Bilanço Odaklı Olun!

28.12.2022 09:46
  •  A 

Gördüğünüz gibi dün bir anda kar satışlarına tabi olduk. Düzeltme olmadan yükseliş yaşanması nedeniyle bunun her an, her hissede olabileceği uyarılarını çok kez yaptığımı biliyorsunuz. Bundan sonra da çok kez karşılaşacağız. Şimdilik yükseliş trendinin desteği kırılmadıkça ki, devamlı yükselen bu destek şu an için yaklaşık 5275-5267 seviyelerinde bulunuyor. Bu yükseliş kısa düşüşlerle ve sonrasında hisse-sektör değişimleri ile sürmeye devam edebilir. Ben seçimlere kadar ara ara düzeltmelerle çok daha yüksek TL endeks zirvelerine ulaşacağımız görüşündeyim.

Hatta yükseliş trendi bir iki günlüğüne kırılıp sonra yeniden trende geri de dönebiliriz. Ama trend kırılması olduğunda, düşüşler düzeltmeye mi dönüyor diye panikler ve satışlar artar. Sağlıklı bir düzeltmenin endeks olarak karşılığı en az %10-%15 ler seviyesinde olur. Bunun hisse karşılıkları %40'ları bile bulabilir. 

İşte bu nedenle sağlıklı bir teknik düzeltme yaşanmadığı takdirde, alımlarda bilanço öncelikli olmanızda yarar görüyorum. Mevcut dokuz aylık ederine göre bile iskonto içerdiğini düşündüğünüz, yıl sonu bilançosunda bu iskontosu daha da artacak diye düşündüğünüz sektör ve hisselere öncelik vermek tedbirli davranış olacaktır görüşündeyim. 

Bu sektör ve hisselere zaten yazılarımda ve teknik paylaşım tablolarımda devamlı yer veriyorum. Dün de bunlardan öne çıkanları DD tablomuzda paylaştım. Cemts, tuprs, kchol, sahol, ındes, aygaz, aghol, ayen, brısa, petkm, alark, gwınd, tlman, özel tüm bankalar, thyao, gıdalar olası düşüşlerde tablolarımızda olması gereken hisseler olarak gördüğüm için, fırsat bulduğum zaman ve fiyatlarda bu hisselerle ilgili yeni öngörülerim her an olabilir.

BIST'in verdiğim trend desteğinin altına inmesi halinde 5000 seviyesine kadar daha bir çok ara formasyon destekleri daha var. Bu nedenle böyle yükselişlerde sert satış ve kar realizasyonlarının da hep olabileceğini bilmenizi isterim. Satışları gördüğünüzde ne oluyor demeyin.

Bugün de satışlar sürebilir. Ama bazı hisselerin yeniden öne çıktığını da görebiliriz. Ben endeksi uzun soluklu düşürmek niyetinde olmadıklarını düşünüğüm için, pozitif ayrışanların da olacağı bir gün yaşamayı bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.12.2022
    09:36

    Dün de teknolojiler, kozalar, petro kimyalar, otomotivler, yenilebilir enerji üreticileri, thyao devredeydi. Birkaç farklı hisse grubu ile bunları alarak endeksi yeni zirveye taşıdılar. Bir şekilde endeksi yükseliş trendinden çıkartmadan yukarı taşımaya devam ediyorlar. ... Devamı »

  • 26.12.2022
    09:49

    TL bazında endeks zirve ve kapanış rekorları kırmaya devam ediyoruz. Ama bu arada kar realizasyonları da iyice artmış durumda. Hisseleri teknik taradığımda pozitif ayrışanlar da var, çok sayıda kar realizasyonu yaşayan da. Yıl sonu bilançoları yakında bağlanmış olacak. Açıklamas... Devamı »

  • 23.12.2022
    09:16

    Yani bir tarafta verirlerken, diğer tarafta alarak yoluna devam ettiriyorlar. Ama görüyorsunuz ki, bu işten vaz geçseler bir anda her yerde devre kesiciler yaşanıp, ciddi düşüşler görülebilir. Bu nedenle bilançosuna göre iskontolu olduğunu düş&uu... Devamı »

  • 22.12.2022
    09:45

    Beklenti faizlere dokunmayıp %9 olarak sabit bırakması yönünde. Ben de öyle olmasını bekliyorum. Bu nedenle olası bu yönde bir kararın piyasa için çok etkisi olmasını beklemiyorum. Zaten her şekilde kurlar üzerinde baskı sürüyor. Ama sanki kurlarda da... Devamı »

  • 21.12.2022
    09:28

    Son dönem BIST'i yukarı taşıyan bankacılık sektörü dün arka arkaya devre kesici yediler. Adeta çakıldılar. Xbank kırarsa hızlanır dediğim 5102 seviyesini kırdığı gibi 5438'e bir günde yükseldi. Dünkü kar satışlarında ise yeniden 5081 seviyesi il... Devamı »