Fitch Notlarımızı Teyitledi!

21.11.2022 09:34
  •  A 

Fitch, kredi notumuzu ''B'', görümümü ise ''Negatif'' olarak teyitledi. Yani aynı şekilde korudu. Fitch ve S&P'nin notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında bulunuyor. Moody's'in notu ise yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında. Bu cuma da Moody's kredi notu var. Bakalım eleştiri alan şartlarımız değişmemişken, notumuzda bir değişim olur mu göreceğiz. Yunanistan'ın notları ise gerekli tedbirleri almaya başkladığı gerekçesi ile iki kademe yükseltildi.

Çin tarafaında yine covid ölümleri görülmeye başladığı için, korunma tedbirlerinin yeniden arttırılması endişeleri var. AB'nin büyüme konusunda resesyon endişeleri ise azalmış durumda. Bu kış AB bölgesinde derin bir resesyon beklentisi yerini kısmi bir daralma beklentisine bırakmış durumda. Ama bu iyi mi, yoksa resesyon endişesi azalırsa faiz artışı beklentileri artar diye kötü mü yaşayıp göreceğiz.

Pençe-Kılıç Operasyonu!
              Bizim tarafta ise, vatandaşlarımıza kast eden kalleş terör örgütü PKK ve türevi PYD'nin Irak ve Suriye'deki üslerine yönelik 89 hedef vuruldu. Türkiye sonuna kadar haklı olduğu bir operasyon gerçekleştirdi. Bu arada Katar'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Devlet Başkanı Sisi ile tokalaşması fotoğraflarını gördük. Yıllardır söylüyorum balımıza örülmek istenen çoraptan kurtulmak, başta ABD olmak üzere sözde müttefiklerimizin ülkemiz üzerindeki emellerini boşa çıkartmak için, en kısa zamanda Suriye'de Esad, Mısır'da da Sisi ile görüşmelerin normalleşmesi doğru olur. Nasıl ki, BAE ve Suudi'lerle ilişkileri düzeltmey yönünde değişim yaptıysak, bu iki ülke için de benzer siyaset değişiklikleri gerekli görüşündeyim. Bunu sonunda yapacaksak, o zaman arada yaşadığımız gerilimlere ne gerek vardı? Tüm bunların bizlere yarattığı çeşitli sıkıntıları yaşamaya gerek var mıydı?

Her neyse BIST'e dönersek, son beklenti yazımda uyardığım gibi endeks değil de, hisselere odaklanın. Uzun zamandır BIST'i gerektiğinden hızlı ve yüksek yerlere çeken sasa ve hekts düşmeye başladığı için bu sefer de endeksi olumsuz baskılıyorlar. Ama bu arada öncesinde yükselmemiş, bilanço ederleri yüksek olan birçok hissede pozitif ayrışmalar görmeye devam edebiliriz. Bu hafta için de, olumlu bir başlangıç bekliyorum. Hisse bazlı ayrışmalar da aynı şekilde sürecektir. 

Teknik öngörülerimi ilgili tablolarımızda paylaştım. Aynı şekilde iki yeni bilanço değerlendirmesi daha yaptım. Onları da UVYH bölümünde, ''Bilanço Değerlendirmelerim'' başlığı altında bulabilirsiniz.

Bu arada bizim için olumlu diğer bir gelişme de, 86.75$ seviyesine inmiş olan brent petrol fiyatıdır. Brent için de teknik paylaşımım mevcut. Brent düştükçe enejideki faturamız düşüyor ve enflasyon baskısı hafifliyor.

Perşembe Günü PPK Toplantısı Var!
              Faizlerde 100-150 baz puanlık bir indirim daha bekleniyor. Faizler düşerken, kurlardaki baskılama devam ettikçe, borsa bundan olumlu etkilenmeye devam ediyor. Enflasyondan korunmak için hisselere olan ilgi daha da artıyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.11.2022
    09:42

    Uzun zamandır iki hisse ile BIST'i olması gerektiği yerden çok daha yukarıya ve beklediğimizden çok daha kısa sürede yülsetmişlerdi. Dün bu hisseler taban olunca, BIST ve çok sayıda hisse de benzer şekilde düşüşler yaşadılar. Öncesinden uyarısın... Devamı »

  • 17.11.2022
    01:12

    Her gün yükselen BIST, aşırı artmış diye düşünülse de ısrarla artmaya devam eden hisseler, bilanço ve teknikleri için çok kez bizim listelerimize de girmiş olan ve bugünlerde yine tavanlayan hisseler nedeniyle, nakitte kalan ve-veya sattıkları yerin... Devamı »

  • 16.11.2022
    09:28

    BIST artık beni korkutmaya başladı. Tekniklere bakınca, gördüğüm formasyonların bu denli hızlı gerçekleşmesi, bu yükselişi beklediğim, bankalar, ana holdingler, tuprs-petkm dahil petro-kimyalar, thyao gibi hisseler için ucuzlar desem de bu şekilde bir günde hed... Devamı »

  • 15.11.2022
    09:12

    Şu an borsada herkes mutlu, çevreme bakıyorum yatırımcılar, çalışanlar, yeni yatırımcı ve yatırım uzmanı olan herkes gayet mutlular. Çünkü az çok hemen herkesin aldığı hisse seneti, bir şekilde yükseliş yaşıyor. Bazıları az, bazıları ise inanılmaz rakamlar.... Devamı »

  • 14.11.2022
    09:11

    Yine içimizi yakan bir terör eylemi yaşadık. Ne yaparlarsa, yapsınlar bu ülkeyi bölemezler, paniğe bile sevkedemezler. Terörle ülkemiz üzerindeki emellerine ulaşamayacaklar. Bu nedenle bu yönde gelen sorulara cevap olsun, borsa bu hain eylemden çok fa... Devamı »