Yeni Gündem Piyasaları Sarstı!

15.12.2022 09:20
  •  A 

Dün İmamoğlu'na 2.7 ay ve bu süre boyunca da siyasi hak mahrumiyeti yönünde çıkan mahkeme kararı tüm gündemleri geriye attı. Türkiye bir anda seçim gündemine girdi. Piyasalar böyle bir karar çıkabilir rahatsızlığı ile gerilince BIST'de ciddi bir satış yaşandı. Nitekim kapanış sonrasında gelen karar ile İmamoğlu'nun cezasını öğrenmiş olduk. Bu ceza şu an için kesinleşmiş değil. İtiraz yolları var. Tüm itirazlar bitip de kesinleşinceye kadar İmamoğlu görevine devam edebiliyor. Aynı zamanda aday da olabiliyor. Ama seçimler olmadan karar kesinleşmesi halinde hem adaylığı düşüyor, hem de belediye başkanlığı görevi elinden alınıyor. 

Şimdi hemen nasılsa itiraz yoluna gidileceği için bu karar devreye girmez, sonra nasılsa bozulur diyebiliriz. Evet öyle de olabilir. Lakin bir risk daha var! O da, İç İşleri Bakanı mahkeme kararına istinaden sayın İmamoğlunu görevden alabilir. İşte burada ekstra bir siyasi kaos doğar! Eğer İmamoğlu görevinden alınırsa, yerine kayyum atanmaz, belediye meclisi toplanıp seçimlere kadar yeni bir başkan belirler. Belediye Meclisi çoğunluğu AK Parti'de olduğu için de, muhtemelen İmamoğlu bir sebeple belediye başkanlığı görevinden uzaklaşırsa, belediye başkanlığı iktidar partisinin temsilcisine geçer. İşte bu da bizim ve piyasalarımız için yeni bir gerilim gündemi olur.  Umarım ülkenin ihtiyacı olmadığı bu tip demokratik olmayan gündemlere sürüklenmeyiz. Ama İç İşleri Bakanı kararı ile böyle bir riskimiz olduğunu da bilmenizi isterim.

FED 50 Baz Puan Faiz Yükseltti!
              ABD Merkez Bankası FED, politika faizlerini 50 baz puan artışlar %4.25 - %4.50 aralığına yükseltti. Genel beklenti zaten bu yöndeydi. Ancak sonrasında Powell'ın açıklamaları ise beklentilere paralel gelmedi! Beklentiler faiz artışlarının çok geçmeden sonlanması ve sonrasında faiz indirimlerinin yapılması şeklindeydi. Ama Powell enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduklarını, 2024 yılına kadar faiz indirimi olmayacağını, bilakis yeni faiz artışlarının süreceğini, faizlerde daha gidilecek yer olduğunu söyledi. Powell'ın konuşması moralleri kısmen bozmuş oldu. 

Çok Sayıda Merkez Bankasından Faiz Kararı Gelecek!
              Bugün Avrupa Merkez Bankası ECB başta çok sayıda ülkeden faiz kararları açıklanacak. Benzer faiz artışlarının diğer ülkelerden de gelmesi bekleniyor.

Bu ortamda BIST'e bakarsak, işler yolunda giderken, tam bankalar da yükselişe katılmışken gelen bu hapis ve yasak haberi dün seans sonuna doğru geldiği için satışlarını tamamlayamamış özellikle kredili yatırımcılardan ek satışlar gelebilir. Bu nedenle düşüşün kısmen devamını da görebiliriz. Ama ben olası bu düşüşleri alım fırsatı olarak görmeyi doğru buluyorum. Gelişmenin borsayı düşürücü etkisinin uzun sürmemesini, geçici olmasını düşünüyorum. Hatta viop işlemlerinin yüksek başlaması nedeniyle, dün panikleyip satanların güne alıcılı başlaması daha büyük ihtimal gibi duruyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.12.2022
    09:26

    Öncelikle gözler bugün Powell'da olacak. FED faizde ne karar alacak ve başkan faiz süreci için neler diyecek! ÜFE beklentiden yüksek ama tüfe daha düşük gelince ABD piyasaları bir anda çoştu ama sonra 34918 seviyesine çıkmış olan ... Devamı »

  • 13.12.2022
    09:39

    BIST geçen hafta iki günlük 5091-4711 kısmi düzeltmesinde çıktığı yükseliş trendine yeniden girerek yükselişine devam ediyor. Bu sefer bu yükselişi bankalar da destekledi ve sanki bu destek sürecek gibi de duruyor. Bankalar dışında o güne gö... Devamı »

  • 12.12.2022
    09:47

    Bu hafta yoğun bir veri haftası yaşayacağız. Güne Cari işlemler ve işsizlik verilerimizle başlayacağız. Yarın sanayi üretimi ve perakende verileri takip edecek. Çarşamba FED, perşembe ECB kararları var. Cari dengede sorun sürüyor. Cari açık devamlı artıyor. &Oum... Devamı »

  • 08.12.2022
    14:39

    Değerli Üyeler, Bildiğiniz gibi, beklediğim ve uyarılarını sürekli yaptığım bir düşüş ya da teknik düzeltmeyi yaşıyoruz. Dün bu konudaki görüşlerimi dinleyeceğiniz Ekotürk tv. canlı bağlantımı sitemizin ana sayfasındaki videolar böl&u... Devamı »

  • 07.12.2022
    09:41

    Herkese günaydın. Pazartesi gecesinden boğazımda hafiften başlayan bir gıcıklanma dün, hafif bir geniz tıkanıklığı, geniz akıntısının ses tellerine değmesi sebebi ile zaman zaman hafif bir gıcık öksürüğü, sırt, kol, bacak ve eklemlerde kısmi bir ağrı şekline dö... Devamı »