Realizasyonlar Derinleşir mi?

06.12.2022 09:41
  •  A 

İki gündür eksi kapatan gün içinde yüksek artı-eksi olan bir BIST var. Hala yükseliş trendi içinde devam eden bir endeks var. Ama yükseliş trend desteği de 4798 civarı seviyelere yükselmiş. Parabolic olarak da 4806 seviyesi görülecek olursa ek satış sinyali oluşur. Dış dünyada da, özellikle ABD'de cuma gelen tarımdışı istihdam verisinin beklenenin çok üstünde gelen bir oran ve gelen PMI'ların da yüksek olması, ABD açısından canlı bir ekonomiyi gösterdiğinden iyi veri kötü fiyatlama yaratmış durumda. FED için enflasyonun ciddiyetini koruduğu düşünülerek borsalarda satışların olduğunu görüyoruz.

Yabancı kurumlardan Türk bankalarının döviz risklerinin arttığı uyarıları var. İki ayrı kurumdan benzwer açıklamalar geldi. Ki, TCMB döviz rezervi ve cari açık sorunumuz varken, uygulanan kur-faiz politikası nedeniyle oluşabilecek riskler için de ben de yazılarımda bu uyarıyı tekrarladığımı biliyorsunuz.

Bunların da etkisi ile olası bir teknik düzeltme riskimiz artıyor. Ama bunun yanı sıra, bu ortama rağmen hisse bazlı ayrışmaların sürdüğünü görüyoruz ve böyle de devam edebilir. Misal thyao, pgsus, kardemirler gibi bazı hisselerde BIST'in kısmi realizasyon yaşamasına rağmen pozitif ayrıştıklarını görüyoruz. Kardemirlerde bunun neden yaşandığı bugün anlaşıldı. Varlık Fonu Kardemir'den hisse alma konusunda anlaşmış. Benzer gelişmeler diğer şirketlerin hisselerinde de olur mu, ne ölçüde olur bu gelişmeler BIST'i etkileme kapasitesine sahip. Kurların baskılanmasının ötesinde, borsa da benzer şekilde Varlık Fonu etkisi ile düşürülmez ya da daha yukarı taşınmak istenirse onu bilemem. 

Neyse, sonuçta teknik riske dikkat çekiyorum zaten. Bunun yanında olası pozitif ayrışma ihtimali olan hisseleri de DD Tablomuzda paylaşıyorum. Piyasayı sadece endeks olarak değil, hisse bazında takip etmenizde yarar var görüşüm halen sürüyor.

BIST için ana holding ve özel bankalar bana göre halen oldukça ucuz fiyatlanıyorlar. Ama dışarıdan uyarıların etkisi ile yabancı satışları görüyoruz. Bu satışlar BIST'in desteklerini kırmasına neden mi olur, yoksa yabancı satışlarını karşıladığını duyacağımız yeni bir Varlık Fonu alımları mı duyarız bunlar artık hep ihtimal dahilinde diyebilirim. Ama açıklanmadan da olacak diyemem. Yaşayıp göreceğiz.

Bu esnada nakit hisse pozisyonu eşit olarak korunup, düşüş ya da yükseliş için hazırlıklı olmanın doğru olacağı görüşündeyim.

NOT: UVYH(Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri) bölümümüz yükseliş beklediğim hisse beklentilerinin paylaşıldığı bir alandı. Bu kısımda altı aylık bilançolarla birlikte, gelen bilanço sorularına istinaden dikkat çeken ve potansiyel barındırdığını düşünüğüm bazı hisselerin bilançolarını değerlendiriyorum. Her ikisinde de hisselerin değerlendirme ya da listeye girme tarihleri ve fiyatları ile olası beklentilerim yer alıyor. Bunları birlikte takip edebileceğinizi, ikisinin de geçerli olduğunu bir çok kez yazmıştım. Belki sonrasında sadece bilanço değerlendirmeleri olarak devam edebilirim. 

Paylaşımlarda beklentiler gerçekleştiğinde artık hisseleri listeden düştü olarak görebilirsiniz. Bu nedenle okuduğunuz değerlendirmeleri, yapılış tarihi-fiyatı ve beklentisine göre değerlendiririniz. 

Hisseler bu değerlendirmelere uygun görüldüğü zaman girebilirler. Her zaman her hissenin olmasını beklemeyiniz. Bu esnada tüm hisseler için bu değerlendirme yapılması mümkün de değil, doğru da. Uygun ve potansiyeli yüksek olanlarda yapıyorum. Yoksa sayısız ve potansiyeli olmayan değerlendirmeler içinde kaybolursunuz.

 Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.12.2022
    09:31

    Son bir buçuk yıl sonra ilk kez enflasyonda yıllıkta zirve görüp kısmen düşüş yaşanması bekleniyor. Zaten eğer bu ay olmazsa, Aralık enflasyonunda bu düşüş baz etkisi sebebi ile çok daha net olacaktır. Kısacası bu ay enflasyon için son ay. Belki son... Devamı »

  • 02.12.2022
    09:30

    Bir süredir ısrarlı bir yükseliş trendi içinde yükselişine devam eden BIST, nihayet dün 5000 direncini de kırdı. 5091 seviyesi görülüp, kapanış 5046 yeni TL rekoru olarak gerçekleşti. Bu ısrarlı yükseliş sürdükçe düzeltme ih... Devamı »

  • 01.12.2022
    03:40

    1989 yılında ilk borsa hesabımı açtırmıştım. 1992 yılında yatırım uzmanı ve aynı yıl broker olarak profesyonel sektör çalışanı oldum. 30 yıldır sektör profesyoneliyim. 1990 Körfez Savaşını, 1994 Çiller dönemi finansal krizi, 1999 depremi, Rusya'nın morato... Devamı »

  • 30.11.2022
    09:43

    Düm yüksek açılış yapan BIST kısa süreli 4970 civarı bir yükselişten sonra bir anda kar satışları yemeye başladı. Dünün güzel kapanış yapan thyao 117.00 civarı fiyatlardan bu satışlar esnasında 113.40 seviyesine kadar düştü. Ama ne hikmetse BIST 48... Devamı »

  • 29.11.2022
    09:22

    BIST dün yine TL bazında yeni zirve gördü ve günü de yeni bir TL zirve rekoru ile kapattı. Artık 5000-5250-5400 sıralı dirençlerine yakın kar satışlarının arttığını görebiliriz. Bu nedenle ben yükselişlerde nakite dönüşlerin artmasını, sadece bekle... Devamı »