BIST Yoluna Devam Ediyor!

14.12.2022 09:26
  •  A 

Öncelikle gözler bugün Powell'da olacak. FED faizde ne karar alacak ve başkan faiz süreci için neler diyecek! ÜFE beklentiden yüksek ama tüfe daha düşük gelince ABD piyasaları bir anda çoştu ama sonra 34918 seviyesine çıkmış olan Dow J. yeniden 34100'e kadar geri çekildi. Veriler 50 baz puanı desteklese, piyasa bunu satın almış olsa da, FED'in olası kararı ya da Powell'ın açıklamalarının şahin olma riskinden hala çekiniyorlar ki, ben de bu çekinceye sahibim. FED enflasyonu mu, resesyonu mu daha ciddiye alacak anlayacağız. Ben enflasyonu ciddiye almaz ve faiz artışları azalarak bitecek denirse piyasalarda risk iştahı suni şekilde sert artışlara neden olur. Devamında da resesyon yaşanırsa, bu iştah ve FED kararları ile şişen borsalar sonrasında daha büyük kayıplar yaşarlar. Neyse, bu onların derdi bakalım ne karar alacaklar göreceğiz. 

Bu arada güvercin kararlar ve açıklamalar gelirse, ons altın 1810$ üstüne atması halinde 1850 ve 1875$ seviyelerine yükseliş gösterebilir. Aksi açıklamalarda ise yeniden 1785$ ve 1750$ seviyelerine geri çekilen ons görebiliriz.

Sanayi Büyümeye Devam Etti!
              Bizim tarafta açıklanan sanayi büyümesinde beklentilerin tersine büyüyen bir sanayi gördük. Daralma beklenirken Ekim sanayi büyümesi %2.4 oldu. Ama benim için asıl önemlisi yatırım malları ve yüksek teknoloji rakamlarında büyümelerin artması oldu. Yıllardır bu eksikliğe dikkat çekiyorduk. Bu verilerde iyileşme olması mgereken bir gelişme olarak memnun edici bir durum.

Bu arada uzun zaman sonra CDS'lerimiz 500 puanın altına indi. Gerçi tüm dünyada cds'lerde düşüşler var ama sonuç önemli. Borçlanma maliyetlerimizin azalması olumlu bir gelişmedir.

İlaç Zamlandı!
              Sene bitmeden ilaç fiyatlarına bir zam daha geldi. %36.77 ilaç fiyatları zamlandı. Karar Resmi Gazetede açıklandı. Sektör hisselerini bilanço ve teknik olarak etkileyecek bir karardır. Bilanço olarak olumlu etkiler. Ama teknik önceden alındı ise, ilk tepkiler sonrası bazılarında satışların görülmesi riski de söz konusu olabilir. Nihayetinde aralarında bir süredir zaten bu kararı önceden satın almış olanlar da var gibi. Olası tekniklerini paylaştım.

BIST Yeni Rekorlarla Devam Ediyor!
              Dün de seans içi bir ara eksiye dönsek de, sonrasında yeniden yeni TL rekorları görüldü. Bu durumun seçimler öncesinde bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Realizasyonlar daha fazla olsa çok daha sağlıklı olacak ama olmuyor. Ana holdingler, otomotiv ve savunma, ilaç, medikalciler, gıda, kimya, enerji, bankalar diye birçok sektörde yükseliş sürecek görüşündeyim. Ara düzeltmelere yakalanmadan bu yükselişin içinde kalmaya çalışacağız. Umarım bunu başarır ve başaralım derken, realizasyonlara yakalanmayız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.12.2022
    09:39

    BIST geçen hafta iki günlük 5091-4711 kısmi düzeltmesinde çıktığı yükseliş trendine yeniden girerek yükselişine devam ediyor. Bu sefer bu yükselişi bankalar da destekledi ve sanki bu destek sürecek gibi de duruyor. Bankalar dışında o güne gö... Devamı »

  • 12.12.2022
    09:47

    Bu hafta yoğun bir veri haftası yaşayacağız. Güne Cari işlemler ve işsizlik verilerimizle başlayacağız. Yarın sanayi üretimi ve perakende verileri takip edecek. Çarşamba FED, perşembe ECB kararları var. Cari dengede sorun sürüyor. Cari açık devamlı artıyor. &Oum... Devamı »

  • 08.12.2022
    14:39

    Değerli Üyeler, Bildiğiniz gibi, beklediğim ve uyarılarını sürekli yaptığım bir düşüş ya da teknik düzeltmeyi yaşıyoruz. Dün bu konudaki görüşlerimi dinleyeceğiniz Ekotürk tv. canlı bağlantımı sitemizin ana sayfasındaki videolar böl&u... Devamı »

  • 07.12.2022
    09:41

    Herkese günaydın. Pazartesi gecesinden boğazımda hafiften başlayan bir gıcıklanma dün, hafif bir geniz tıkanıklığı, geniz akıntısının ses tellerine değmesi sebebi ile zaman zaman hafif bir gıcık öksürüğü, sırt, kol, bacak ve eklemlerde kısmi bir ağrı şekline dö... Devamı »

  • 06.12.2022
    21:50

    Brokerlığa başladığım yıllarda, yani 1990-1992 yıllarında borsanın kuruluşundan beri var olan Kamu Ortaklığı İdaresi KOİ vardı. Sermaye piyasalarının işleyişine zaman zaman alım-satım yönünde müdahale ederdi. Böylece piyasanın derinleşmesini amaçlayıp, borsanın ederinin y&... Devamı »