Olası Son Seri Öngörü Seviyesi Neresi Olur?

12.01.2023 15:26
  •  A 

Öngörülerimiz tabi ki bitmez hep gelecek de, son demem yaşanan düzeltmenin desteklerine göre seri öngörülerim için. Bugüne ait yazımda da belirttiğim 4711 desteği çok önemli. Bu seviyeyi de kırmayı deniyor ama sonra yeniden üstüne çıkıyoruz. Eğer bu destek de kırılacak olursa 4560-4446 alt sıralı desteklerine doğru hızlı bir düşüş riski daha mevcut. Eğer böyle bir endeks düşüşü yaşanacak olursa, bu genel hisselerde %10-%20 arası ek düşüşler yaratabilir. 

Maalesef tüm bunlar borsanın bir gerçeği. Borsa ile yeni tanışan ve hep yükselişi gören yeni üyeler borsanın düşüşleri ile de tanışacaklar diyordum. Şu an bu oluyor. Yükseliş trendlerinin sürmesi için, bu şekilde düzeltmeler sağlıklıdır. Ama pay piyasası ters repo uygulaması gibi aniden açıklanan bir takım kararlar ve gelişmelerle yaşanınca, kantarın topuzu biraz fazla kaçabiliyor.

İşte 4711 desteğinin kırılması halinde yaşanacak ek düşüş riski için de beklemedeyim. Eğer bu da yaşanacak olursa, bu düşüşün olası desteği olan 4550-4446 arasında da, mevcut açık öngörülerim dahil seri bir grup yeni öngörüm daha gelir. Yapılan öngörülerde düşüş halinde alt desteklerden kademeli alıma uygun dememiz de bu nedenledir. Nasıl ki, zirvelerde en üst zeviyeyi nokta olarak bulmak mümkün değilse, düşüşlerde de en dibi bulmak kolay değildir. Çok farklı nedenlerle, oluşan panikle, kredililerin satım zorunlulukları yüzünden beklenenden fazla düşüşler görülebilir. İlk iki destek bölgesinde öngörüleri yaptık. Ya üçüncü destek bölgesinde de yeni öngörüler yapacağız, ya da bu düşüş olmayacak, yaptığımız öngörülerle yükselişi karşılamak için beklemede kalacağız. 

4711 seviyesinin kırılması halinde altta görülme riski olan seviyeler mevcut fiyatların çok altında olacak olması nedeniyle, şu an bir çok hissedeki fiyatlar açık öngörülerin altında da olsa, ek seri öngörü için beklemede kalacağım. Ama nakitte olanlar açık öngörülerin direnç hedeflerini referans alıp düşmüş fiyatlarla alımlarınızı yapabilirsiniz.

Endeks ve hisseler yükselişe geçince açık öngörülerin bazıları kendilerine ait dirençleri görünce gerçekleşme ile kapanacaklar. Bazılarında ise yukarıdaki dirençlere revizeler yapabilirim. Bu tamamen o anki şartlara göre şekillenecektir. Ama öngörüler açık olduğu müddetçe beklentilerinin geçerli olduğunu bilmelisiniz. Yani daha üst direnç beklentilerini de hedefleyerek beklemede kalmak da bir tercih olur. Ama her öngörü kendi beklentisi sonrası kısmi bir realize görüp, yoluna sonra da devam edebilir. Bu ihtimalleri de bilmelisiniz.

Açık öngörü varken düşünce yeniden neden yeni öngörü veriliyor? Çünkü kademeli alım uygun olur diyoruz. Bu nedenle alım imkanlarının bölündüğünü düşünerek düşüş kademelerine göre yeni öngörüler yapılıyor. Tabi bir de, devamlı gelen yeni üyeler var. Onlar için de o anki daha düşük fiyat seviyeleri daha avantajlı alım fırsatları oluyor. Satım disiplini ne kadar önemli ise, alımlarda da kademeli alım disiplinine uymak o kadar önemlidir. Eski üyeler yıllardır bu tecrübeleri çok yaşadıkları için alışık oldukları gelişmeleri görüyorlar. Ama borsanın yeni üyeleri çıkarken çok mutlu olup, bir türlü satmadıkları hisselerin şimdi neden düştüklerini düşünüp, daha da devamı gelir mi endişesi yaşıyorlardır. 

