Her Türlü Kapanışa Hazır Olun!

30.12.2022 09:55
  •  A 

Öyle ya da böyle, borsa için çok güzel bir yılı bitirmek üzereyiz. Çok farklı etkenleri var ama yabancının tarihi düşük seviyelerde(%29.53) olmasına rağmen, böyle yüksek fiyatlamaların olmasındaki bana göre en önemli etken çok sayıda açılan yeni yatırımcı hesaplarından kaynaklanıyor. Halka arzların arz sonrası ciddi kazançlar sağlaması çok çabuk duyulduğu için, bu getiriyi biz de alalım diye birçok yeni yatırımcı borsa ile tanışmış oldu. Tabi, yüksek karlılıklar, karlara göre düşük borsa fiyatları, para politikası nedeniyle bankalara aktarılan gelir transferleri, Rusya'ya yaptırımların ve savaşın etkileri gibi gelişmelerin de büyük etkileri oldu. Tüm bunlar içinde yatırımcılara borsa dışında alternatif bir alan bırakılmayınca, BIST bundan yararlanmasını bildi.

2023 yılı da borsa için büyük potansiyeller taşıyor. Ama 2023'ü seçimler öncesi ve seçimler sonrası olarak değerlendirmek, seçim sonrasını da, kazananın iktidar ya da muhalefet olmasına göre ayrı ayrı planlamak lazım. Çünkü eğer iktidar değişimi olursa, mevcut politikaların çoğunda değişim olacaktır. Bunun olumlu-olumsuz yansımalarını yazılarmda kısım kısım yazıyorum. Tarih yaklaştıkça daha çok yer vermeye başlarım.

Ama seçimlere kadar borsanın kötü olması istenmeyecek ve bu nedenle çok sert düzeltmeler yaptırmadan canlı bir borsa olması için her türlü destekleme yapılacaktır görüşündeyim. Bizler de en azından seçim öncesine kadar bu durumun getirilerini alabildiğimiz kadar almaya çalışmalıyız.

Bugün 2022'nin son işlem günü. Bu nedenle her türlü kapanışa hazırlıklı olun. Bazı fon ve portföylerin taban yaptırdığı hisseler de, yılı yüksek fiyatlarla kapatmak için tavan yapılan hisseler de görebiliriz. Fon ve portföy yöneticileri yüksek kapanışlar yapıp, yılın getirilerini en yüksek seviyede bağlamak ve buna göre de başarı primi tahsil etmek için yüksek kapamnışları tercih edebilirler. Kurum, portföyleri alım satarak yılı bağlamak ve yeni yıla yeni maliyetlenme ile başlamak isteyebilirler. Bu esnada da alım satım komisyonlarını da alırlar.

Bunun dışında elektrik üreticileri için olumsuz yeni bir gelişme var! REsmi Gazete'de yayımlanan EPDK kararıyla azami fiyat MWh başına 4800 TL'den 4200 TL'ye düşürüldü. Hafta başında gübre fiyatlarının sanırım Nisan'a kadar sabitlendiği açıklanmıştı. Şimdi de elektrik fiyatlarında düşüş açıklandı. Bunlar tüketiciler ve dolayısı ile enflasyon etkileri açısından olumlu. Ama üretim yapan ve borsada halka açık olan şirket hisselerinin fiyat etkileri açısından olumsuz olacaktır. Bugün alıcılı açılış ve artı bir kapanış olmasını bekliyorum.

BIST olarak yılı dünyada TL ve Dolar bazlı zirvede kapattık. Umarım yeni yılda da bu durumu koruyabiliriz. Tüm üyelerimize ve ülkemize iyi bir yeni yıl diliyorum. Tüm sevdiklerinizle başta sağlık olmak üzere, bol kazançlı ve güzel anılar biriktireceğiniz gönlünüzce bir yıl olsun. 

NOT: 17:00'de yılın son Ekotürk bağlantısını yapacağım. Sevgili Özlem Karakullukçu ile gündemi konuşacağız. Bekleriz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.12.2022
    09:17

    Dün yine bir kar realizaysonu günü yaşadık. BIST genelinde hisselerin çoğu devre kesti. Açıldı, sonra yine devre kestiler. %5 ile %10 arası ciddi kayıplar yaşandı. Bu durum bir ara BIST'in yükseliş trendi desteğinin altında 5258 seviyesine kadar inmesine neden o... Devamı »

  • 28.12.2022
    09:46

    Gördüğünüz gibi dün bir anda kar satışlarına tabi olduk. Düzeltme olmadan yükseliş yaşanması nedeniyle bunun her an, her hissede olabileceği uyarılarını çok kez yaptığımı biliyorsunuz. Bundan sonra da çok kez karşılaşacağız. Şimdilik yükseliş tre... Devamı »

  • 27.12.2022
    09:36

    Dün de teknolojiler, kozalar, petro kimyalar, otomotivler, yenilebilir enerji üreticileri, thyao devredeydi. Birkaç farklı hisse grubu ile bunları alarak endeksi yeni zirveye taşıdılar. Bir şekilde endeksi yükseliş trendinden çıkartmadan yukarı taşımaya devam ediyorlar. ... Devamı »

  • 26.12.2022
    09:49

    TL bazında endeks zirve ve kapanış rekorları kırmaya devam ediyoruz. Ama bu arada kar realizasyonları da iyice artmış durumda. Hisseleri teknik taradığımda pozitif ayrışanlar da var, çok sayıda kar realizasyonu yaşayan da. Yıl sonu bilançoları yakında bağlanmış olacak. Açıklamas... Devamı »

  • 23.12.2022
    09:16

    Yani bir tarafta verirlerken, diğer tarafta alarak yoluna devam ettiriyorlar. Ama görüyorsunuz ki, bu işten vaz geçseler bir anda her yerde devre kesiciler yaşanıp, ciddi düşüşler görülebilir. Bu nedenle bilançosuna göre iskontolu olduğunu düş&uu... Devamı »