BIST Dur Durak Tanımıyor!

20.12.2022 09:34
  •  A 

BIST şimdi de bankalarla yoluna devam ediyor. Zaten yükseliş sürecek, yeni zirveler görülecekse bunun banka sektörü hisselerinin dahil olması ile olacağını yazıyordum. Bu nedenle xbank 'ın 4909 ve 5102 dirençlerine dikkat çekmiştim. Kırılırsa sert yükselişlerin yaşanabileceğini yazdım. Şahsen teknik dirençlerde olduğumuz için her an endeks olarak realize yaşama riskimizin olduğunu ama realize görüşüm gerçekleşmeyecekse, xbank'ın 5102 direncini kıracağını ve bankalarda yaşanacak sert yükselişin BIST'i de yukarı taşıyacağına dikkat çektim. 

Öyle de oldu. BIST banka hisselerinin sert yükselişleri ile 5391 seviyesinden kapanış yaptı. Bankaların hemen hemen hepsi tavan oldu. Hatta dünü tavan kapatan 2 ya da 3 hisse hariç diğer tavan olanların hepsi banka hisseleri oldu. Peki bu durum sürer mi? Bilmiyorum. Normalde dışarı bakınca, dış borsalarda sert realizasyonlar yaşanıyor. Resesyon riski ve faiz artışlarının sürecek olması dış borsaları düşürüyor. Gerçi bunun da olacağını yazıp, teknik düşüşlerine de tablolarımızda dikkat çekmiştim. Aslında BIST için pozitif ayrışma beklentim zaten vardı. Benim stresim, bu yükseliş yaşanırken ara teknik düzeltmelerin olması gerektiği, hatta bunun sağlıklı olacağı beklentime rağmen, düzeltmeler olmadan yükselişin sürmesinden kaynaklanıyor.

BIST sektörel değişimlerle yükselişine devam ediyor. Şükür bankalardaki bu yükselişi önceden görüp, özel sektörün ana bankalarındaki öngörülerimizle yükselişten payımızı aldık. Ama devam eden haraketleri sürecek olursa, aldığımızdan daha fazlasını bırakmış olabiliriz. Bankaların olası teknik görebilecekleri seviyeleri DD tablomuzda bulabilirsiniz.

Bilmeniz gereken, BIST'in seçimlere kadar çok daha yüksek seviyeleri göreceği görüşündeyim. Sadece bunu ara düzeltmelerle yapacak olursa, ciddi düşüşlere de yakalanma riski olabilir. Bu nedenle tedbirli konuşuyorum. Ama BIST beni takmadan aynı hızla devam ediyor. Umarım herkes bu yükselişten bir şekilde nemalanıyordur.

Yükseliş bu şekilde ısrarlı ve düzeltmesiz olunca, öngörülerimiz arka arkaya gerçekleşiyor. Ama yeni öngörü sayısı azalacak. Tekniklere daha ziyade DD(Destek-Direnç)tablomuzda dikkat çekmeye devam edeceğim. Bu nedenle DD Tablosunu da yakından takip ediniz. Siteyi Tanı bölümünde DD Tablosunu nasıl okumanız gerektiğinin izahını bulabilirsiniz.

Bugün de pozitif ayrışan hisseler söz konusu olabilir. Otomotiv şirketlerinde araç bulunamadığı için yok satan bir dönem var. Yolda gelen araçlar bile satılıyor. Bu nedenle sektör şirketlerinin yıl sonu karları da yüksek gelecektir. Bu beklenti sektör hisselerinin fiyatlarını hareketlendirmiş durumda. Olası düzeltmeler olursa bunu alım fırsatı olarak kullanmak doğru olur. En iyi ortamlarda dahi, teknik düzeltmeler yaşanabilir. Bu yüzden ben temkinli duruşuma devam edeceğim. BIST için bankalarla son bir hareket yaşatıp, 5400-5600 civarı seviyelere taşınan endekste sonrasında kar satışlarının gelebileceğini yazmıştım. Şu an bu oluyor. Uyardığım seviyelere de çok yakınız. Ama bakalım devamında dediğim teknik düzeltme mi olacak, yoksa bankalar realize olurken, yine başka sektörlerle endeksi yukarı taşımaya devam mı edecekler yaşayıp göreceğiz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.12.2022
    09:22

    Geçen hafta kamu-özel bankalar da destek çıkınca BIST olarak perşembe günü 5300 seviyesi görüldü. Ama sonra kar satışları ile gevşedik. Lakin cuma günü bankalar, petkm, otomotivciler, gıda-perakendeler yine destek atınca, 5214 seviyiyesinde yine ... Devamı »

  • 16.12.2022
    09:43

    Hep yazıyorum, teknik sağlıklı bir düzeltme yaşarsak bizim ve piyasa için çok iyi olacak diye. Ama bu olmazsa, dün ve öncesinde de çok kez yaşandığı gibi bir anda satışlar gelmeye başlayacak, hisseler gördükleri fiyatlara göre %5-%7 düşüşl... Devamı »

  • 15.12.2022
    09:20

    Dün İmamoğlu'na 2.7 ay ve bu süre boyunca da siyasi hak mahrumiyeti yönünde çıkan mahkeme kararı tüm gündemleri geriye attı. Türkiye bir anda seçim gündemine girdi. Piyasalar böyle bir karar çıkabilir rahatsızlığı ile gerilince BI... Devamı »

  • 14.12.2022
    09:26

    Öncelikle gözler bugün Powell'da olacak. FED faizde ne karar alacak ve başkan faiz süreci için neler diyecek! ÜFE beklentiden yüksek ama tüfe daha düşük gelince ABD piyasaları bir anda çoştu ama sonra 34918 seviyesine çıkmış olan ... Devamı »

  • 13.12.2022
    09:39

    BIST geçen hafta iki günlük 5091-4711 kısmi düzeltmesinde çıktığı yükseliş trendine yeniden girerek yükselişine devam ediyor. Bu sefer bu yükselişi bankalar da destekledi ve sanki bu destek sürecek gibi de duruyor. Bankalar dışında o güne gö... Devamı »