Enflasyon İçin Son Ay!

05.12.2022 09:31
  •  A 

Son bir buçuk yıl sonra ilk kez enflasyonda yıllıkta zirve görüp kısmen düşüş yaşanması bekleniyor. Zaten eğer bu ay olmazsa, Aralık enflasyonunda bu düşüş baz etkisi sebebi ile çok daha net olacaktır. Kısacası bu ay enflasyon için son ay. Belki son bir artış olursa olur, ama en kötü Aralık itibarıyla enflasyon artışı düşmeye başlar. Benim düşüncem kısmi bir düşüş görülebileceği yönünde. %85.5 gördüğümüz son zirve olabilir. 

Ama hemen uyarayım enflasyonda yıllık ya da aylık rakamlarda göreceğimiz olası düşüşler eksi enflasyon, yani fiyatlarda düşüş manası taşımıyor. Enflasyonun artış hızının düşmesi anlamını taşıyor. Misal geçen yılın Aralık ayında TÜFE %13.68 idi. 2022 Aralık enflasyonun açıklanırken, Geçen yılın aralık ayından değil, Ocak ayından başlayıp, 2022 aralık ile toplanarak yıllık enflasyon açıklanacak. Bu sene Aralık ayında enflasyon her şekilde geçen yılki %13.68 aylık enflasyondan daha düşük olacağı için, hesaplamada geçen yıl aralık artık dikkate alınmayınca, enflasyonda geri dönüş görülecektir. Ama gerçekten enflasyon düşüyor demek için eksi enflasyon görmek gerekir. Bunun dışında artı olarak açıklanan tüm rkamlar enflasyondaki yükselişi gösterir. Anlayacağınız ya Ekim, ya da Kasım TÜFE'si enslasyondaki zirve rakamımız olacaktır. Bunu da bugün açıklanacak TÜFE verisinden sonra anlayacağız. Kısmı bir düşüş varsa Ekim, yok hayır bugün de kısmi artış olursa Kasım için açıklanacak enflasyon zirve olacaktır. Ama enflasyonda düşüş görsek de, bundan çok fazla heyecanlanmaya gerek yok diyorum.

Bunun dışında dış dünyada risk iştahı halen devam ediyor. Haftaya yine böyle bir tablo ile başlıyoruz. Ama ABD'de beklenenin çok üstünde gelen tarım dışı istihdam verisi, ve ücret PMI'larına bakınca, FED faiz artışında 50 baz puan artış bekleyenler yine sürpriz yaşayıp, 75 baz puan faiz artışı görebilirler. Neyse, o konu onların sorunu. Nasılsa, biz dışarıdaki faiz hareketlerine bakmadan kendi kararlarımızı alıyoruz.

BIST cuma günü bir kar realizasyonu yaşadı. Gördüğü zirveler sonrası önceki iki günün kapanışlarının altında kapanış yaptı. Bu bir düzeltmeye dönüşür mü bu hafta bunu göreceğiz. Ama gönlümde yatan teknik bir düzeltme yaşanması. Bunun için de düşüşlerin biraz daha sürmesini yeğlerim. Ama bu işler gönlümüze göre olmuyor. Düşüşü istemem, sonrasında beklediğim yeni ve daha güçlü yükseliş trendinin daha sağlıklı olması için. Tabii bir de yeni çok sayıda öngörü yapma imkanı bulmak için. Ama bunun yanında hisse bazlı ayrışmalar bu hafta da aynı şekilde olmaya devam edecektir. Olası ayrışma göstermesini beklediğim hisselerin tekniklerine DD Tablomuzda dikkat çektim. 

Bu arada BIST'in yükseliş trendi halen bozulmuş değil. BIST eğer önce 4800 seviyesini aşağıya kıracak olursa o zaman trendin kırılması riski ciddileşir. Üstüne bir de 4727 desteğinin altına inersek, işte bu durum satışların bir anda derinleşmesine ve teknik düzeltmenin başlamasına neden olur. Bunun yaratacağı panik de ciddi olur. Ama dikkat çektiğim iki seviye aşağıya kırılmadığı takdirde yükseliş trendi içindeyiz.

Ben bu haftayı endeks olarak değil de, hisse bazlı odaklanarak geçirmeyi doğru buluyorum. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.12.2022
    09:30

    Bir süredir ısrarlı bir yükseliş trendi içinde yükselişine devam eden BIST, nihayet dün 5000 direncini de kırdı. 5091 seviyesi görülüp, kapanış 5046 yeni TL rekoru olarak gerçekleşti. Bu ısrarlı yükseliş sürdükçe düzeltme ih... Devamı »

  • 01.12.2022
    03:40

    1989 yılında ilk borsa hesabımı açtırmıştım. 1992 yılında yatırım uzmanı ve aynı yıl broker olarak profesyonel sektör çalışanı oldum. 30 yıldır sektör profesyoneliyim. 1990 Körfez Savaşını, 1994 Çiller dönemi finansal krizi, 1999 depremi, Rusya'nın morato... Devamı »

  • 30.11.2022
    09:43

    Düm yüksek açılış yapan BIST kısa süreli 4970 civarı bir yükselişten sonra bir anda kar satışları yemeye başladı. Dünün güzel kapanış yapan thyao 117.00 civarı fiyatlardan bu satışlar esnasında 113.40 seviyesine kadar düştü. Ama ne hikmetse BIST 48... Devamı »

  • 29.11.2022
    09:22

    BIST dün yine TL bazında yeni zirve gördü ve günü de yeni bir TL zirve rekoru ile kapattı. Artık 5000-5250-5400 sıralı dirençlerine yakın kar satışlarının arttığını görebiliriz. Bu nedenle ben yükselişlerde nakite dönüşlerin artmasını, sadece bekle... Devamı »

  • 28.11.2022
    09:43

    Son günlerde işimiz böyle oldu maalesef. Ülkenin ekonomik verilerinde ciddi riskler var. Enflasyon resmisi bile çok yüksek. Şimdi yeni yılda, enflasyonda düşüş tabii olacak da, ama bu düşüş fiyatların geri gelmesi şeklinden ziyade artış oranlarının azal... Devamı »