Düzeltme Olmazsa Bu Riskler Olacak!

16.12.2022 09:43
  •  A 

Hep yazıyorum, teknik sağlıklı bir düzeltme yaşarsak bizim ve piyasa için çok iyi olacak diye. Ama bu olmazsa, dün ve öncesinde de çok kez yaşandığı gibi bir anda satışlar gelmeye başlayacak, hisseler gördükleri fiyatlara göre %5-%7 düşüşler yaşadılar diye devre kesiciler yaşayacaklar. Hisse bazında seans içinde %5-%10 düşüşler yaşanabilecek. Eğer hissedeyseniz ve sizin hisseler düşenlerdense, moraliniz bozulacak, tüh keşke satsaydım, neden aldım ki en son, ne güzel de kardaydık diyeceksiniz. Satsam mı buradan acaba diye düşünürken, bir bakacaksınız bankalara, ulaştırmalara, demirçeliklere ya da diğer bazı hisselere girip endeksi yeniden artıya çıkartacaklar.

Bu sefer de bazen düştüğünüz fiyatın üstüne çıkıp iyi ki satmamışım, şimdi mi satsam diyeceksiniz. Ya da endeks bazı hisselerle yükselse de, sizin hisseniz gördüğü seviyenin oldukça altında duruyor olacak, sonraki toparlanmadan nasibinizi hemen almayacaksınız. 

İşte eğer bir kaç gün sürecek %15 civarı endekste, %20 üzeri hisselerde teknik bir düzeltme olmazsa, bu düşünceleri hep yaşayacağız. Bu riskler hep önümüzde olacak. Dün de böyle günlerden birini yaşadık. Gün başında yükselişi destekleyen bankalar dahil, neredeyse her tarafta kar satışları yaşadık. Endeks Eksiye döndü. Ama seans sonuna doğru bankalar başta yeniden almaya başlanınca yine artı kapattık. 

Ben endeks olarak 5400-5600 arası bir yükselişi bankalarla yaşayıp, sonra benim çekindiğim gibi bir düzeltme yaşanabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle eğer böyle bir yükseliş yaşayacaksak, belki de aynı anda, yani dediğim seviyelere çıkarken satışlar da bir anda başlayabilir. Dikkatli olmanızda yarar var. Gerekirse biraz daha kanaatkar olup, daha alt getirilerde nakite geçmek doğru olabilir. 

Ama bunu yaptınız fakat endeks düşmedi 5600'ü de gördü geçti. Eee, şimdi ne yapacağız sattık her şeyi nakitte yakalandık? Ne yapalım, bunu göze almadan satmazsınız zaten. Her zaman birebir noktaları bilemeyiz. Bazen kaçıracağız. Bazen yanılacağız. Ama nakite çıktığınız anda belki para kazanmıyor olursunuz bu doğru. Lakin doğru olan başka bir gerçek daha var! Para da kaybetmezsiniz! Yani nakit de bir yatırımdır. Bazen kendinizi, ulaştığınız yeri korumak için nakite çıkmak oldukça doğru bir davranıştır. Bu sayede yeniden hesap yapma, düşünme imkanı bulursunuz. Ama bir de satarsınız da denen dirençlerden hisse ve endeksler döner korkulan düzeltmeler yaşanırsa, o zaman sattığınız para ile sattığınız adetlerin çok daha üstünde aynı hisseleri alma imkanı yakalarsınız. İşte sağlıklı düzeltme dediğim de tam budur. Her zaman başarmak mümkün değildir. Ama bunu yapabilmek için, arada satmayı da bilmek gerekir. Lütfen dediklerime dikkat ediniz.

Kar satışları sadece bizde değil dış borsalarda da aynı şekilde yaşanıyor. Hatta onlar düşüyor toparlanamıyorlar. FED ve ECB 50'şer puan faiz artışı yaptı. Faiz artışları sürebilir dediler. Piyasalar bunu beğenmeyince ciddi düşüşler yaşandı. Dow.34900 seviyelerine çıkmışken, 33400'lere inmiş oldu. Zaten böyle olacağı beklentimi çok kez yazdım ve ekranda söyledim. BIST ve biz başka, gelişmiş borsalar ve ülkelerin şartları başka. Biz zaten öncesinde çok ciddi iskontoluyduk. Seçimlere kadar ara düzeltmelerle pozitif ayrışmaya devam edeceğiz görüşümü koruyorum.

