Borsa Neden Düşüyor?

05.01.2023 09:48
  •  A 

BIST iki gün kapanışını eksi yaptı. Hisselerin çoğunda da eksi kapanışlar ve seans esnasında düşüş nedenli devre kesiciler oluştu. Şimdi aklınızda sorular olabilir? Neden düşüyor ve nereye kadar düşebiliriz? İlk soruya gerek yok aslında. Çünkü, bir süredir devamlı uyarıyoruz. Bu yükseliş düzeltmesiz bu şekilde sürerse, her an, hiç bir nedensiz, seans içi ve birkaç günü bulabilecek, düzeltmeye dönüşebilecek düşüşler yaşayabiliriz uyarıları yaptığımı biliyorsunuz. Hatta sağlıklı bir düzeltmede endeks bazında %10-%15 düşüş yaşanabilir. Bunun hisselere yansıması hisse bazında %30, %40'ları bulabilir diye yazdığımı biliyorsunuz. Hatta bu ortamda her an düşüş yaşanabileceği için, kesinlikle kredide olmayın, her fırsatta satmayı, kar realizasyonu yapmayı bilin ve %50 ve üstü nakitle bir süre tedbirli olmakta yarar var diyordum.

İşte bu yaşanıyor. Sebep aramaya gerek yok yani. Her neden olabilir. Yılı yüksek kapatıp, fon primlerini yüksekten almak isteyen fon yöneticilerinin yüksek yıl kapanışları sonrası, aldıklarının bir kısmını satmaları nedeniyle de bu düşüş, realizasyonlar yaşanıyor olabilir. Cari dengede %153'e varan cari açık endişesi nedeniyle de yaşanıyor olabilir. Açıklanan enflasyon ile, özel kurumlar arasındaki enflasyon farkının yarattığı güvensizlik nedeniyle de yaşanıyor olabilir. Seçimlere giderken arka arkaya açıklanan teşviklerin bütçeye yaratacağı yükler nedeniyle de satışlar oluyor olabilir. 

Lakin sebep ne olursa olsun, şimdilik hala yükseliş trendi içindeyiz. Eğer doğru çizdiysem bana göre bugün için yükseliş trend desteği 5432 civarlarında bulunuyor. Yani trend desteği kırılmadan her an da alımların geldiğini görebiliriz. Ama diyelim ki kırdık. Ben külliyen bir bozulmadan ziyade, sırası ile 5331 - 5258 - 5154 - 5041 seviyelerine kadar inebilecek bir teknik düzeltme olarak görürüm. 5000 altında bir düşüş olacağını şimdilik düşünmüyorum. Seçimlere kadar kısmi düzeltmelerle borsanın yeni TL zirveler göreceği beklentim sürüyor.

BIST için başta eregl, olmak üzere demirçeliklerde sanki teknik olarak yukarı bir hareket olacak gibi görüyorum ki, tekniklerine de tablolarımızda dikkat çektim. Aynı şekilde holdingler teknik olarak cazip olmaya devam ediyorlar. Hatta borsa yukarı çekilmek istendiğinde bankaların da devreye girebileceğini düşünüyorum.

Kısacası güne alıcılı başlayabiliriz. Ama önemli olan devamı ne olacak. Bu durum henüz net değil. Endeksin sağlıklı bir düşüşü için %10, %15 düşmesinden bahsediyorsak, 5704 görmüş olan endeks için olası düzeltme halinde destek seviyelerini siz de hesaplayabilirsiniz. Yani şuanki endekse göre bir düzeltmeden bile bahsedemeyeceğimiz kısmi realizasyonlar yaşanıyor.  

İşte ortamda risklerin de, alım ihtimalinin de eşit olduğu bu ortamda şimdilik izlemede kalmak istiyorum. Yeni teknik alım öngörülerim gelişmelere göre kendimi daha rahat hissettiğim anda gelecektir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.01.2023
    09:50

    Özellikle başlık atarak bu soruyu sormak istedim. Çünkü beklenti yazılarımda ilgili uyarılarıma rağmen, gelen sorular bu konuyu bir kez daha işlemek gerektirdiğini gösterdi bana. Evet, hemen zaten kısa olacak beklenti yazıma başlayalım. Borsada esas olan mevcut varlığı... Devamı »

  • 03.01.2023
    09:41

    BIST yıla yine yeni TL rekorları ile başladı. Hisselerde yükselişler sürdü. Bugün de aralık ayı enflasyonu açıklanıp, 2022 enflasyonu bağlanacak. Bu oran memur ve emekli zamları için, hatta düşük kaldığı söylenen asgari ücretliler için &ou... Devamı »

  • 02.01.2023
    09:53

    Türkiye'nin kış şartları nedeniyle Nisan ortası sonuna kadar seçim olmaz. Nisan ortası-sonundan sonra yapılacak bir seçim de benim için erken seçim olmaz. Zaten normal seçim Haziran sonu olacağı için, bir iki ay öncesinde seçim kararı al... Devamı »

  • 30.12.2022
    09:55

    Öyle ya da böyle, borsa için çok güzel bir yılı bitirmek üzereyiz. Çok farklı etkenleri var ama yabancının tarihi düşük seviyelerde(%29.53) olmasına rağmen, böyle yüksek fiyatlamaların olmasındaki bana göre en önemli etken &ccedi... Devamı »

  • 29.12.2022
    09:17

    Dün yine bir kar realizaysonu günü yaşadık. BIST genelinde hisselerin çoğu devre kesti. Açıldı, sonra yine devre kestiler. %5 ile %10 arası ciddi kayıplar yaşandı. Bu durum bir ara BIST'in yükseliş trendi desteğinin altında 5258 seviyesine kadar inmesine neden o... Devamı »