Artık Sırtımıza Yaslanıp Bekleyeceğiz!

12.01.2023 09:26
  •  A 

5 Ocak sonrası dün ikinci grup yeni öngörülerimizi yaptık. Ama endeks kapanışta daha da düşerek 4728 kapattı. Zaten bu seviyeyi görmesinden çekiniyordum. Ama maalesef bunun kesin olacağını bilemediğimiz için biz o an gördüklerimizi öngörülere ekledik. 

Piyasada Neler Oluyormuş Neler!
              Aralığın son perşembesi bir anda ortaya atılan bir karar vardı. Pay piyasası ters repo imkanı sonlandırılmış. Aralık son iş günü olan cuma son gün denmişti. Bir anda kısmi bir satış sonrası vadesi Ocak sonuna ertelenince, yarattığı satış etkisi sınırlı kalmıştı. 

İşte birkaç gündür gelen satışlar bu konudan kaynaklanıyor deniyor. Piyasada yaklaşık 10 Milyar TL civarı bir pay piyasası ters repo imkanı ile kredi kullanıldığı, bu imkanın sonlanacak olması nedeniyle kredililerin mecburi satışlarının geldiği, bunun olacağını bilenlerin de açığa satışlarla bu düşüşleri tetikledikleri, robotların da yapılan otomatik satışlarla iyice satış yönlü stopları çalıştırdığı söyleniyor. Pay piyasasında kullanılan hisse teminatlı kredi kullanımı imkanının sonlanacağını ve boyutunu bilenlerin de, önden davranıp bu satışları, hatta bir kısmını açığa satış yaparak sonra geleceği kesin olan satışlarda da mallarını alttan yerine koyup kar elde etmek amacı ile bu işleri yaptığı söyleniyor. Böyle bir önden bilgi durumu var mıdır gerçekten bilemiyorum. Ama doğru ise, vahim bir durum var. SPK'nın bu konuyu inceleyeceğini düşünüyorum.

Son gelişme ise bu durumu tersine çevirecek bir konu! Ocak sonu olan bu vade 28 Nisan'a kadar ertelenmiş. Bu nedenle dün özellikle açığa satış yapmış olanlar bugün bu karar sonrası açıklarını kapatmaya gidebilirler. Satmak zorunda olan fonlar da Nisan sonuna kadar süre kazandıkları için zorunlu satışlarına ara vereceklerdir. Kısacası dün alınan kararla pay piyasasında kredi kullanma imkanının sonlandırılma tarihi 28 Nisan'a uzatıldığı için, bugün güne alıcılarla yüksek açılış yaparak başlanmasını bekliyorum. 

Gözler ABD Enflasyon Verisinde!
              Aralık enflasyonu beklentisi %6.5 oranında. Önceki %7.1 olan tüfenin bu şekilde geri gelmesi bekleniyor. Tabi bu gerçekleşirse, sonraki konu da FED'in faiz artışı oranını düşürmesi ya da ara vermesi olacaktır. Bu nedenle borsa ve piyasalar olumlu gelişmeye odaklılar. FED enflasyondaki düşüşü görse de, faiz artışına en azından önümüzdeki toplantıda da devam edecektir diye düşünüyorum. 

ABD enflasyonunda beklenen gibi bir düşüş halinde dow endeksinin 34338-34420 seviyeleri ile sınırlı kalacak yükselişi olabilir. Ama ben daha fazlasını şimdilik beklemiyorum. FED kararı görülmeden yükseliş sınırlı kalır görüşündeyim. 

Bu ortamda dün fazlası ile yeni öngörü yaptığımız için, şimdi artık sırtımıza yaslanıp gelişmeleri izlemek kalıyor bize. Öngörüleri yaparken de uyardım. 4711 çok önemli bir seviye. Ben en fazla burayı görür beklentisindeydim. Ama o destek de kırılırsa 4500-4446 alt desteklerinin görülme riski de var. Ama pay piyasası ters repo imkanının sonlandırılması 28 Nisan'a kaldığı için, zaten açılışta yüksek bir başlangıç ile dünkü kapanıştan oldukça yüksek açılmayı bekliyorum. Borsa böyle bir yer işte. Yeni yatırımcılar da düşüşlerin nasıl olabileceğini görmüş oldular.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.01.2023
    09:52

    Öncelikle yeni üye olan arkadaşlarımız, lütfen beklenti yazılarımı en azından on gün öncesinden itibaren okusunlar. Çünkü Endeks 5704'e yükselirken her an düşüş başlayabileceği, %10, %15'i bulbilecek sağlıklı teknik düzeltmeye d&o... Devamı »

  • 10.01.2023
    09:49

    Bugünlerde nedense uyanamıyorum. Daha doğrusu gün doğmadan bir türlü yataktan çıkamıyorum. Yaşlanıyoruz sanırım. Gece yatışımı en geç 01:00'e indirmem lazım. Böyle geç başlayınca da adapte olmak zor oluyor. Neyse piyasaya dönersek, Ço... Devamı »

  • 09.01.2023
    09:46

    Uzun zamandır sürekli yükselen endeks ve hisseler için yaptığımız düzeltme hareketini yine çok hızlı bir şekilde yaşadık sanki! Sanki diyorum, çünkü henüz olası düzeltme bitti mi net değil. Bugün-yarın bunu anlayacağız. Evet, düz... Devamı »

  • 06.01.2023
    09:45

    Uzun zamandır uyarısını yaptığım düşüşler yaşanıyor ve düzeltmeye dönüşmüş durumda. Dün 5258 altına inince ikili tepe denen düşüş formasyonu tetiklendi ve bir anda satışlar derinleşip devre kesiciler başladı. Borsa da devre kesti, açıldı bir daha d... Devamı »

  • 05.01.2023
    09:48

    BIST iki gün kapanışını eksi yaptı. Hisselerin çoğunda da eksi kapanışlar ve seans esnasında düşüş nedenli devre kesiciler oluştu. Şimdi aklınızda sorular olabilir? Neden düşüyor ve nereye kadar düşebiliriz? İlk soruya gerek yok aslında. Çünkü, b... Devamı »