Bilmeniz gereken hisselerin bilanço ederlerinin yüksek olmasıdır. Eğer hissenin bilanço ederi zaten yüksek ise ve yıl sonu bilançoları da yüksek gelecekse, bu gördüğümüz fiyatların sonrasında yükseldiklerine ve yeni zirveler görüldüğüne şahit olacağınızı bilmelisiniz. Lütfen sakin olun. Ama manüpülatif oluşmuş yüksek fiyatlara sahip olan, bilanço karşılığına göre zaten primli olan hisselerde ise aynı durumlar söz konusu olmayabilir. İskontolu olan hisseler yükselirken, çok yüksek fiyatları görmüş olsalar da, yine primli olan bazı hisseler ise düşmeye devam edebilir, ya da yaşanacak yükselişe katılmayabilirler. 

Dip desteği bulunup, yeniden yükseliş başladığında ilk anda birçok hissenin tavanladıklarını göreceğiz diye düşünüyorum. Düzeltmeler bazı hisselerde gereğinden fazla oldğu için, tepkilerinde de tavanlamalar olacaktır görüşündeyim. 

Umarım son düşüş riski gerçekleşmeden bir an önce dönüş başlar. Ama bu yaşadıklarımız herkese bir tecrübe olsun. Bundan sonra da benzerleri olacağı için, zamanı gelince uyarıları daha can kulağı ile dinlersiniz!

NOT: Cuma akşam İstanbul'a gideceğiz. Pazartesi günü öğleden sonra dönüş yolunda olacağız. Bu nedenle pazartesi günü aranızda olmayacağım. Şimdiden bilginiz olsun. Pazartesi günü sorularınıza muhtemelen akşam İzmir dönüşü cevap verebilirim. Ama geceden teknik paylaşımlarımı yaparım diye düşünüyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.01.2023
    09:26

    5 Ocak sonrası dün ikinci grup yeni öngörülerimizi yaptık. Ama endeks kapanışta daha da düşerek 4728 kapattı. Zaten bu seviyeyi görmesinden çekiniyordum. Ama maalesef bunun kesin olacağını bilemediğimiz için biz o an gördüklerimizi öngö... Devamı »

  • 11.01.2023
    09:52

    Öncelikle yeni üye olan arkadaşlarımız, lütfen beklenti yazılarımı en azından on gün öncesinden itibaren okusunlar. Çünkü Endeks 5704'e yükselirken her an düşüş başlayabileceği, %10, %15'i bulbilecek sağlıklı teknik düzeltmeye d&o... Devamı »

  • 10.01.2023
    09:49

    Bugünlerde nedense uyanamıyorum. Daha doğrusu gün doğmadan bir türlü yataktan çıkamıyorum. Yaşlanıyoruz sanırım. Gece yatışımı en geç 01:00'e indirmem lazım. Böyle geç başlayınca da adapte olmak zor oluyor. Neyse piyasaya dönersek, Ço... Devamı »

  • 09.01.2023
    09:46

    Uzun zamandır sürekli yükselen endeks ve hisseler için yaptığımız düzeltme hareketini yine çok hızlı bir şekilde yaşadık sanki! Sanki diyorum, çünkü henüz olası düzeltme bitti mi net değil. Bugün-yarın bunu anlayacağız. Evet, düz... Devamı »

  • 06.01.2023
    09:45

    Uzun zamandır uyarısını yaptığım düşüşler yaşanıyor ve düzeltmeye dönüşmüş durumda. Dün 5258 altına inince ikili tepe denen düşüş formasyonu tetiklendi ve bir anda satışlar derinleşip devre kesiciler başladı. Borsa da devre kesti, açıldı bir daha d... Devamı »