Algoritmalar Yine Devreye Girdi!

30.11.2022 09:43
  •  A 

Düm yüksek açılış yapan BIST kısa süreli 4970 civarı bir yükselişten sonra bir anda kar satışları yemeye başladı. Dünün güzel kapanış yapan thyao 117.00 civarı fiyatlardan bu satışlar esnasında 113.40 seviyesine kadar düştü. Ama ne hikmetse BIST 4817'ye inip de satışlar genele yayılırken bir anda algoritmalar devreye girdi. Thyao, bankalar, tuprs, petkm, holdingler, aygaz dahil birçok hisse düştükleri yerlerden alım tekileri ile toparlanmaya başladılar ve günü yine TL bazında yeni bir rekorlar kapattık. 

Anlaşılan o ki, algoritmalara hakim olanlar BIST'in de düşmesini en azından şimdilik istemiyorlar gibi duruyor. Tam düşüş ivme kazanacağı anda öncesinde de olduğu gibi birçok hissede birlikte başlayan alımlarla endeksi tutup yeniden yukarı çeviriyorlar. Bu durum daha ne kadar böyle sürer, ya da ne zaman tam buradan yeniden yukarı dönecek dendiği anda satışlar daha da hızlanarak düşüş düzeltmeye döner bunu bilemiyorum. Şimdilik BIST'in 250 Dolar üzerinde önce 275$, sonrasında da 300$ zirve denemeleri söz konusu olabilir. Bunun TL karşılığı ise 5000 endeks üzerinde 5130-5250-5400-5600 seviyelerindeki dirençleri görmemiz mümkün olabilir. 

BIST şu an için yükseliş trendi içinde hareketlerine devam ediyor. Eğer şu an için 4680 civarına denk gelen trend desteği aşağı kırılacak olursa, o zaman yükseliş trendi bitti diyebiliriz. Şu an için süren bir yükseliş trendi sürüyor. Bunu da bilanço ederi yüksek olan ana hisseleri değişe değişe alarak yapıyorlar. 

Bu esnada yurt dışı ve içinden gelen ekonomik veriler iç açıcı değil. AB için bir resesyon kesin gibi dururken, ABD için de resesyon riski sürüyor. Bizde de cari fazla vermek niyeti ile bağladığımız kur-faiz politikası sonrası amacın tam tersi cari açığımız patlamış durumda. Ekim dış ticaret açığımız geçen yıla göre %422 artmış durumda. Ekim ayı dış ticaret açığımız -7.9 Milyar Dolar. Ocak-Ekim dış ticaret açığı da -91 Milyar Dolar'a ulaşmış durumda. 

Cari fazla vererek ekonomiyi düzelteceğiz derken, cari açık rekorları kırıyoruz. %85'e dayanan resmi enflasyon ile, her türlü baskıya rağmen halen 18.64 civarında olan dolar kuru da bu bir yıllık politikanın ülkemiz üzerindeki ekstra yükü oldu. Hane halkı olarak bunun yansımlarını her alanda yaşadığımız hayat pahalılığı olarak görüyoruz. Cari açık böyle artarken, daha ne kadar bu kur baskısı başarılı olabilir yaşayıp göreceğiz. Ama tablo maalesef iyi değil bilmenizi isterim.

Kur-faiz politikasında gerçekleşen enflasyona göre yurt dışından tamamen kopmuş olan bir Türkiye ve BIST var. Baskılanan kur ve faizler nedeniyle getiri arayışında olan yatırımcılar borsada hesap açma rekorları kıdırıyorlar. 2 yılda 2 Milyon'dan fazşa açılan yeni hesaplar bu yükselişi ana desteği. Ama tüm bunlara rağmen devamlı yazdığım risklerin sürmeye devam ettiğini bilmenizi iterim. Bu nedenle teknik destek-dirençleri çok iyi takip ediniz. Bu ortamda endeksi tuttukları ve yeniden yukarı döndürdükleri hisseler gördüğünüz gibi bilanço ederi yüksek olan hisseler olduğu için, Bilanço Değerlendirmelerimi de dikkatle takip ediniz derim.

Umarım uzun süredir gayet güzel yaptığınız karlar aynı şekilde sürer. Ama ful hissede olmanın riskini dün yaşanan düşüş esnasında sanırım görmüşsünüzdür. Yarı yarıya ötesinde pozisyon doğru olmaz görüşündeyim. en az %50 nakit tedbirli bir yatırım kararı olacaktır diye düşünüyorum. Ama yine pozitif ayrışan hisseler söz konusu olacaktır. Lakin trend bozulursa, borsanın geneli olacak olan düzeltmeden olumsuz etkilenir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.11.2022
    09:22

    BIST dün yine TL bazında yeni zirve gördü ve günü de yeni bir TL zirve rekoru ile kapattı. Artık 5000-5250-5400 sıralı dirençlerine yakın kar satışlarının arttığını görebiliriz. Bu nedenle ben yükselişlerde nakite dönüşlerin artmasını, sadece bekle... Devamı »

  • 28.11.2022
    09:43

    Son günlerde işimiz böyle oldu maalesef. Ülkenin ekonomik verilerinde ciddi riskler var. Enflasyon resmisi bile çok yüksek. Şimdi yeni yılda, enflasyonda düşüş tabii olacak da, ama bu düşüş fiyatların geri gelmesi şeklinden ziyade artış oranlarının azal... Devamı »

  • 25.11.2022
    09:37

    Bana gelen sorulardan da anladığım gibi, herkesin aklında BIST'in bu çıkışının nereye kadar sürebileceği merak ediliyor. Açıkçası bunu ben de merak ediyorum. Normalde yükselişler hangi gelişmelere göre olur? Ülkede enflasyon çok düşükt&uu... Devamı »

  • 24.11.2022
    15:42

    BIST ve hisseler yolunda devam ediyor. Korkunun ecele faydası yok deyip, yeniden alımları sıralamak mı lazım kafam çok karışık. Teknikleri iyi olanlar tekniklerine uyup gidiyorlar. Diğer taraftan bilanço değerine göre potansiyel olanlar hareketlendikçe de ayrıca baskı oluyo... Devamı »

  • 24.11.2022
    09:34

    Evet evet, başlık bu kadar! Dün beklenti yazımızın başlığını ''Tamam mı, Devam mı?'' diye atmıştık ya, işte ona cevap yazımın başlığı da bugün ''Devam''. Dimdik çıkan hisseler nedeniyle dün eksi-artı yapıp yine yeni bir tarihi TL zirvesinden ... Devamı »