Tamam Mı, Devam Mı?

23.11.2022 09:38
  •  A 

Geçmiş Olsun!
              Yazıma Düzce'de yaşanan deprem ile başlamak istiyorum. Herkese geçmiş olsun. Allah kötülerinden korusun. Maalesef deprem gerçeği ile yaşamak durumundayız. Bu bize depremlerin değil, asıl kötü binaların daha çok ölümlere sebep olduğunu hatırlatmalı ve depreme hazırlık için hiç durmadan binalarımızı depreme uygun şekilde yenilemeliyiz. Can kaybı olmaması sevindirici bir durum. Umarım tekrarlarında da kayıpsız atlatırız.

Tamam mı, Devam mı?
              Bugün BIST için çok önemli bir seviyedeyiz. Dün detaylı dikkat çektim o yazımı da okuyabilirsiniz. 4784-4836 BIST için önemli direnç seviyesi. Burası geçilirse endekste yeni bir ivme başladığını ve 5250-5400 seviyelerine doğru yeni zirve arayışlarını görebiliriz. Böyle bir yükseliş özellikle ana hisseler dahil genele yayılabilir.

Lakin bir de işin risk tarafı var! O da direnç geçilirken dahi gelebilecek kar satışları ile endeks Eylül sonundan beri sürdürdüğü yükseliş trendinin destekleri olan 4446 seviyelerine iner ve bu destek aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde teknik ikili tepe denen bir düşüş formasyonu tetiklenir. Bu formasyon gerçekleşirse, o zaman da düşüş genele yayılır ve önemli bir düzeltme yaşamak durumunda kalırız. 

Benim gönlümdeki bu teknik düzeltmenin yaşanması. Çünkü bu olursa, çok daha sağlıklı oluyor. Daha rahat alım satımlar yapabiliyoruz. Ancak, endeks ya da hisseler sonuçta benim gönlümden geçene göre davranmıyor. Bu nedenle sizlere iki yönde olabilecekleri ve seviyeleri yazdım. Yapılması gereken teknik olarak, dirençlere yakın ya da geçerken satışların yapılması ama dirençler net şekilde kırıldığında, bunun karşılığı 4800-4836 seviyelerinin geçilmesi halinde diye düşünüyorum. Bu takdirde daha üst zirveler için yeniden alıma geçilmesidir. Ama tabii bu büyük risk taşır. Sonuçta kar satışları her seviyeden gelebilir. Yani siz dirençler kırıldı endeks kalkıyor dediğiniz yerde alımlara girdiğinizde de satışlara yakalanabilirsiniz. 

İşte, bu fiyatlar ve seviyelerde bu riskler arttığı için, alıma konu olacak, ya da taşınacak hisselerin bilanço ederleri öne çıkar. Bu nedenle bilanço değerlendirmelerimde adı olan hisseleri ve potansiyellerini referans alabilirsiniz. Bu beklentiler sizleri bir nebze olsun daha rahat karar almaya sevk edebilir. İlgili tablomu UVYH bölümünün altında görebilirsiniz. 

Olası bir kar satışı halinde ise, hemen verilenleri alttan almaktan ziyade biraz bekleyip, kar satışlarının düzeltmeye dönüşüp dönüşmeyeceği anlaşılmalıdır. Ben artık yeni teknik alım kararları vermekte çok zorlanıyorum. Böyle zamanlarda çok kez kar satışlarının geldiğini gördük. Böyle bir satışa yakalanmak istemediğim gibi, olur da dirençler kırılıp yeni alım dalgası başlayacak olursa, onun da çok dışında kalmak istemiyorum. Ama yine de düzeltme olmadan yeni öngörü sayım çok olmayacaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle sizlere bilanço değerlendirmelerinde yüksek potansiyel gördüğüm hisselerin listesine bakabilirsiniz dedim.

FED Riski Sürüyor!
              Ben hala FED ve ECB için yüksek faiz artışı riskinin geçerli olduğu görüşümü koruyorum. Yapacakları faiz artışlarında olası düşük oranlar sadece bir toplantıda yeterli olmaz. Sonraki toplantılar için de riskler olacağını bilmek lazım. Ben dışarıda bu açıdan gereğinden fazla iyimserlik olduğunu düşünüyorum.

TCMB tarafında ise, enflasyon dikkate alınmadan yeni faiz indirimi kararı bekleniyor. Bunun piyasalara etkisi, banka karlarını pozitif etkilediği için bankacılık hisseleri ve BIST'i destekleyici oluyor. Ben yine 100-150 puan arası indirim bekliyorum.

Yeni Kur Krizi Uyarıları!
              Japon Bankası Nomura içlerinde Türkiye'nin de olduğu, Pakistan, Mısır, Sri Lanka, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan dahil 7 ülke için yeni bir kur krizi yaşanabileceği uyarısı yaptı. Uyarı TCMB rezervleri ve enflasyon-faiz politikası nedeniyle önemli. Cari denge açığımız da sürekli büyüdüğü için riski zaten biliyoruz. Ama diğer taraftan, Suudi Arabistan ile yeni bir para transferi anlaşmasının yapılmak üzere olduğu açıklandı. Yaklaşık 5 Milyar Dolarlık bir rakamın Suudiler tarafından TCMB'nde tutulması yönünde görüşmeler olduğu söyleniyor. Bu rakamlar açığımız düşünülünce çok büyük değil ama, kurdaki baskının sürmesine destek olabilecek bir tutar. Açıkçası ben seçimlere kadar kurların baskı altında kalacağı görüşündeyim.

Bu nedenle de BIST ve hisselerde daha çok yüksek fiyat ve endeks beklentilerim var. Sadece yükselişlerin ara düzeltmelerle yaşanabileceği riski için sizlere bu uyarılarımı detaylı şekilde yapıyorum.

Bugün açılışta yeni bir TL zirve daha göreceğimiz bir başlangıç bekliyorum. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.11.2022
    09:42

    Geçen hafta gördüğümüz 4784 seviyesi sonrası tabanlamaya başlayan sasa ve hekts'ın da etkisi ile 4446'ya kadar kısmi bir düzeltme yapan BIST görmüştük. Aslında BIST'in en azından 4250 seviyesine kadar düzeltmeye devam etmesini bekliyord... Devamı »

  • 21.11.2022
    09:34

    Fitch, kredi notumuzu ''B'', görümümü ise ''Negatif'' olarak teyitledi. Yani aynı şekilde korudu. Fitch ve S&P'nin notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında bulunuyor. Moody's'in notu ise yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe... Devamı »

  • 18.11.2022
    09:42

    Uzun zamandır iki hisse ile BIST'i olması gerektiği yerden çok daha yukarıya ve beklediğimizden çok daha kısa sürede yülsetmişlerdi. Dün bu hisseler taban olunca, BIST ve çok sayıda hisse de benzer şekilde düşüşler yaşadılar. Öncesinden uyarısın... Devamı »

  • 17.11.2022
    01:12

    Her gün yükselen BIST, aşırı artmış diye düşünülse de ısrarla artmaya devam eden hisseler, bilanço ve teknikleri için çok kez bizim listelerimize de girmiş olan ve bugünlerde yine tavanlayan hisseler nedeniyle, nakitte kalan ve-veya sattıkları yerin... Devamı »

  • 16.11.2022
    09:28

    BIST artık beni korkutmaya başladı. Tekniklere bakınca, gördüğüm formasyonların bu denli hızlı gerçekleşmesi, bu yükselişi beklediğim, bankalar, ana holdingler, tuprs-petkm dahil petro-kimyalar, thyao gibi hisseler için ucuzlar desem de bu şekilde bir günde hed... Devamı »