Realizasyonlar Artmaya Başladı!

26.12.2022 09:49
  •  A 

TL bazında endeks zirve ve kapanış rekorları kırmaya devam ediyoruz. Ama bu arada kar realizasyonları da iyice artmış durumda. Hisseleri teknik taradığımda pozitif ayrışanlar da var, çok sayıda kar realizasyonu yaşayan da. Yıl sonu bilançoları yakında bağlanmış olacak. Açıklaması Şubata sarkacak olsa da, bağlanan bilançoları duyanlar söz konusu olabilir. Bu nedenle kar satışları da, ekstra yukarı hareketler de görebileceğimiz bir süreçteyiz. Gece teknikleri taradığımda ortada tablolar ve çok sayıda kar realizasyonu yaşanan hisse gördüm. Pozitif ayrışma ihtimali gördüğüm teknik sayı oldukça az gördüğünüz gibi. Ama her şey bir anda değişebiliyor. 

Benim seçimler öncesinde teşvik görebilecek sektör olarak inşaat, tüketici kredileri, konut sektöründe kredi teşvikleri, kampanyalar duyabiliriz gibi beklentim var. Benzer durum otomotivde olur mu ondan çok emin değilim. Ama gayrimenkul anlamında krediye ulaşım şu an çok zor ve fiyatlar da uçmuş olduğu için, kamu tarafından seçime etkisi de düşünülerek bir kampanya düzenlenebilir gibi geliyor bana. Bu nedenle gyo'lar çimentolar hareketli olabilir. Çimentolar tamam ama, gyo'lar çok can yakan şirket ve sektörler olduğu için ben bu beklentime rağmen uzak durmayı sürdüreceğim. Geçmişte de en iyi rakamları açıkladıkları zamanlarda bile gördükleri fiyatları çok uzun zaman görmeden ciddi düşüşler yaşadıklarını çok gördük. Eğer alıcı geldiğini görürlerse patron satışları bir anda artabiliyor. Sonra da zor toparlanıyorlar. Yeniden tekrar ediyorum, inşaat, konut sektöründe seçimlere yaklaşırken faiz, fiyat, ödeme, kredi kampanyaları ile seçmene yönelik kararlar çıkabilir beklentim var. Bu durumda çimento, seramik, beyaz eşya, mobilya, gyo gibi çok sayıda alan bundan olumlu etkilenir. Hatta gyo'larda olası böyle kampanyalara dahil olanlar olursa, çok ciddi tepkiler görülebilir. Ama zaten şu anda bile bakınca bir süredir bu şirketlerde ciddi yükselişler yaşanmış. Bunun ne kadarı geçmişten gelen fiyatlamalar, ne kadarı geleceğe yönelik beklentilerden kaynaklanıyor bunu ölçemiyorum. Bu yüzden de gyo'lar için öngörüde bulunmayacağım.

Bunlar dışında yıl sonu bilançosu ve yeni yıl için beklentim iyi olan holding, petro kimya, gıda, perakende, çimento, ulaştırma, ilaç, otomotiv, savunma, bankalar, gsm, orman-kağıt, enerji sektörlerini pozitif yönde takipte olması gereken sektör ve şirketler olarak ilk aklıma gelenleri sayabilirim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.12.2022
    09:16

    Yani bir tarafta verirlerken, diğer tarafta alarak yoluna devam ettiriyorlar. Ama görüyorsunuz ki, bu işten vaz geçseler bir anda her yerde devre kesiciler yaşanıp, ciddi düşüşler görülebilir. Bu nedenle bilançosuna göre iskontolu olduğunu düş&uu... Devamı »

  • 22.12.2022
    09:45

    Beklenti faizlere dokunmayıp %9 olarak sabit bırakması yönünde. Ben de öyle olmasını bekliyorum. Bu nedenle olası bu yönde bir kararın piyasa için çok etkisi olmasını beklemiyorum. Zaten her şekilde kurlar üzerinde baskı sürüyor. Ama sanki kurlarda da... Devamı »

  • 21.12.2022
    09:28

    Son dönem BIST'i yukarı taşıyan bankacılık sektörü dün arka arkaya devre kesici yediler. Adeta çakıldılar. Xbank kırarsa hızlanır dediğim 5102 seviyesini kırdığı gibi 5438'e bir günde yükseldi. Dünkü kar satışlarında ise yeniden 5081 seviyesi il... Devamı »

  • 20.12.2022
    09:34

    BIST şimdi de bankalarla yoluna devam ediyor. Zaten yükseliş sürecek, yeni zirveler görülecekse bunun banka sektörü hisselerinin dahil olması ile olacağını yazıyordum. Bu nedenle xbank 'ın 4909 ve 5102 dirençlerine dikkat çekmiştim. Kırılırsa sert y&uu... Devamı »

  • 19.12.2022
    09:22

    Geçen hafta kamu-özel bankalar da destek çıkınca BIST olarak perşembe günü 5300 seviyesi görüldü. Ama sonra kar satışları ile gevşedik. Lakin cuma günü bankalar, petkm, otomotivciler, gıda-perakendeler yine destek atınca, 5214 seviyiyesinde yine ... Devamı »