Devam!

24.11.2022 09:34
  •  A 

Evet evet, başlık bu kadar! Dün beklenti yazımızın başlığını ''Tamam mı, Devam mı?'' diye atmıştık ya, işte ona cevap yazımın başlığı da bugün ''Devam''.

Dimdik çıkan hisseler nedeniyle dün eksi-artı yapıp yine yeni bir tarihi TL zirvesinden kapattık. Bankaların etkisi yüksek olan bir günü yaşadık. Bugün de TCMB Para Kurulu Toplantısı var. 150 baz puanlık bir indirim daha bekleniyor. 100 olur, 150 olur artık onu bilemiyorum. Bu kararlar enflasyon vs. gibi bir krıtere göre yapılmadığı için, karar verenler ne düşünceye sahipse ona göre bir indirim yapılacaktır. Politika faizi düştükçe, tahvil faizi de düşüyor. TCMB düşük faizle bankalara para transferi yaptığından ötürü banka karları sürüyor. Bu nedenle banka hisselerinde karar yaklaşırken alımları görüyoruz. Hoş zaten mevcut karlarının karşılığı zatan çok daha yüksek fiyatları gerektirdiği için, bu alımların izahı zaten vardı. Sadece gecikmesinde bir çapan oğlanı arıyorduk. Bu da, bu gidişin tutarsızlığından rahatsız olan yabancı fonlardan gelen satışlar nedeniyle yaşanan baskı idi. Son günlerde bu baskı da aşılmış gibi duruyor.

Şimdi buna bugün bir de arabalarda ötv düzenlemesi eklendi. Ötv matrahları arttırıldı. Araçların fiyatlarında düşüşler yaşanabilir. Bu da başta toaso olmak üzere otomotivcilerde fiyatları pozitif etkileyebilir. Ama zaten onlarda da son günlerde bir yükseliş yaşanıyordu. 

Dışarıda da FED başkanlarından daha düşük oranlı faiz artışı olmasını istedikleri yönünde açıklamaları okuduk. Bu da dış borsalarda iyimserliği yaşatıyor. İşte tüm bunlarla birlikte bir güne daha başlıyoruz. Açıkçası ben BIST teknik olarak yukarı devam edebilir dedim ve destek-direnç tablosunda olası bu hareketi yaşayabilecek hisseleri de paylaştım ama, yeni öngörü yapmakta çok cesaretim yok maalesef. Bu nedenle destek-direnç tablosu benden daha cesaretli olanların referans kaynağı olabilir.

Hisseler düzeltmesiz bu denli dik çıkınca, olası bir düşüşe yakalanmaları halinde düzeltmelerinin de ne denli sert olabildiğini çok gördük. Hakikaten yeni öngörü için çok zorlanıyorum. Bu nedenle de açık olanları tekniklerine uygun yukarı revizeler yapıp, gerçekleştikçe de kapatmayı düşünüyorum. 

Ama BIST, dün de dikkat çektiğim, destek-dirençte de olan üst hedeflerine doğru devam eden bir günü yaşayabiliriz. Tekrar ediyorum, biz cesaret edemedikçe endeks ve hisseler bu yükselişlerine devam edebilirler. Lakin, bu piyasa düşmeyecek galiba diyerek alımlara geçtiğimizde zirveden yakalanma endişesi nedeniyle bir süre daha yeni öngörü konusunda izlemede kalmayı düşünüyorum.

Ancak, teknik bana yeter diyenleriniz için destek-direnç tablosunda dün gece yarısı geç saatlere, hatta sabah saatlerine kadar çalışıp, paylaşımlarımı yaptım. Bu tekniklere uyan alımlarınızı yapabilirsiniz. Ama satışlar gelip de, destekler kırılacak olursa, o zaman da aldıklarınızı geri vermeyi bilmek lazım.

Yeni öngörüye cesaret edemiyor olsam da, şunu diyebilirim. Bilanço değerlendirmelerimdeki fiyat beklentilerimi ise koruyorum. Yani yüksek eder beklediğim hisselerde yakalanırsanız ederlerinin olduğunu bilmenizi isterim. 

Ne diyelim, iyi olan, cesaret eden kazansın. Ben de arada cesaret edebilirsem yeni ama az öngörüler ekleyebilirim. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.11.2022
    09:38

    Geçmiş Olsun! Yazıma Düzce'de yaşanan deprem ile başlamak istiyorum. Herkese geçmiş olsun. Allah kötülerinden korusun. Maalesef deprem gerçeği ile yaşamak durumundayız. Bu bize depremlerin değil, asıl kötü binaların daha çok &o... Devamı »

  • 22.11.2022
    09:42

    Geçen hafta gördüğümüz 4784 seviyesi sonrası tabanlamaya başlayan sasa ve hekts'ın da etkisi ile 4446'ya kadar kısmi bir düzeltme yapan BIST görmüştük. Aslında BIST'in en azından 4250 seviyesine kadar düzeltmeye devam etmesini bekliyord... Devamı »

  • 21.11.2022
    09:34

    Fitch, kredi notumuzu ''B'', görümümü ise ''Negatif'' olarak teyitledi. Yani aynı şekilde korudu. Fitch ve S&P'nin notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında bulunuyor. Moody's'in notu ise yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe... Devamı »

  • 18.11.2022
    09:42

    Uzun zamandır iki hisse ile BIST'i olması gerektiği yerden çok daha yukarıya ve beklediğimizden çok daha kısa sürede yülsetmişlerdi. Dün bu hisseler taban olunca, BIST ve çok sayıda hisse de benzer şekilde düşüşler yaşadılar. Öncesinden uyarısın... Devamı »

  • 17.11.2022
    01:12

    Her gün yükselen BIST, aşırı artmış diye düşünülse de ısrarla artmaya devam eden hisseler, bilanço ve teknikleri için çok kez bizim listelerimize de girmiş olan ve bugünlerde yine tavanlayan hisseler nedeniyle, nakitte kalan ve-veya sattıkları yerin... Devamı »