Değişimlere ve Tekniklere Dikkat!

16.11.2022 09:28
  •  A 

BIST artık beni korkutmaya başladı. Tekniklere bakınca, gördüğüm formasyonların bu denli hızlı gerçekleşmesi, bu yükselişi beklediğim, bankalar, ana holdingler, tuprs-petkm dahil petro-kimyalar, thyao gibi hisseler için ucuzlar desem de bu şekilde bir günde hedefleri yakalamaları çok tedirgin edici. 

Hatta saydığım ve bunlara ilave edebileceğim bana göre düşük kalmış bir kaç ana hisse hariç, diğer grafiklerin çoğundan rahatsızım. Dün bankalardaki alımlara da bakarsanız, robotik işlemleri daha çok olan bir kurumdan geldi alımlar. Aynı kurumun sonrasında çok kez de tam tersi işlemlerini çok gördüğüm için, bankalar kırdı yüklenmeli diyemiyorum. Açık öngörülerim gerçekleştikçe kapatıp, izlemede kalmayı düşünüyorum.

BIST yükselişini gördüğünüz gibi hisse değişimleri ile sürdürüyor. Dün de satışlar gelip, eksi endekse döndükten sonra, bankalarda başlayan endeksi etkileyici alımlarla BIST yeniden artıya geçti. Bu durum sürecekse benzer şekilde birileri düşerken öne çıkartılan ama endeks üzerinde etkili hisse ve sektörlerle olur.

Lakin yine de ben artık geri çekiliyorum. Gördüğüm tekniklerin genelinde rahatsız oldum. Hatta bu denli tavanlarla götürülen bir çok hissede bunu yapanlar geri çekildiği anda, büyük kayıpların olmasından çekiniyorum. Normalde yıl sonu için arada bir düzeltme olur ve sonra da bu endekslere giden yükseliş başlar diye düşünüyordum. Ama bu beklentimin kar satışları seans içlerinde bitiyor. Bir-iki aya varmasını beklediğim yükselişler ise en fazla bir haftada gerçekleşti. Bu kadar hızlı olması çok normal işler değil. Çünkü sadece paraya adres kalmadı diye yapılan alımlar sağlıklı olmaz. Sonra paraya başka bir adres çıkartılırsa, o zaman da geri gelişler çok yüksek olur. Kaldı ki, düzeltme için başka bir adres göstermelerine de gerek yok. Alımdan çekildikleri an düzeltme devre kesicilerle yaşanmaya başlar.

Herneyse, ben artık bir süre izlemede kalabilirim. Bilanço Değerlendirmelerimde yer alan yüksek potansiyelli hisseler sizler için referans olabilir. Ama bu cesareti artık size bırakıyorum. 

ABD'de açıklanan ÜFE de beklentilerden düşük geldi. FED'in düşük faiz artışı beklentisi iyice yükseldi. Ama bana göre hala yüksek enflasyon riski sürüyor. FED bir iki toplantı daha yüksek faiz artışından geri adım atmaması daha doğru olur. Fakat şu an düşük gelen enflasyon verileri sayesinde ons altın ve ABD borsalarında sert alımlar yaşandığını görüyoruz. Ben devamı konusunda tereddüt yaşıyorum.

Bu arada bahsetmedim ama NATO ülkesi Polonya topraklarına düşen Rus füzeleri denen füzeler dünyayı germiş durumda. Ben buradan NATO ülkelerine yayılacak bir savaşı beklemediğim gibi, NATO da bu olayı gerekçe gösterip, Rusya'ya direk müdahale edilecek bir hamleyi düşünmeyecektir görüşündeyim. Bu durum dünya savaşına dönüşür. Böyle bir savaş beklentim yok. Olursa ne oluru ise hiç konuşmak istemiyorum. Nükleersiz dünya savaşı olmaz. Nükleerin kullanıldığı bir dünyada da strateji öyle kolay belirlenmez. Her şey bir anda ters yüz olur. 

Ama olası savaş gerilimleri askeri ürün üreten şirketlerde ve gıda şirketlerinde spekülatif alımlar yaratabilir. Bunu da yazımı bititirken söylemiş olayım. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.11.2022
    09:12

    Şu an borsada herkes mutlu, çevreme bakıyorum yatırımcılar, çalışanlar, yeni yatırımcı ve yatırım uzmanı olan herkes gayet mutlular. Çünkü az çok hemen herkesin aldığı hisse seneti, bir şekilde yükseliş yaşıyor. Bazıları az, bazıları ise inanılmaz rakamlar.... Devamı »

  • 14.11.2022
    09:11

    Yine içimizi yakan bir terör eylemi yaşadık. Ne yaparlarsa, yapsınlar bu ülkeyi bölemezler, paniğe bile sevkedemezler. Terörle ülkemiz üzerindeki emellerine ulaşamayacaklar. Bu nedenle bu yönde gelen sorulara cevap olsun, borsa bu hain eylemden çok fa... Devamı »

  • 11.11.2022
    09:16

    ABD'de açıklanan enflasyon verisi piyasalara moral oldu. Aylık 0.6 beklenen TÜFE 0.4, yıllık da %8 olarak beklenen veri %7.7 geldi. Bunlardan da önemlisi çekirdek enflasyon %6.6'dan %6.3'e indi. İşte bu iki enflasyon verisinde düşüş yaşanınca, iki gü... Devamı »

  • 10.11.2022
    09:54

    Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü Anıyoruz! Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve özlemle anarak başlamak istiyorum. Cumhuriyeti dünya savaşı ve işgalden çıkmış topraklarda kuran, o günlerin yokluğunda hala sata s... Devamı »

  • 09.11.2022
    09:42

    Akşam yemek sonrası uyuya kalınca, paylaşımlarım geç saate kadar uzadı. Bu nedenle sabah bir türlü uyanamadım. Ama daha iyi gibiyim bu sabah. Neyse, Bilançolar sonrası dün de dediğim gibi, ana hisselerin ederleri yüksek olduğu için endeksin üst TL z... Devamı »