BIST Düzeltmeye Devam Edecek mi?

22.11.2022 09:42
  •  A 

Geçen hafta gördüğümüz 4784 seviyesi sonrası tabanlamaya başlayan sasa ve hekts'ın da etkisi ile 4446'ya kadar kısmi bir düzeltme yapan BIST görmüştük. Aslında BIST'in en azından 4250 seviyesine kadar düzeltmeye devam etmesini bekliyordum. Ama Eylül sonundan itibaren başlamış olan yükseliş trendinin 4445-4436 seviyelerinde bulunan trend desteği dün yine çalıştı ve tam bu destekten banka ve holdinglere gelen alımlarla eksi olan endeks yeniden artıya döndü ve o şekilde kapandı.

Aslında zaten ''Endeks Mühendisliğine Takılmayın'' derken, endeks düşse de yükselişi sürebilecek hisseler olduğunu söylediğim için, bu durumun yaşanması gayet doğal. Hemen tekrar hatırlatıyorum, özel bankalar, ana holdingler, thyao, tuprs ve petkm gibi ana petro kimyalar, sıse, demirçelikler, bazı çimentolar, lastikçiler, otomobil üretenler, ilaçlar, gıdalar gibi hala iskontolu olan ve ciddi yükseliş potansiyeli bulunan hisselerimiz var.

Ancak buna rağmen, düzeltmeler sağlıklı hareketlerdir. Düzeltmelerin olması yükseliş trendlerini tümden bozmaz. Bilakis daha sağlıklı şekilde sürmesine imkan verir. Aynı zamanda da desteklerden daha düşük maliyetlerle alım imkanları bulunur. Ben dün eksiden artıya dönse de, endeks için hala düzeltme riski olduğunu düşünüyorum. Şu an iki teknik seviye büyük önem kazanacak!  Üçüncü defadır döndüğü 4446 desteği ile, yükselişin zirve seviyeleri olan 4700-4784 dirençleri. Dün yaşanan dönüş sonrası BIST yeniden dirençlerine yönelir ve bu dirençleri geçecek olursa, yükseliş yeniden ivmelenir ve genele yayılarak hızlandığını görebiliriz. Böyle bir yeni yükselişin teknik hedefi de 5250-5400 seviyeleri olur.

Lakin benim çekindiğim bir risk de var! BIST yukarıda gördüğü bu dirençlere yönelip, bu seviyelerden ya da daha altından yeniden aşağı dönmesi halinde 4446 desteği büyük önem kazanır. Önce yükselir ama yukarıdaki dirençleri kıramazsak, sonra gelecek kar satışları ile üç kez gördüğümüz 4446 civarı desteği kırması ikili tepe riskinin gündeme gelmesine neden olur. Oluşacak bir ikili tepenin düzeltmesi daha derin yaşanır. Bu şekilde bir teknik ikili tepe düzeltmesinin destekleri ise 4250-4130 ve belki biraz daha altındaki seviyeler olur. 

İşte bu nedenle, henüz parabol satış yönlü dururken, temkini elden bırakmamanız doğru olur. İkili tepe riskinden kurtulmak için, BIST'in 4784 seviyelerinin üstüne atıp yükselişine devam etmesi gerekir. Önümüzde bu risk varken, özellikle bilançosu güçlü ve bilançolarına göre iskontolu olduğunu düşündüğümüz hisselerde olmak çok daha tedbirli bir davranış olur. En azından olası yeni bir kar satışı düzeltmesine yakalansanız da, elinizdeki hisselerinin ederinin yüksek olduğunu bilmek insana güven verir. Yoksa suni yükselmiş hisseleri görüyorsunuz, nasıl taban taban düşmeye devam edebiliyorlar.

Bugün güne alıcılı başlanmasını bekliyorum. Ama devamındaki hareketlerine çok dikkat edin. Bir süredir dediğim gibi, endeks değil de, hisse odaklı pozisyon almak daha doğru olan bir dönemdeyiz.

Bu arada yurt dışı risklerimiz Çin'in covid önlemleri, gelişmiş ülkelerde olası resesyon, enflasyon endişeleri hakkındaki riskler bitmiş değil. Bizde de sınır ötesi riskler yine ön planda. Ayrıca cari denge, bütçe açığı, faiz denklemleri hala çözülmemiş soru ve sorunlar olarak karşımızda duruyor. Endeks yükselince bu sorunlar bir anda ortadan kalkmış olmuyor yani.

Neyse yine de pozitif bir açılışa hazır olun diyorum. Kendimi rahat hissettikçe ve uygun gördükçe yeni teknik öngörülerim gelmeye devam edecektir.

NOT: 10:15 civarı Ekotürk tv sykpe bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlgilenenlerin bilgisine diyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.  


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.11.2022
    09:34

    Fitch, kredi notumuzu ''B'', görümümü ise ''Negatif'' olarak teyitledi. Yani aynı şekilde korudu. Fitch ve S&P'nin notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında bulunuyor. Moody's'in notu ise yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe... Devamı »

  • 18.11.2022
    09:42

    Uzun zamandır iki hisse ile BIST'i olması gerektiği yerden çok daha yukarıya ve beklediğimizden çok daha kısa sürede yülsetmişlerdi. Dün bu hisseler taban olunca, BIST ve çok sayıda hisse de benzer şekilde düşüşler yaşadılar. Öncesinden uyarısın... Devamı »

  • 17.11.2022
    01:12

    Her gün yükselen BIST, aşırı artmış diye düşünülse de ısrarla artmaya devam eden hisseler, bilanço ve teknikleri için çok kez bizim listelerimize de girmiş olan ve bugünlerde yine tavanlayan hisseler nedeniyle, nakitte kalan ve-veya sattıkları yerin... Devamı »

  • 16.11.2022
    09:28

    BIST artık beni korkutmaya başladı. Tekniklere bakınca, gördüğüm formasyonların bu denli hızlı gerçekleşmesi, bu yükselişi beklediğim, bankalar, ana holdingler, tuprs-petkm dahil petro-kimyalar, thyao gibi hisseler için ucuzlar desem de bu şekilde bir günde hed... Devamı »

  • 15.11.2022
    09:12

    Şu an borsada herkes mutlu, çevreme bakıyorum yatırımcılar, çalışanlar, yeni yatırımcı ve yatırım uzmanı olan herkes gayet mutlular. Çünkü az çok hemen herkesin aldığı hisse seneti, bir şekilde yükseliş yaşıyor. Bazıları az, bazıları ise inanılmaz rakamlar.... Devamı »