Endeks Mühendisliğine Takılmayın!

18.11.2022 09:42
  •  A 

Uzun zamandır iki hisse ile BIST'i olması gerektiği yerden çok daha yukarıya ve beklediğimizden çok daha kısa sürede yülsetmişlerdi. Dün bu hisseler taban olunca, BIST ve çok sayıda hisse de benzer şekilde düşüşler yaşadılar. Öncesinden uyarısını yaptığım bu düşüş esnasında çok sayıda hissede devre kesiciler yaşandı. Dün gün sonu bu iki hissede yaklaşık 3 Milyar TL tabanda satıcı vardı. 

Peki bu tabanlar hemen karşılanıp bu iki hisse yükselişine devam edebilir mi? Kısacası bana göre zaten bu seviyeleri bile gereğinden çok primli fiyatlar olduğu için, ben gevşemelerinin sürmesini bekliyorum. Ama hemen de burada uyarmak istiyorum! Bu iki hissenin endeks etkisi 50-60 puan civarı. Eğer tabanları sürerse ki, bence sürmesi gayet doğaldır. Bu durumda endeks olarak eksileri görmeye devam ederiz. Lakin bu durumu farklı gözle değerlendirmekte yarar var. Çünkü bilanço ederlerine göre çok daha yüksek fiyat potansiyeli olan birçok sektör ve hisse yükselişte hak ettikleri yükselişleri yaşamamışlardı. Bu nedenle eğer amaç endeksi fazla düşürmeden seçimlere kadar yüksek olmasını, hatta daha da yükselmesini sağlamaksa, bu takdirde iki hisse düşerken, farklı hisseleri alıp endeksi onlarla da tutabilirler, yükseltmeye devam edebilirler. Kısacası düşüşleri diğer hisselerde alım fırssatı olarak görüyorum.

Düşüş uyarılarımı önceden yaptığım gibi, düşüş sonrasında teknik yeni öngörülerim gelmeye başladı. Hisselerin grafiklerine göre bu durum sürecek. Lütfen yazılarımı ve teknik paylaşımlarımı çok dikkatli okuyunuz. aynı şekilde soru-iletişim kısmında yer alan soru ve cevaplara da zaman ayırınız. Aklınıza takılan bir çok sorunun cevaplarını bulabilirsiniz.

Yazımı bitirirken, hisse bazlı pozitif ayrışmaların olabileceği bir gün bekliyorum. Bir süre BIST olarak değil de, hisseler olarak takip yapınız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.11.2022
    01:12

    Her gün yükselen BIST, aşırı artmış diye düşünülse de ısrarla artmaya devam eden hisseler, bilanço ve teknikleri için çok kez bizim listelerimize de girmiş olan ve bugünlerde yine tavanlayan hisseler nedeniyle, nakitte kalan ve-veya sattıkları yerin... Devamı »

  • 16.11.2022
    09:28

    BIST artık beni korkutmaya başladı. Tekniklere bakınca, gördüğüm formasyonların bu denli hızlı gerçekleşmesi, bu yükselişi beklediğim, bankalar, ana holdingler, tuprs-petkm dahil petro-kimyalar, thyao gibi hisseler için ucuzlar desem de bu şekilde bir günde hed... Devamı »

  • 15.11.2022
    09:12

    Şu an borsada herkes mutlu, çevreme bakıyorum yatırımcılar, çalışanlar, yeni yatırımcı ve yatırım uzmanı olan herkes gayet mutlular. Çünkü az çok hemen herkesin aldığı hisse seneti, bir şekilde yükseliş yaşıyor. Bazıları az, bazıları ise inanılmaz rakamlar.... Devamı »

  • 14.11.2022
    09:11

    Yine içimizi yakan bir terör eylemi yaşadık. Ne yaparlarsa, yapsınlar bu ülkeyi bölemezler, paniğe bile sevkedemezler. Terörle ülkemiz üzerindeki emellerine ulaşamayacaklar. Bu nedenle bu yönde gelen sorulara cevap olsun, borsa bu hain eylemden çok fa... Devamı »

  • 11.11.2022
    09:16

    ABD'de açıklanan enflasyon verisi piyasalara moral oldu. Aylık 0.6 beklenen TÜFE 0.4, yıllık da %8 olarak beklenen veri %7.7 geldi. Bunlardan da önemlisi çekirdek enflasyon %6.6'dan %6.3'e indi. İşte bu iki enflasyon verisinde düşüş yaşanınca, iki gü... Devamı »