BIST Yükseliş Trendine Devam Ediyor!

13.12.2022 09:39
  •  A 

BIST geçen hafta iki günlük 5091-4711 kısmi düzeltmesinde çıktığı yükseliş trendine yeniden girerek yükselişine devam ediyor. Bu sefer bu yükselişi bankalar da destekledi ve sanki bu destek sürecek gibi de duruyor. Bankalar dışında o güne göre endeksin yükselişini sağlayacak farklı hisseleri de aynı şekilde öne çıkartmaya devam ediyorlar. Dün Tcell, ttkom, dohol, kozalar, sasa, asels, ulaştırmalar, tuprs gibi öne çıkanlar vardı. Bugün de benzerleri olacaktır.

Dün sahol'de şirket şimdiye kadar geri alımda aldığı payların bir kısmını 36.60 fiyatla bir fona devrettiğini açıkladı. Bu fiyat sahol'ün mevcut fiyatının altında olunca kafalarda fiyat düşer mi sorusu oluştu. Ben pek öyle düşünmüyorum. Belki geçici bir algı düşüşü olursa olur. Ama en azından bir sebeple fiyat bu rakama düşecek olursa, fonların da, şirketin de alıcı olacağını anlayabiliriz. 

Şirketler fiyatları çok düşük bulduklarında bu şekilde geri alım kararları ile hisselerini toplayabilirler. Ama günü gelince fiyatı makul buldukları zaman da bunları geri satabilirler. Bunlar gayet normal kararlardır. Ben sahol'de şirketin aynı şekilde alımlarının süreceği görüşündeyim. Demek o ki, bu şekilde toplayıp toplayıp bundan sonra da gelen fonlara blok satış şeklinde sattığını duyabiliriz.

BIST'in ABD ve AB merkez bankalarının faizlerine pek aldırdığı yok. Bu nedenle kendi özelimizdeki gelişmelere göre yükselişini yaşıyor. Alternatifsiz kaldığı ve olması gereken değerin altında olduğu müddetçe bu yükselişin ara düzeltmelerle yeni TL zirvelerin görülmesi şeklinde sürmesini bekliyorum. Ama ara düzeltme riski artık hep olacaktır.

Kısacası yine hisse bazlı ayrışmaların olacağı bir gün bekliyorum. 

NOT: Son gelişmelerle ilgili aklınıza takılan sorularda, öncelikle soru paneline göz atınız. Sizden evvel konu sorulmuş ve cevaplanmış olabilir. Böylece cevap almak için beklemeden cevabınızın zaten paylaşıldığını görebilirsiniz. Misal, dün gece sahol konusu soruldu ve cevaplanmıştı. Ama aynı konu hakkındaki soru yeniden gelmiş.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.12.2022
    09:47

    Bu hafta yoğun bir veri haftası yaşayacağız. Güne Cari işlemler ve işsizlik verilerimizle başlayacağız. Yarın sanayi üretimi ve perakende verileri takip edecek. Çarşamba FED, perşembe ECB kararları var. Cari dengede sorun sürüyor. Cari açık devamlı artıyor. &Oum... Devamı »

  • 08.12.2022
    14:39

    Değerli Üyeler, Bildiğiniz gibi, beklediğim ve uyarılarını sürekli yaptığım bir düşüş ya da teknik düzeltmeyi yaşıyoruz. Dün bu konudaki görüşlerimi dinleyeceğiniz Ekotürk tv. canlı bağlantımı sitemizin ana sayfasındaki videolar böl&u... Devamı »

  • 07.12.2022
    09:41

    Herkese günaydın. Pazartesi gecesinden boğazımda hafiften başlayan bir gıcıklanma dün, hafif bir geniz tıkanıklığı, geniz akıntısının ses tellerine değmesi sebebi ile zaman zaman hafif bir gıcık öksürüğü, sırt, kol, bacak ve eklemlerde kısmi bir ağrı şekline dö... Devamı »

  • 06.12.2022
    21:50

    Brokerlığa başladığım yıllarda, yani 1990-1992 yıllarında borsanın kuruluşundan beri var olan Kamu Ortaklığı İdaresi KOİ vardı. Sermaye piyasalarının işleyişine zaman zaman alım-satım yönünde müdahale ederdi. Böylece piyasanın derinleşmesini amaçlayıp, borsanın ederinin y&... Devamı »

  • 06.12.2022
    09:41

    İki gündür eksi kapatan gün içinde yüksek artı-eksi olan bir BIST var. Hala yükseliş trendi içinde devam eden bir endeks var. Ama yükseliş trend desteği de 4798 civarı seviyelere yükselmiş. Parabolic olarak da 4806 seviyesi görülecek olursa ... Devamı »