Çifte Enflasyon Düşüşü Piyasaları Ateşledi!

11.11.2022 09:16
  •  A 

ABD'de açıklanan enflasyon verisi piyasalara moral oldu. Aylık 0.6 beklenen TÜFE 0.4, yıllık da %8 olarak beklenen veri %7.7 geldi. Bunlardan da önemlisi çekirdek enflasyon %6.6'dan %6.3'e indi. İşte bu iki enflasyon verisinde düşüş yaşanınca, iki gün evvel uyarısını yaptığım Dolar Endeksi DXY de 109.53 civarındaki desteğini aşağıya kırdı. Şu an 107.84 seviyelerinde bulunuyor. İşte bu tablo ile ons altın ve borsalarda hızlı yükseliş yaşandı.

Bu durum ne kadar sürer onu göreceğiz. Ama FED üyelerinden tek veri ölçü değildir. Enflasyonu düşürme kararlılığımız sürecek açıklaması yapıldığını görüyorum. Yani FED faiz toplansısında 0.75 baz puan hala gündemde olabilir. 

Neyse biz BIST'e bakalım. BIST bilançoların desteği ile yeni TL rekorları kırmaya devam ediyor. Ülke CDS'lerimiz de uzun süredir ilk kez 600 puan altına indi. BIST 4498'i görüp, 4467 kapattı. Ben yazılarımda ifade ettiğim gibi, endeksin halen ana hisselerin bilançoları ile desteklendiği görüşümü koruduğum için, yeni TL rekorları sürebilir. Hisse bazlı ayrışmalar ise BIST dışında da sürecektir. Tekniklerinde uygun gördüklerimi paylaşmayı sürdürüyorum.

Bilanço Değerlendirmelerim sizler için oldukça yararlı olabilir. Bu nedenle detaylarında yer alan fiyat beklentilerimi uzun vadeli yatırım hisse öngörüsü olarak kabul edebilirsiniz. Ciddi potansiyel taşıyanlar var.

Bu arada MSCI bugün yayınladığı Kasım 2022 Yarı Yıl Endeks Gözden Geçirmesi'nde MSCI Türkiye Endeksi'ne Hektaş ve Sasa ile Yapı ve Kredi Bankası'nı dahil etti.

             MSCI Small Cap Endeksleri içindeki Türkiye Endeksi'ne Aygaz, Borusan Yatırım, Doğuş Otomotiv, Girişim Elektrik, Kontrolmatik Teknoloji, Kordsa Global Ensdüstri, ODAŞ Elektrik Üretim, Oyak Yatırım Menkul, Smart Güneş Enerjisi ve Ziraat Gayrimenkul Yatırım dahil edildi. Endeks'ten Aksa Enerji, Coca-Cola İçecek, Gübre Fabrikaları, Hektaş, Jansta Jant ve Kızılbük Gayrimenkul çıkarıldı.
 
              Bu kapsamda hekts, sasa, ykbnk için ek alımlar görebiliriz. Ama ben çok fazla primli olduklarını düşündüğüm diğer iki hisseye dokunmaya cesaret edemem. Lakin Ykbnk benim için de oldukça potansiyel bir hisse. Bu kararla yükseliş trendi güçlenebilir. Ama herkese bir uyarı da yapmak istiyorum! Her şey iyiyken de teknik düzeltmeler her an, seans içi ve-veya birkaç seans sürecek şekilde yaşanabilir. Bu nedenle yükseliş beklentileri içinde bir anda kar satışlarıyla karşılaşma riskimiz yükseliş sürdükçe olacaktır. Bu detayı da lütfen kimse atlamasın.
 
              Hepinize önce sağlık, sonra da bol kazançlar ile güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.11.2022
    09:54

    Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü Anıyoruz! Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve özlemle anarak başlamak istiyorum. Cumhuriyeti dünya savaşı ve işgalden çıkmış topraklarda kuran, o günlerin yokluğunda hala sata s... Devamı »

  • 09.11.2022
    09:42

    Akşam yemek sonrası uyuya kalınca, paylaşımlarım geç saate kadar uzadı. Bu nedenle sabah bir türlü uyanamadım. Ama daha iyi gibiyim bu sabah. Neyse, Bilançolar sonrası dün de dediğim gibi, ana hisselerin ederleri yüksek olduğu için endeksin üst TL z... Devamı »

  • 08.11.2022
    09:29

    Tabii bahsettiğim üst zirveler TL bazında diye uyarımla başlayayım. Bankalar, holdingler, sıse, thyao, enerjiler, perakendeciler, ilaçlar, teknolojiler, tkfen, petkm, aghol, ısmen ilk aklıma gelenler olarak çok iyi karlar açıkladılar. Bu bilançoların ederleri ç... Devamı »

  • 07.11.2022
    09:44

    Günaydın Arkadaşlar, üç günlük gezimizden dün gece 02:00 gibi eve döndük. Maalesef Urfa'da mı, yoksa Antep'te mi yediğim ya da içtiğim bir şey beni perişan etti. Dün 16:00 sonrası İzmir'e varana kadar 10 dk.da bir wc'ye gitmek... Devamı »

  • 03.11.2022
    09:04

    Bilançolar iyice hızlanmış durumda. Düşenler, bir kerelik ekstra yüksek gelenler, beklentilerin çok üstünde yüksek gelenler hertürlüsü var. Öyle bir dönemdeyiz ki, şirketlerle birebir görüşmeden gelecek rakamları ve sonrasını ... Devamı »