Bir de Dolar bazında söylemek gerekirse, bankacılık endeksi 4900(269$) - 5100(279$) seviyelerine doğru yükselişini sürdürebilir. Ama en fazla 5100 civarı kar satışları beklerim. Yok eğer 5100 seviyesini aşacak olurlarsa, o zaman bankalarda başka işler oluyor ve devamı daha da güçlenerek gelebilir diye düşünürüm. Ama şimdiden bunun olması için erken diye düşünüyorum. 

BIST olarak da böyle bir yükseliş şu an 278$ olan endeksi 300$-316$ seviyelerine doğru taşıyabilir. Ama o seviyeler geçilmeden kar satışı bekliyorum. Bunun TL karşılığı 5600-5890 civarlarına denk gelir. Bunlar görülür mü bilemem ama görülecek olursa, şimdiden geçilmez ve en fazla bu seviyelerden kar satışları başlayabilir diyorum. Yok eğer görülür ve kırılırsa, o zaman benim iyimserliğimi de aşan işler oluyor demek olur. Sonrasını da o zaman paylaşırım.

Dikkat çektiğim dirençler geçilecek olursa ve bu esnada nakitteysek yeni alım yapmaya cesaret etmek çok zor olur. Oyun dışında kalıp, yükselişleri izlemek zorunda kalabiliriz. Açıkçası ben düzeltmesiz böyle bir yükseliş sürecek olursa, öngörülerim gerçekleştikten sonra yenisini biraz zor yaparım diye düşünüyorum. D-D(Destek-Direnç) Tablosuna yazarım siz karar verin derim:)

Neyse güne alıcılı başlanmasını bekliyorum. Bankalar, holdingler yükselişte öncü olabilirler. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: Bu arada, dünkü canlı yayın bağlantımı, sitemizin ana sayfasında videolar bölümüne ekledim. İzleyebilirsiniz.

Güzel bir hafta sonu geçirin...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.12.2022
    09:20

    Dün İmamoğlu'na 2.7 ay ve bu süre boyunca da siyasi hak mahrumiyeti yönünde çıkan mahkeme kararı tüm gündemleri geriye attı. Türkiye bir anda seçim gündemine girdi. Piyasalar böyle bir karar çıkabilir rahatsızlığı ile gerilince BI... Devamı »

  • 14.12.2022
    09:26

    Öncelikle gözler bugün Powell'da olacak. FED faizde ne karar alacak ve başkan faiz süreci için neler diyecek! ÜFE beklentiden yüksek ama tüfe daha düşük gelince ABD piyasaları bir anda çoştu ama sonra 34918 seviyesine çıkmış olan ... Devamı »

  • 13.12.2022
    09:39

    BIST geçen hafta iki günlük 5091-4711 kısmi düzeltmesinde çıktığı yükseliş trendine yeniden girerek yükselişine devam ediyor. Bu sefer bu yükselişi bankalar da destekledi ve sanki bu destek sürecek gibi de duruyor. Bankalar dışında o güne gö... Devamı »

  • 12.12.2022
    09:47

    Bu hafta yoğun bir veri haftası yaşayacağız. Güne Cari işlemler ve işsizlik verilerimizle başlayacağız. Yarın sanayi üretimi ve perakende verileri takip edecek. Çarşamba FED, perşembe ECB kararları var. Cari dengede sorun sürüyor. Cari açık devamlı artıyor. &Oum... Devamı »

  • 08.12.2022
    14:39

    Değerli Üyeler, Bildiğiniz gibi, beklediğim ve uyarılarını sürekli yaptığım bir düşüş ya da teknik düzeltmeyi yaşıyoruz. Dün bu konudaki görüşlerimi dinleyeceğiniz Ekotürk tv. canlı bağlantımı sitemizin ana sayfasındaki videolar böl&u... Devamı »