TCMB Faiz Kararı Açıklanacak!

22.12.2022 09:45
  •  A 

Beklenti faizlere dokunmayıp %9 olarak sabit bırakması yönünde. Ben de öyle olmasını bekliyorum. Bu nedenle olası bu yönde bir kararın piyasa için çok etkisi olmasını beklemiyorum. Zaten her şekilde kurlar üzerinde baskı sürüyor. Ama sanki kurlarda da 3 kuruş, beş kuruş yükselişlere izin verecekler kısmi bir yükseliş sürecek ama çok da yüksek bir artış yaşanmasını beklemiyorum.

Aralık ve ocak aylarında yaklaşık 10 ar puanlık baz etkisi nedeniyle enflasyonda düşüş görülecek. Ama kurlarda kontrolsüz hızlı bir yükseliş yaşanacak olursa, bu takdirde enflasyon yeniden hızlanabilir diye bunu istemeyeceklerdir. Bununla birlikte baz etkisinden kaynaklanacak düşüşe karşılık, bunun bir kısmı kur arftışı ile gitsin ihracatçılar biraz rahatlasın denebilir. 

Ama bunların BIST'e zaten çok fazla bir etkisini beklemiyoruz. BIST seçimlere kadar hisse değişimleri ile, bilanço ederine göre iskontolu olan hisselerle yoluna devam edecek gibi duruyor. Olası düzeltmelere izin vermiyorlar. Kısmi bir düşüş sonrası hemen diğer hisse ve sektörler alınarak endeks yine yukarı çekiliyor. Dolar bazında 290 Dolar seviyesindeyiz. İlk destekler 286$ ve 282$ seviyelerinde. Teknik görüntüye bakınca ise 300$-314$-324$ dirençlerine doğru yükseliş sürecek gibi duruyor. Bunun TL karşılıkları da; 5600-5860 ve 6045 puanlara denk geliyor. 

Bunlar olur olmaz kesinliği yok. Her gün kar realizasyonu yaşanıyor. Ama sonra yeniden alıyorlar. Eğer almaz ve düzeltmeye dönüşecek olursa, o zaman çok daha alt destekler görülebilir. Ama bu riskin arttığını düşünmek için içinde bulunduğumuz yükseliş trendi desteğinin aşağı kırılması lazım. Yaklaşık 5180 - 5150 civarında her gün için yükselen bir trend desteği kırılmadıkça, fazla endişeye gerek yok. Eğer bu destek kırılacak olursa, o zaman da altlarda bir çok farklı formasyon destekleri de var. Açıkçası ben seçimlere kadar çok derin bir düzeltme yaşatmadan endeksi yukarı çekmeyi sürdürecekler gibi düşünmeye devam ediyorum. Zaten yükselişi konusunda böyle düşünüyordum ama arada teknik düzeltmeler olur diye bekliyordum. Bunları yaşatmıyorlar. 

Bugün de en azından hisse bazlı pozitif ayrışmalar sürecektir. Ama dün tekniklerde artık çok az sayıda hisse dikkatimi çekti. Bu nedenle kar satışlarına da dikkat etmekte yarar var. Bir yaşanabilse, derin bir düzeltme çok daha sağlıklı yeni alım fırsatları yaratır. Ama her zaman gönlümüzdekiler olmuyor maalesef.

Bu Akşam Yollardayım!
              Bu akşam İstanbul'a gideceğiz. Kızıma kuzu etli nefis bir şevketi bostan pişirdim geceden. Bir aydır sezonu başladı ise yapıp getirir misin baba diye ısrar edip duruyordu. Çok sever. Herkes bilmez ve herkesin damak keyfine uymaz ama bizim çok sevdiğimiz bir kök bitkisidir. Neyse, cuma günü seansı İstanbul'dan yapacağım. Cumartesi sabahtan İznik'e geçeceğiz. Üniversiteden arkadaşlar ve eşlerimizle hafta sonu İznik'te beraber olacağız. Kısmetse pazar öğleden sonra da İzmir yollarına düşeriz. Cuma bir ara Bahçeşehir'e de gidip gelmeyi düşünüyorum. Anlayacağınız hafta sonu bol bol araç kullanacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.12.2022
    09:28

    Son dönem BIST'i yukarı taşıyan bankacılık sektörü dün arka arkaya devre kesici yediler. Adeta çakıldılar. Xbank kırarsa hızlanır dediğim 5102 seviyesini kırdığı gibi 5438'e bir günde yükseldi. Dünkü kar satışlarında ise yeniden 5081 seviyesi il... Devamı »

  • 20.12.2022
    09:34

    BIST şimdi de bankalarla yoluna devam ediyor. Zaten yükseliş sürecek, yeni zirveler görülecekse bunun banka sektörü hisselerinin dahil olması ile olacağını yazıyordum. Bu nedenle xbank 'ın 4909 ve 5102 dirençlerine dikkat çekmiştim. Kırılırsa sert y&uu... Devamı »

  • 19.12.2022
    09:22

    Geçen hafta kamu-özel bankalar da destek çıkınca BIST olarak perşembe günü 5300 seviyesi görüldü. Ama sonra kar satışları ile gevşedik. Lakin cuma günü bankalar, petkm, otomotivciler, gıda-perakendeler yine destek atınca, 5214 seviyiyesinde yine ... Devamı »

  • 16.12.2022
    09:43

    Hep yazıyorum, teknik sağlıklı bir düzeltme yaşarsak bizim ve piyasa için çok iyi olacak diye. Ama bu olmazsa, dün ve öncesinde de çok kez yaşandığı gibi bir anda satışlar gelmeye başlayacak, hisseler gördükleri fiyatlara göre %5-%7 düşüşl... Devamı »

  • 15.12.2022
    09:20

    Dün İmamoğlu'na 2.7 ay ve bu süre boyunca da siyasi hak mahrumiyeti yönünde çıkan mahkeme kararı tüm gündemleri geriye attı. Türkiye bir anda seçim gündemine girdi. Piyasalar böyle bir karar çıkabilir rahatsızlığı ile gerilince BI... Devamı »