İlle de Ne Alayım Diye Telaş Yapmayın!

17.11.2022 01:12
  •  A 

Her gün yükselen BIST, aşırı artmış diye düşünülse de ısrarla artmaya devam eden hisseler, bilanço ve teknikleri için çok kez bizim listelerimize de girmiş olan ve bugünlerde yine tavanlayan hisseler nedeniyle, nakitte kalan ve-veya sattıkları yerine telaşla yeni öngörü gelse de alsak diyenleriniz sizlere bu sözlerim!

İlle de ne alayım diye telaş yapmayın. Almamak, nakit kalmakla her zaman olası yükselişleri-karları kaçırmazsınız. Bazen de olası düşüşlerden-kayıplardan korunmuş olursunuz. Unutmayın ki, ''nakit de bir yatırımdır!''

Beni yeni öngörü konusunda lütfen kendi halime bırakın. Endeks yine yükseldi, yükseliyor diye zorlama yeni öngörü vermek doğru değildir. İçimden geldiği, kendimi rahat hissettiğim zaman ve hissede yeni öngörülerim gelecektir. Belki arada yükselişleri kaçırabiliriz. Yapabilecek bir şey yok. Şu an gördüğüm teknikler bana alarm veriyor. Dün endeks olarak yükseldik belki ama, borsadaki hisselerin çok ciddi bir kısmı seans içi düşüşler nedeniyle devre kesici yediler. Eğer arada bazı hisse ve sektörlerle endeksi artıda tutmayıp, endeksi de eksisi artacak şekilde düşürecek olurlarsa, o zaman bu devre kesiciler borsanın genelinde ve tabanlar olarak da görülebilir endişem var.

Bu ortamda bilançosuna göre ucuz kaldığını düşündüğüm hisseler dışında tek tük hariç, çok sayıda yeni öngörü vermeyi düşünmüyorum. Ama teknik düzeltmeler olursa ya da hisseler kendi özellerinde düzeltmelerini yaparlarsa o zaman durum değişir.

Fitch Türk banklarının vadesi biten borçlarını uzatmak, yenilemek konusunda riskinin arttığını söylemiş. Bunu bilmeyen yok zaten. Uygulanan para politikası ve KKM nedeniyle enflasyondan kopmuş faiz oranlarımız var. Bu da baskılı olan kurlar nedeniyle, dış finansman verecek kurumların kur riski öngördükleri için Türkiye'ye borç vermekte pek hevesli olmayabilecekleri düşünülüyor. Ama zaten bankalar için de kredi vermelerinin önünde bir çok düzenleme olduğu için, yeni dış kaynak arayışları çok fazla olmayacaktır. 

Her neyse, sonuçta BIST sektör ve hisse değişimleri ile yukarı çekilmeye devam ediliyor. Ama benim için riski çok yüksek bir süreç içindeyiz. Lütfen temkini elden bırakmayınız. Gerekirse yapabileceğiniz ek karları kaçırın. Nasılsa ortamın stresi düşünce kar yapacak yeni fırsatları her zaman çıkacaktır. Şu an önemli olan sahip olduğunuz büyüklüğü küçültmemek, sahip olduğunuz varlıkları kaybetmemek olmalıdır.

Ama yeniden dikkatinizi çekmek istiyorum, piyasa döndü düşüyor demedim. Tümden düşüş başlıyor da demedim. Hisse ve sektör değişimleri ile BIST'i yukarı taşıyorlar ama bu da bir yere kadar diyorum. Teknik düzeltmeler olmadan yaşanan bu tip yükselişler, devamında ciddi düzeltme riskleri de taşırlar. Tekniklerde bu riskleri gördüğüm için sizlere bu uyarılarımı yapıyorum. Teknik paylaşımlarımda bile hisse sayıları çok düşmüş durumda. Lütfen sakin olun. Rahat öngörü yapamayacaksak, bırakın gerekirse birkaç gün izlemede kalalım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.11.2022
    09:28

    BIST artık beni korkutmaya başladı. Tekniklere bakınca, gördüğüm formasyonların bu denli hızlı gerçekleşmesi, bu yükselişi beklediğim, bankalar, ana holdingler, tuprs-petkm dahil petro-kimyalar, thyao gibi hisseler için ucuzlar desem de bu şekilde bir günde hed... Devamı »

  • 15.11.2022
    09:12

    Şu an borsada herkes mutlu, çevreme bakıyorum yatırımcılar, çalışanlar, yeni yatırımcı ve yatırım uzmanı olan herkes gayet mutlular. Çünkü az çok hemen herkesin aldığı hisse seneti, bir şekilde yükseliş yaşıyor. Bazıları az, bazıları ise inanılmaz rakamlar.... Devamı »

  • 14.11.2022
    09:11

    Yine içimizi yakan bir terör eylemi yaşadık. Ne yaparlarsa, yapsınlar bu ülkeyi bölemezler, paniğe bile sevkedemezler. Terörle ülkemiz üzerindeki emellerine ulaşamayacaklar. Bu nedenle bu yönde gelen sorulara cevap olsun, borsa bu hain eylemden çok fa... Devamı »

  • 11.11.2022
    09:16

    ABD'de açıklanan enflasyon verisi piyasalara moral oldu. Aylık 0.6 beklenen TÜFE 0.4, yıllık da %8 olarak beklenen veri %7.7 geldi. Bunlardan da önemlisi çekirdek enflasyon %6.6'dan %6.3'e indi. İşte bu iki enflasyon verisinde düşüş yaşanınca, iki gü... Devamı »

  • 10.11.2022
    09:54

    Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü Anıyoruz! Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve özlemle anarak başlamak istiyorum. Cumhuriyeti dünya savaşı ve işgalden çıkmış topraklarda kuran, o günlerin yokluğunda hala sata s... Devamı »