Ve BIST 5000'i Kırdı!

02.12.2022 09:30
  •  A 

Bir süredir ısrarlı bir yükseliş trendi içinde yükselişine devam eden BIST, nihayet dün 5000 direncini de kırdı. 5091 seviyesi görülüp, kapanış 5046 yeni TL rekoru olarak gerçekleşti. Bu ısrarlı yükseliş sürdükçe düzeltme ihtiyacı o kadar artıyor. Ama trend bozulmadığı için, tam seans içinde eksilere döndü kıracak mı derken, yeniden alımlar geliyor ve trend içinde yükselişe devam ediyoruz. Ama gördüğünüz gibi yükselişte hisse seçimleri öne çıkıyor. Yani on gün öncesi ile bakınca thyao, sahol, kchol, bankalar, kozal, demirçelikler birbirinden farklı tepkilerle bu trendi desteklediler. Yükselişin ana destekçileri demirçelikler, thyao ve koza grubu hisseleri oldu.Tabi bunlara yatas, kervt, dyoby vs gibi çok sayıda hisse de eklenebilir. Ama ben endeksi etkilemesi açısından diğerlerini örnek olarak verdim.

Şimdi ne olur? Bunu ancak teknik olarak söyleyebilirim. 5000 üzerinde kalan BIST, sırası ile 5130 - 5250 - 5400 - 5600 dirençlerine doğru trend yükselişini sürdürebilir. Ama bu beklenti içinde her an da düzeltme yaşayabiliriz. Kısacası düşmeden, düzeltme yapmadan süren yükselişin her seviyesinde ve anında karşımızda bir düzeltme riski olacaktır. 4700'lerin altına inmeden bu yükseliş trendi bozulmadan ara kısmi düzeltmeler de söz konusu. Yani olası her düşüşü düzeltmenin derinleşmesi ya da trendin bozulması olarak görmeyin. Düşüş halinde olası teknik ara destekleri DD tablomuzda bulabilirsiniz.

Peki yatırımcı ne yapmalı? Yükseliş trendi sürerken bu yükselişin içinde kalmaya çalışmalı. Ama uzun zamandır süren yükselişin ciddi bir düzeltmesi olmadığı için de, her an yaşanabilecek olası bir düzeltmede tamamen hissede yakalanmamak için de kenarda nakit de bulundurmalı. Ben %50-%50 oranını tedbirli bir oran olarak görüyorum. Ama arada ful hisse de, full nakit de olabilirsiniz. Önemli olan ilk fırsatta yeniden bu orana dönebilmektir. Sonuçta bu seviyeden sonra yükseliş kesin sürebilir de diyemeyiz. Daha yükselmez kesin düşüş başlar da diyemeyiz. 

O zaman hangi hisseler alınmalı? İşte burada iki krıter öne çıkıyor! Biri bilanço ederleri ki, altı aylık ve dokuz aylık bilançoları sonrası gördüğüm hisseler için bu değerlendirmelerimi yapmıştım. Bu paylaşımlarımı okuyabilirsiniz. Diğer krıter ise teknikler. Onları da teknik tablolarımda paylaşıyorum. Ama düzeltmesiz yükseliş yaşandığı için yeni öngörü tablolarında değil de, DD(Destek-Direnç) tablosunda daha çok paylaşımlarım oluyor.

Siteyi tanı bölümünde DD tablosunun detaylı izahı var. Olası yukarı-aşağı hareket yapabilecek hisselere bu tabloda yer veriyorum. Kırılan destekler ise sıralı alt destekler, kırılan dirençlerse sıralı üst dirençler yeni teknik hedefler olur. Ama ben artık düzeltmesiz giden BIST'den çekindiğim için, gördüğüm teknikleri daha ziyade DD tablosunda paylaşıp, kararı siz verin diyorum. Benim de cesaretim bir yere kadar. 

Pozitif ayrışan hisseler her zaman oluyor. Dyoby, kervt, krtek, adel, yatas vs birçok hissenin hareketi öncesinde DD tablosunda yer aldığını görebilirsiniz. Maalesef yükselişin düzeltmesiz sürmesini sağlıklı bulmadığım için, bu gördüklerimi yeni öngörü olarak paylaşmaya cesaret edemedim. Çünkü görüyorsunuz kar satışları gelince, hisseler çok hızlı düşüş gösterebiliyorlar. Sonrasında hep yeniden alımlar geldi. Ama bu olmayıp da trend kırılımı olsaydı, düşüşlerin çok daha derinleştiğini görebilirdik. Ben bu riski almak istemiyorum. Bu nedenle teknikleri ve bilançoları paylaşıyorum, karar size kalıyor. Arada cesaret ettikçe, tekniklerini daha güçlü gördükçe az da olsa yeni öngörü paylaşımlarım da oluyor-olmaya devam edecektir.

Bugün 16:30'da ABD tarım dışı istihdam verisi piyasalar için önemli olacaktır. Powell'ın konuşması iyimserlik yaratmış durumda. Bakalım istihdam verisi bu havayı ne yönde etkileyecek göreceğiz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.12.2022
    03:40

    1989 yılında ilk borsa hesabımı açtırmıştım. 1992 yılında yatırım uzmanı ve aynı yıl broker olarak profesyonel sektör çalışanı oldum. 30 yıldır sektör profesyoneliyim. 1990 Körfez Savaşını, 1994 Çiller dönemi finansal krizi, 1999 depremi, Rusya'nın morato... Devamı »

  • 30.11.2022
    09:43

    Düm yüksek açılış yapan BIST kısa süreli 4970 civarı bir yükselişten sonra bir anda kar satışları yemeye başladı. Dünün güzel kapanış yapan thyao 117.00 civarı fiyatlardan bu satışlar esnasında 113.40 seviyesine kadar düştü. Ama ne hikmetse BIST 48... Devamı »

  • 29.11.2022
    09:22

    BIST dün yine TL bazında yeni zirve gördü ve günü de yeni bir TL zirve rekoru ile kapattı. Artık 5000-5250-5400 sıralı dirençlerine yakın kar satışlarının arttığını görebiliriz. Bu nedenle ben yükselişlerde nakite dönüşlerin artmasını, sadece bekle... Devamı »

  • 28.11.2022
    09:43

    Son günlerde işimiz böyle oldu maalesef. Ülkenin ekonomik verilerinde ciddi riskler var. Enflasyon resmisi bile çok yüksek. Şimdi yeni yılda, enflasyonda düşüş tabii olacak da, ama bu düşüş fiyatların geri gelmesi şeklinden ziyade artış oranlarının azal... Devamı »

  • 25.11.2022
    09:37

    Bana gelen sorulardan da anladığım gibi, herkesin aklında BIST'in bu çıkışının nereye kadar sürebileceği merak ediliyor. Açıkçası bunu ben de merak ediyorum. Normalde yükselişler hangi gelişmelere göre olur? Ülkede enflasyon çok düşükt&uu... Devamı »