Yoğun Veri Haftası!

12.12.2022 09:47
  •  A 

Bu hafta yoğun bir veri haftası yaşayacağız. Güne Cari işlemler ve işsizlik verilerimizle başlayacağız. Yarın sanayi üretimi ve perakende verileri takip edecek. Çarşamba FED, perşembe ECB kararları var.

Cari dengede sorun sürüyor. Cari açık devamlı artıyor. Ödemeler dengesinde ve enflasyonda stres de bu nedenle sürüyor. Ama olası bir kur artışı enflasyon dengesini yeniden bozacağı için de, kurlar üzerinde baskı kararları alınmaya devam ediyor. Son olarak BDDK bankaların %20 ile başlayan özkaynak döviz pozisyon oranı indirimlerini son kararı ile %5'e indirdi. Bankalar artık özkaynaklarının %5 ile sınırlı döviz tutabilecekler. Bu durumun döviz kurunda baskının sürmesine yarayacağı düz mantık beklentisi ile bu yapılıyor. Yıl başına kadar özel bankaların yaklaşık 1.4 Milyar Dolar döviz azaltmak zorunda olacakları hesaplanıyor. Buradan gelecek döviz ile rezervleri güçlendirmek bir düşünce iken, diğer taraftan da kurlara yönelişi durdurmak istiyorlar görüşündeyim. Böyle mi olur yaşayacağız.

BIST Çabuk Toparlandı!
              BIST ise yükseliş trendini kırmışken, yeniden bu trende girdi. Cuma günü düşük başlayıp, yeniden yükselişe dönen güçlü bir BIST gördük. Bankalar da bu durumu desteklediler. Ulaştırma hisseleri de öncülük yapannlardandı. Olumlu bir açılış yapacağız. Ama teknik dirençlerimiz kırılır ve çok daha üst dirençlere yönelelir miyiz çok net değilim. Teknik dirençler kırıldıkça bir üstüne odaklanmak daha doğru olur. Olası teknik seviyeleri DD Tablomuzda bulabilirsiniz. Hangi seviyeler kırılırsa o yöndeki sıralı teknikler yeni beklentilerimiz olmaya devam edecektir.

FED 50 baz puanla sınırlı kalacak yükseliş yapar beklentisi, ABD borsalarındaki risk iştahınının sürmesine neden oluyor ama FED'in kararını duymadan çok da emin olmamak lazım. Gelen veriler enflasyon riskini ABD için canlı tutuyor. Diğer taraftan AB için de enflasyon sürüyor. Bu nedenle bu hafta çok sayıda merkez bankasının faiz artış kararlarını duyacağımızı düşünüyorum. Hatta ECB, FED'den de cesur olabilir. Yani yeniden yüksek bir artış duyabiliriz. Yani bir tarafta faiz artışı riskleri, diğer tarafta ise resesyon riskleri. Bakalım hangisine öncelik verecekler göreceğiz. Ben enflasyonu daha öncelikli risk görecekleri görüşündeyim. Piyasa beklentisi gelişmiş ülke merkez bankalarından 50'şer puanlık faiz artışları olacağı yönünde.

Hisse bazlı ayrışmaların görüleceği yeni bir hafta olacaktır. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.12.2022
    14:39

    Değerli Üyeler, Bildiğiniz gibi, beklediğim ve uyarılarını sürekli yaptığım bir düşüş ya da teknik düzeltmeyi yaşıyoruz. Dün bu konudaki görüşlerimi dinleyeceğiniz Ekotürk tv. canlı bağlantımı sitemizin ana sayfasındaki videolar böl&u... Devamı »

  • 07.12.2022
    09:41

    Herkese günaydın. Pazartesi gecesinden boğazımda hafiften başlayan bir gıcıklanma dün, hafif bir geniz tıkanıklığı, geniz akıntısının ses tellerine değmesi sebebi ile zaman zaman hafif bir gıcık öksürüğü, sırt, kol, bacak ve eklemlerde kısmi bir ağrı şekline dö... Devamı »

  • 06.12.2022
    21:50

    Brokerlığa başladığım yıllarda, yani 1990-1992 yıllarında borsanın kuruluşundan beri var olan Kamu Ortaklığı İdaresi KOİ vardı. Sermaye piyasalarının işleyişine zaman zaman alım-satım yönünde müdahale ederdi. Böylece piyasanın derinleşmesini amaçlayıp, borsanın ederinin y&... Devamı »

  • 06.12.2022
    09:41

    İki gündür eksi kapatan gün içinde yüksek artı-eksi olan bir BIST var. Hala yükseliş trendi içinde devam eden bir endeks var. Ama yükseliş trend desteği de 4798 civarı seviyelere yükselmiş. Parabolic olarak da 4806 seviyesi görülecek olursa ... Devamı »

  • 05.12.2022
    09:31

    Son bir buçuk yıl sonra ilk kez enflasyonda yıllıkta zirve görüp kısmen düşüş yaşanması bekleniyor. Zaten eğer bu ay olmazsa, Aralık enflasyonunda bu düşüş baz etkisi sebebi ile çok daha net olacaktır. Kısacası bu ay enflasyon için son ay. Belki son... Devamı »