürü aleyhimizde benzer bir çok kararı aldırabilir. Yunanistan'ın ana kara ve adalarındaki yapılanmasının da iyi niyetlerle yapılmadığını düşünüyorum. Bu riskler de her zaman önümüzde duracaktır.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve güzel bir hafta ile yıl dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.12.2022
    09:55

    Öyle ya da böyle, borsa için çok güzel bir yılı bitirmek üzereyiz. Çok farklı etkenleri var ama yabancının tarihi düşük seviyelerde(%29.53) olmasına rağmen, böyle yüksek fiyatlamaların olmasındaki bana göre en önemli etken &ccedi... Devamı »

  • 29.12.2022
    09:17

    Dün yine bir kar realizaysonu günü yaşadık. BIST genelinde hisselerin çoğu devre kesti. Açıldı, sonra yine devre kestiler. %5 ile %10 arası ciddi kayıplar yaşandı. Bu durum bir ara BIST'in yükseliş trendi desteğinin altında 5258 seviyesine kadar inmesine neden o... Devamı »

  • 28.12.2022
    09:46

    Gördüğünüz gibi dün bir anda kar satışlarına tabi olduk. Düzeltme olmadan yükseliş yaşanması nedeniyle bunun her an, her hissede olabileceği uyarılarını çok kez yaptığımı biliyorsunuz. Bundan sonra da çok kez karşılaşacağız. Şimdilik yükseliş tre... Devamı »

  • 27.12.2022
    09:36

    Dün de teknolojiler, kozalar, petro kimyalar, otomotivler, yenilebilir enerji üreticileri, thyao devredeydi. Birkaç farklı hisse grubu ile bunları alarak endeksi yeni zirveye taşıdılar. Bir şekilde endeksi yükseliş trendinden çıkartmadan yukarı taşımaya devam ediyorlar. ... Devamı »

  • 26.12.2022
    09:49

    TL bazında endeks zirve ve kapanış rekorları kırmaya devam ediyoruz. Ama bu arada kar realizasyonları da iyice artmış durumda. Hisseleri teknik taradığımda pozitif ayrışanlar da var, çok sayıda kar realizasyonu yaşayan da. Yıl sonu bilançoları yakında bağlanmış olacak. Açıklamas... Devamı »